menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 11ο Νηπιαγωγείο Χίου

11ο Νηπιαγωγείο Χίου

«Τρέφομαι σωστά , κινούμαι συχνά, μεγαλώνω καλά».

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

        H διασφάλιση μιας ζωης με υγεία και ευημερία για όλους σε όλες τις ηλικίες θεωρείται απαραίτητη για για την βιώσιμη ανάπτυξη

       Φέτος στο νηπιαγωγείο μας επιλέξαμε να πραγματοποιήσουμε δράσεις  που άπτονται του 3ου παγκόσμιου στόχου του Οργανισμού για την Βιώσιμη ανάπτυξη  μέσα από ένα εκπαιδευτικό  πρόγραμμα με τίτλο : «Τρέφομαι σωστά , κινούμαι συχνά, μεγαλώνω καλά».

       Η κατευθυντήρια γραμμή του προγράμματος πάνω στην οποία βασίζεται ολόκληρο το σχέδιο εργασίας είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης , οι διατροφικές συνήθειες  και η σωματική δραστηριότητα συντελούν στο να είναι τα παιδιά υγιή και να μεγαλώνουν καλά.Αυτές τις παραμέτρους  γνωρίζουν  τα παιδιά, ευαισθητοποιούνται, αποκτούν  σημαντικές υγιεινές συνήθειες ώστε μεγαλώνοντας να υιοθετήσουν μια σωστή στάση ζωής  και σαν υπεύθυνοι άνθρωποι πλέον να φροντίζουν την διατροφή και την καλή φυσική τους κατάσταση,  να διατηρούν την υγεία και την ευεξία τους κι έτσι να γίνουν πρεσβευτές και καλό παράδειγμα ευζωίας για το στενό και ευρύτερο περιβάλλον τους.

ΠΟΡΕΙΑ

ΑΦΟΡΜΗΣΗ

        Η  παρατήρηση ενός παιδιού την ώρα του πρωινόυ αποτέλεσε την αφορμή για να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Τα παιδιά προβληματίζονται για το πώς πρέπει να είναι το υγιεινό πρωινό.

Το ενδιαφέρον των παιδιών είναι τόσο έντονο που αποφάσισαν να ασχοληθούν και να μάθουν περισσότερα για την υγιεινή διατροφή, την σημασία της σωματικής δραστηριότητας και τις υγιεινές συνήθειες που πρέπει να αποκτήσουν για να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν με υγεία.

Ακολουθούν διερευνητικές ερωτήσεις για την ανίχνευση των πρότερων γνώσεων και εμπειριών των παιδιών, καταιγισμός ιδεών και δημιουργία ιστογραμμάτων.

 

ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ

-ΥΓΙΕΙΝΗ  ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

 • Υγιεινές  και λιγότερο υγειινές τροφές.

(Τα παιδιά αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο για τις θρεπτικές και λιγότερο θρεπτικές τροφές)

 

 

 • Τα παιδιά φέρνουν φρούτα στη τάξη.

(ομαδοποιήσεις ,ταξινομήσεις ,σειραθετήσεις, δραματοποίηση, κουκλοθέατρο)

 • Οι ομάδες των τροφίμων

1η Ομάδα: Δημητριακά

 2η Ομάδα: Φρούτα

3η Ομάδα: Λαχανικά

 4η Ομάδα: Κρέας, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, όσπρια και ξηροί καρποί

 5η Ομάδα: Γαλακτοκομικά προϊόντα

6η Ομάδα:Περιέχει τα λίπη, τα έλαια και τα γλυκά

 • Πως θα τρέφομαι σωστά κάθε ημέρα

(ποιες τροφές πρέπει να τρώμε συχνά και ποιες όχι τόσο συχνά

5 γεύματα , το πρωινό, το κολατσιό στο σχολείο, το μεσημεριανό, το απογευματινό κολατσιό και βραδυνό)

 • Παγκόσμια ημέρα υγιεινης διατροφής

(πως μπορεί να φτιαχτεί ένα υγιεινό πρωινό εύκολα και με απλά υλικά που όλοι έχουμε σίγουρα στο σπίτι.)

 • Γιατί πρέπει να τρώμε σωστά

(Μεγαλώνουν όλοι με τον ίδιο ρυθμό ανάπτυξης;)

 

-ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ

 

 • Το σώμα μας

(εξωτερικά μέρη του σωματός μας και εσωτερικά όργανα)

 • Το ταξίδι της τροφής στο σώμα

(ποια όργανα συμμετέχουν στο ταξίδι της τροφής;)

 • Η υγειινή των δοντιών

(σωτό βούρτσισμα δοντιών, τροφές που δυναμώνουν τα δόντια)

-ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ 

 • Κινήσεις του σώματος

(Τα παιδιά συζητούν  μαθαίνουν την σημασία της σωματικής δραστηριότητας και προβληματίζονται για την συμβολή της στην υγεία τους. )

 • Σωματική δραστηριότητα και υγεία

1.Αθληση

 1. Παιχνίδια

3.Περπάτημα                        

4.Πολεμικές τέχνες (Καράτε)

 1. Ο φίλος μου το ποδήλατο
 2. Χορός(Παραδοσιακοί χοροί)
 3. Δουλειές στο σπίτι

 

 

-Ενυδάτωση και υγεία

-Υγιεινές συνήθειες

Οι δραστηριότητες του προγράμματος αναλυτικά υπάρχουν στο pdf αρχείο που έχει προστεθεί συνοδευτικά.

11ο Νηπιαγωγείο Χίου

Με τον υπολογιστή συντροφιά ,μαθαίνω πράγματα πολλά»

H  διασφάλιση της ποιοτικής εκπαίδευσης είναι η βάση για τη βελτίωση της ανθρώπινης ζωής και της βιώσιμης ανάπτυξης.  Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση από την προσχολική ηλικία και να έχουν αναπτύξει τις κατάλληλες δεξιότητες ώστε να έχουν μια ισότιμη εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης.

    Οι Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποτελούν έναν τοµέα στον οποίο δίνεται ολοένα και μεγαλύτερη  σηµασία, ανά την υφήλιο, ιδίως στον τοµέα της εκπαίδευσης.

                 Οι ευκαιρίες που προσφέρονται από τη χρήση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση είναι πολλές κι αυτό διότι μεταφορτώνει την παιδαγωγική διαδικασία και µπορεί να οδηγήσει σε µια βελτιωμένη και πιο συναρπαστική εμπειρία μάθησης.     

       Εκτός, όµως, από τον επαναπροσδιορισµό της πρόσβασης στη γνώση και τον εκπαιδευτικό σχεδιασµό, η διείσδυση των ΤΠΕ σε όλες τις διαστάσεις της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής έχει εκτεταμένες επιπτώσεις και στις δεξιότητες που απαιτούνται πλέον για να γίνει κάποιος ενεργό µέλος της κοινωνίας. Έτσι, η ικανότητα των μαθητών να τις χρησιµοποιούν έγινε πλέον ένα νέο προαπαιτούμενο για τα εκπαιδευτικά συστήµατα που επιδιώκουν την αποτελεσματικότητα

 Επειδή θεωρούμε πολύ σημαντική την εξοικείωση των παιδιών από την ηλικία του νηπιαγωγείου, με την σωστή χρήση των ψηφιακών μέσων, πραγματοποιήσαμε  στο πλαίσιο του 4ου στόχου το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Με τον υπολογιστούλη συντροφιά μαθαίνω πράγματα πολλά».

Μέσα λοιπόν από πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε παιδιά και γονείς σχετικά με την σωστή χρήση των ψηφιακών μέσων, η οποία πραγματικά είναι μια δεξιότητα που έχει να προσφέρει πολλά στα παιδιά , αλλά δεν παύει να εγκυμονεί  και κινδύνους.

Πιστεύουμε πως στο βαθμό που μπορεί να φτάσει αυτή η διαδικασία εκπαίδευσης των παιδιών της δικής μας ηλικιακής ομάδας και με τη συνετή εποπτεία χρήσης από την ομάδα των γονιών, τα παιδιά πήραν εφόδια ώστε να απολαμβάνουν την εξερεύνηση  τον υπέροχο ψηφιακό κόσμο και τις δυνατότητές του, με ασφάλεια και το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον

 

ΠΟΡΕΙΑ

ΑΦΟΡΜΗΣΗ

Τα παιδιά επιστρέφουν στο νηπιαγωγείο με την νέα χρονιά και μοιράζονται σκέψεις και συναισθήματα από την εμπειρία τους με την τηλεκπαίδευση και την πλατφόρμα webex. Συγκρίνουν τι θα γινόταν αν δεν υπήρχε ο υπολογιστής. Λένε τι τους άρεσε στην ψηφιακή τάξη και τι δεν τους άρεσε. Συγκρίνουν την ψηφιακή και τη δια ζωσης επικοινωνία. Αναφέρουν τα προβλήματα που ειχαν, αν είχαν, στην ψηφιακή τάξη. Τέλος σκέφτονται και προτείνουν πως θα ήταν ο υπολογιστής αν είχε ζωή                

 • Τα παιδιά περπατούν σαν το ρομπότ και επιλέγουν πως θα μιλάει μέσα απο έναν μεγάλο αριθμό ήχων (freesound.org).
 • Ζωγραφίζουν πως έχουν στο μυαλό τους την ψηφιακή τους τάξη
 • Ζωγραφίζουν το ρομπότ – υπολογιστή (Μάλιστα έρχονται στη τάξη και μικρά ρομποτάκια)

Αποφασίζουν να γνωρίσουν καλύτερα τον υπολογιστή και τι μπορούν να κάνουν μαζί του

 • Οργάνωση χώρου.
 • Ενημέρωση γονέων για το πρόγραμμα

 

ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

 • Τα παιδιά μαθαίνουν τα μέρη του υπολογιστή παρατηρώντας και ονομάζοντας τον υπολογιστή του σχολείου και τις περιφερειακές συσκευές του. Μαθαίνουν την χρήση τους, την χρησιμότητα τους και ότι όλες μαζί με τον υπολογιστή αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο.

 

 

 • Μαθαίνουν την ανάλογη ορολογία ( εκκίνηση, έναρξη προγράμματος, αρχείο, άνοιγμα, κλείσιμο, αποθήκευση, εκτύπωση, διαγραφή)

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΥΛΛΟΜΕΤΡΗΤΕΣ-ΤΙΣ ΜΗΧΑΝΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ- ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

Τα παιδιά δημιουργούν την  ιστορία <Η ΞΕΜΥΑΛΙΣΜΕΝΗ ΧΙΟΝΟΝΙΦΑΔΑ>(  η οποία γίνεται  και ο οδηγός για την εξέλιξη του προγράμματος.  Τα παιδιά με την διήγηση της  και μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων σχετικών με την ιστορία  μαθαίνουν   για τους φυλλομετρητές τις μηχανές αναζήτησης, τις διάφορες εφαρμογές του του υπολογιστή.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ

 • Τα παιδιά μαθαίνουν για τα δίκτυα, τους ιούς, και το φράκτη προστασίας -τα αντιικά προγράμματα
 • Τα παιδιά μαθαίνουν τη σωστή  χρήση των ψηφιακών συσκευών.
 • Επιλύουν προβλήματα
 • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

 

 

ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

 • Μαθαίνουν για το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και την χρήση του.

 

 • Για την ασφάλεια στο διαδίκτυο:

-Κωδικός  πρόσβασης στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο

- προσωπικά δεδομένα και τη προστασία τους

- υπερβολική ενασχόληση με το διαδίκτυο

               

 • Γνωρίζουν την Ευρωπαϊκή μέρα προστασίας προσωπικών δεδομένων (28 Ιανουαρίου)

 

 • Και την παγκόσμια ημέρα προσωπικών δεδομένων

 

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ

Η υποενότητα αυτή έχει ως στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά βασικές λειτουργίες ενός υπολογιστικού συστήματος λογισμικών, ψηφιακών συσκευών και προγραμματισμένων παιχνιδιών. Να αντιληφθούν όπως τα προγραμματισμένα παιχνίδια ότι όλες οι συσκευές ΤΠΕ (και μια από αυτές τα προγραμματισμένα παιχνίδια) έχουν βασικές λειτουργίες και ανταποκρίνονται σε εντολές. Τα παιδιά με τα προγραμματισμένα παιχνίδια θα αναπτύξουν την ικανότητα κρίσης, λήψης αποφάσεων, θα επιλύσουν προβλήματα και θα μοντελοποιήσουν τη γνώση. Οι δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί θέλουν να κάνουν τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτό σε όλους με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο μέσα από το παιχνίδι.

Γιατί τα παιδιά να μάθουν κωδικοποίηση;

 Γιατί η εκμάθηση συγγραφής κώδικα θα τα βοηθήσει να καταννοήσουν το κόσμο που εξελίσσεται ταχύτατα γύρω τους, να διευρύνουν τις γνώσεις τους και να αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες ώστε να ανακαλύψουν νέες ιδέες και να καινοτομήσουν

 

 

 

 • Τα παιδιά παίζουν παιχνίδια προσανατολισμού στο χώρο. Παίζοντας τα παιδιά μαθαίνουν τις βασικές έννοιες του προγραμματισμού και τις θέσεις στο χώρο

 

 • Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον κώδικα στις ελεύθερες δραστηριότητες με το παιδαγωγικό υλικό του νηπιαγωγείου

 

 • Κώδικας και μέσω του συμβολικού παιχνιδιού
 • Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον οπτικό προγραμματισμό που χρησιμοποιεί το Pixel Art, και το  Free Maze Games for Kids * Ladybug Maze

 

 • ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΥΛΑΣ BEEBOT ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΑΣ

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ

Τα παιδιά  σε όλο το σχέδιο δράσης δημιουργούν ψηφιακά παιχνίδια, ηχογραφούν, φωτογραφίζουν, βιντεοσκοπούν, και φτιάχνουν ψηφιακό παραμύθι,  αφίσα , βίντεο

ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας