menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 10o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

10o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Μιλάω ελληνικά, φοράω ελληνικά!

Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας! Τι είναι αυτό; Γιορτάζει και η ελληνική γλώσσα; Γιατί; 

Μιλήσαμε για τη μητέρα των γλωσσών, τη μητρική μας γλώσσα την ελληνική. Μέσα από την αναζήτηση google μετάφραση https://translate.google.gr/?hl=el ακούσαμε λέξεις ελληνικές και πώς αυτές προφέρονται σε άλλες γλώσσες. Παίξαμε το παιχνίδι μάντεψε την ελληνική λέξη βάζοντας στα παιδιά να ακούσουν διάφορες ελληνικές λέξεις σε άλλες γλώσσες π.χ  scool, scole, schule, aeroplane....και να μαντέψουν από ποια ελληνική λέξη βγήκε! Ξετρελάθηκαν! Αποτυπώσαμε την ιδέα σε ένα ομαδικό κολλάζ.

Παρατηρήσαμε όμως κάτι....τα περισσότερα παιδιά φορούσαν μπλούζες με στάμπες σε άλλες γλώσσες....άραγε γιατί; Έτσι γεννήθηκε και η παρακάτω δραστηριότητα και κατασκευή!

 

 Συγκρίναμε τα γράμματα από τις μπλούζες που φορούσαν,  με τα ελληνικά γράμματα. Ανακαλύψαμε πως δεν είναι ελληνικές λέξεις. Γιατί; Δώσαμε τις δικές μας απαντήσεις και φτιάξαμε τα δικά μας μπλουζάκια με στάμπες γραμμένες στα ελληνικά! 

Μια μέρα ελληνικής γλώσσας μόνο τέτοια μπλουζάκια θα φοράμε!

 

Φοράω ελληνικά! (Μιλάω ελληνικά)

10o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ένα αστέρι μια ευχή

Την καινούργια χρονιά συνηθίζεται να κάνουμε ευχές. Έτσι κι εμείς μετά το άνοιγμα των σχολείων είπαμε τις δικές μας ευχές. Έπρεπε όμως να τις βάλουμε κάπου για να μην τις ξεχάσουμε. Ένα αστέρι μας έδωσε τη λύση και ήταν η αφορμή για  να γνωρίσουμε και άλλες ευχές και να μάθουμε πως μια ευχή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Η εκπλήρωση της ευχής ενός παιδιού που νοσεί έχει τη δύναμη να το κάνει να πιστέψει ότι όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και το πιο σπουδαίο, να γίνει καλά.

 

10o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Μίλα και σκέψου πριν μιλήσεις

Στο Νηπιαγωγείο η πιο συνηθισμένη μορφή σχολικής βίας είναι η λεκτική. Με κέντρο λοιπόν τη γλώσσα και το τι λέμε, αναλύσαμε τη φετινή αφίσα για τον Σχολικό Εκφοβισμό "που μιλάει" και φωνάζει δυνατά αντιπροσωπεύοντας την πλευρά του θύματος και φτιάξαμε τη δική μας αφίσα που αντιπροσωπεύει την πλευρά του θύτη, "σκέψου πριν μιλήσεις". Η επικοινωνία έχει έναν πομπό κι έναν δέκτη. Ξεχωρίσαμε λοιπόν τον πομπό (τη δική μας αφίσα που μεταφέρει το μήνυμα: "Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει") και τον δέκτη "μίλα" - stop bulling - την αφίσα που παραλάβαμε και ξεκαθαρίσαμε πολλά μπερδεμένα νοήματα (Μίλα όταν σε ενοχλούν και  σκέψου πριν μιλήσεις γιατί η γλώσσα "κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει"). Έτσι δημιουργήθηκε ένα πλαίσιο διασφάλισης μιας ζωής με ψυχική υγεία, που προάγει την ευημερία και οδηγεί σε μια βιώσιμη ανάπτυξη.

10o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

«Μαθαίνω να κοιτώ»

Οι εικόνες στα πολυπολιτισμικά σύγχρονα εκπαιδευτικά περιβάλλοντα αποτελούν έναν κοινό τόπο ομιλίας που προωθεί τη συμμετοχή των παιδιών στη σχολική ζωή. Αν και υπάρχει κορεσμός στη χρήση τους, ωστόσο το βλέμμα του μικρού θεατή είναι ανεκπαίδευτο, καθώς κάθε εικόνα αντιλαμβάνεται από τον καθένα υποκειμενικά, εμπεριέχει πλήθος σημαινομένων και επιτρέπει πολλαπλές ερμηνείες. Ο οπτικός γραμματισμός είναι η δεξιότητά μας να δομούμε νόημα από ό,τι κοιτάμε, ή με άλλα λόγια ο οπτικός τρόπος σκέψης. Μέσα από ένα σύνολο δομημένων δράσεων (ενεργητική ακρόαση, παιχνίδια ρόλων, βιωματικά παιχνίδια, ιστόγραμμα, καταιγισμός ιδεών, ανάλυση περιεχομένου, εικαστικά) επιτυγχάνεται η συναισθηματική και κοινωνική μόρφωση.Τα παιδιά βλέποντας εικόνες από διαφημίσεις, βίντεο, περιοδικά, βιβλία, κόμικς, αφίσες, χάρτες, γραμματόσημα, χαρτονομίσματα, φωτογραφίες, έργα τέχνης και αγιογραφίες, ασκούνται στον οπτικό αλφαβητισμό, αναπτύσσουν στρατηγικές με τις οποίες κατανοούν όσο το δυνατόν περισσότερους από τους τρόπους αναπαράστασης του κόσμου, αποκωδικοποιούν επιτυχώς, ερμηνεύουν οπτικά μηνύματα σε επιφανειακό και σε συμβολικό επίπεδο, παράγουν εικονικό λόγο (κωδικοποίηση μηνύματος), συγκρίνουν και σκέφτονται κριτικά, ταξινομούν, ασκούν τη φαντασία, την παρατηρητικότητα, τον προφορικό λόγο και αποκτούν αυτοπεποίθηση. Έτσι αποκτούν τα εφόδια για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης.

«ΠΩ ΠΩ ΜΑΣΚΕΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΑΜΟΣ!

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ!

ΕΙΝΑΙ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Ο ΚΑΠΝΟΣ!»

(Δημιουργία αφίσας για την Παγκόσμια Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο- Μάσκες για κορωνοϊό ή για διαφορετικό σκοπό;)

 

Καλικάντζαροι και ξωτικά είναι ίδια ή διαφορετικά; (εξ αποστάσεως)

Όλοι σχεδόν έχουμε ακούσει για τους καλικάντζαρους και τα ξωτικά. Πόσο είμαστε όμως σε θέση να τα ξεχωρίζουμε; Οι καλικάντζαροι ταυτίζονται με την Ορθόδοξη Θρησκευτική  παράδοση, πρόκειται για μια αντίληψη με αρχαίο και εθιμικό χαρακτήρα. Τα ξωτικά όμως;

 

Δεν είναι απλά μία ευχή κι ένα στολίδι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Είναι πολλά παραπάνω.

Μια ευχή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ταξιδιού για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών. Γνωρίσαμε ότι η εκπλήρωση της ευχής ενός παιδιού που νοσεί έχει τη δύναμη να το κάνει να πιστέψει ότι όλα μπορούν να συμβούν, ακόμα και το πιο σπουδαίο, να γίνει καλά.

Μάσκα κορωνοϊού ή μάσκα καρναβαλιού;

Τι κοινό  μπορεί να έχει η φετινή αποκριάτικη αφίσα του ξανθιώτικου καρναβαλιού και η γελοιογραφία του Αρκά; Διαβάσαμε τις εικόνες, συζητήσαμε, προβληματιστήκαμε, μπερδευτήκαμε, και το διασκεδάσαμε.

Μίλα και σκέψου πριν μιλήσεις

(Δημιουργία αφίσας για τον σχολικό εκφοβισμό) Η επικοινωνία έχει έναν πομπό κι έναν δέκτη. Ξεχωρίσαμε λοιπόν τον πομπό (τη δική μας αφίσα που μεταφέρει το μήνυμα: "Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει") και τον δέκτη "μίλα" - stop bulling - την αφίσα που παραλάβαμε απο τη Δ/νση Π.Ε Έβρου και ξεκαθαρίσαμε πολλά μπερδεμένα νοήματα! 

 

Τι τρώει η κυρία Σαρακοστή εξ αποστάσεως;

Μπορούν τα παιδιά να ξεχωρίσουν τα φαγητά της Σαρακοστής; Τι γίνεται όταν το πιάτο δεν έχει μόνο μια τροφή; (παστίτσιο με κιμά ή παστίτσιο με λαχανικά; Είναι νηστίσιμα και τα δυο ή διαφορετικά;)

Πρωταπριλιά μεγάλα ψέματα μα και μικρά. (εξ αποστάσεως)

Μπορούμε να τα διακρίνουμε; Τα μικρά ψέματα, πόσο χρήσιμα είναι; Μεγάλα ψέματα, μεγάλοι μπελάδες.

 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας