menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 13o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

13o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Τα παιδιά του Ε1 την Πέμπτη 31/1 παίρνοντας αφορμή από την αντίστοιχη Ενότητα της Φυσικής συζήτησαν και προβληματίστηκαν για την ορθή περιβαλλοντικά χρήση της ενέργειας στη ζωή μας.

Κατόπιν χωρίστηκαν σε ολιγομελείς ομάδες και με τη βοήθεια του Η/Υ επεξεργάστηκαν και γνώρισαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Βιομάζα, Ηλιακή ενέργεια, Αιολική ενέργεια, Γεωθερμική ενέργεια κ.ά), αλλά και τις μη ανανεώσιμες.

Μέσω της χρήσης των Νέων Τεχνολογιών, αυτενέργησαν και ανακάλυψαν τη γνώση μέσα από παιγνιώδεις δραστηριότητες και τις παρουσίασαν στην τάξη.

Στο τέλος ζωγράφισαν ή έφτιαξαν κολάζ με τις αγαπημένες τους μορφές ενέργειας.

13o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Η ενέργεια και η εξοικονόμηση της

Τα παιδιά του Δ3 ασχολήθηκαν από το Δεκέμβρη με το θέμα της ενέργειας  με αφορμή την κλιματική αλλαγή,

Γνώρισαν τις διαφορετικές μορφές της, εστίασαν στις εναλλακτικές μορφές και τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Τα παιδιά έφτιαξαν σελιδοδείκτες με αντίστοιχα συνθήματα, τους μοίρασαν στα υπόλοιπα τμήματα και παράλληλα έμαθαν τις διαφορετικές μορφές ενέργειας. Έτσι δεν θα ξεχάσουν τις ανανεώσιμες πηγές που είναι προτιμότερες.

13o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Μειώνω, επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω

Με σύνθημα μας "Μειώνω, επαναχρησιμοποιώ, ανακυκλώνω"  (13-17/1) χωριστήκαμε σε ολιγομελείς ομάδες που η καθεμιά παρατήρησε ένα συγκεκριμένο χώρο του σχολείου ή της γειτονιάς. Κατόπιν οι ομάδες συνεδρίασαν στην τάξη και συμπλήρωσαν τα φύλλα εργασίας τους με τις παρακάτω παρατηρήσεις: τι είδους απορρίμματα πετάμε, ποια από αυτά είναι ανακυκλώσιμα, ποια από αυτά μπορούν να μειωθούν, ποια μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Επίσης αν κρίνανε απαραίτητο να φτιαχτεί ένας ΧΥΤΥ και σε ποιο σημείο της πόλης. Οργανώσαμε ένα παιχνίδι ρόλων με αφορμή τη δημιουργία του ΧΥΤΥ. Στο τέλος ενημερώσαμε όλο το σχολείο για την ύπαρξη του μπλε κάδου και των ειδικών σακούλων της ανακύκλωσης και δώσαμε πρώτοι το καλό παράδειγμα.

13o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Αγκαλιάζοντας τη Διαφορετικότητα

Με στόχο την τροποποίηση των στάσεων των παιδιών απέναντι στην αναπηρία συνεχίζονται οι δράσεις μας στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος "Κράτα με, να σε κρατώ". Αυτή τη φορά, ήταν η σειρά μας να υποδεχτούμε τους μαθητές και τις μαθήτριες των Ειδικών Επαγγελματικών Εργαστηρίων Ρεθύμνου στο σχολείο μας. Οι μαθητές της έκτης και της τρίτης τάξης σε μεικτές ομάδες με τα παιδιά των ΕΕΕΕΚ παρακολούθησαν τα μαθήματα της Θεατρικής Αγωγής, της Γυμναστικής, της Γεωμετρίας και της Πληροφορικής.

Μέσα στη μέρα, τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, είχαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν σχέσεις συνεργασίας και επικοινωνίας, να συνειδητοποιήσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία και αναπτύξουν απέραντο σεβασμό απέναντι στους συμμαθητές τους που έχουν τέτοιες δυσκολίες

https://13dimotiko-rethymno.gr/1462-2/

13o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σκετς "ΚΙ ΕΜΕΙΣ…ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ"

Στις 13-2-2020 το Ε2 μετά από αρκετή προετοίμασία 1 περίπου μήνα παρουσίασε στο σχολείο το σκετσάκι ΚΙ ΕΜΕΙΣ…ΜΕ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Οι προβληματισμοί που δόθηκαν αρκετοί: γιατί να μολύνουμε θάλασσες κι ακτές αφού είναι κομμάτι της ζωής μας; Γιατί να σκοτώνουμε άδικα τα ζώα που δεν φταίνε σε τίποτα και τελικά βλάπτουμε πάλι τον εαυτό μας;... και άπειρα άλλα.

Στο τέλος παρουσιάσαμε το σύνθημα "Βγάλε το πλαστικό από τη ζωή σου" και τη χελώνα με τα πλαστικά καπάκια που με πολλή όρεξη φιλοτέχνησαν. Θα την τοποθετήσουμε στην γωνιά της ανακύκλωσης για να μην το ξεχνάμε.

Ελπίζουμε και πιστεύουμε το θεατρικό μας να αποτελέσει ένα ακόμα λιθαράκι στη δημιουργία μιας οικολογικής συνείδησης για τα παιδιά μας.

13o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

3 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Στις 3 Δεκεμβρίου και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δόθηκε το ενακτήριο λάκτισμα για το νέο σχολικό πρόγραμμα "Κράτα με, να σε κρατώ" στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας μαζί με άλλα σχολεία όλων των βαθμίσων του Νομού. Το πρόγραμμα που διοργανώνεται με τη φροντίδα του τμήματος Παιδείας του δήμου,  του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία και του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αυτισμό συντονίζει το Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου. 

Στο σχολείο μας έλαβαν χώρα δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοπόιησης όπως προβολή βίντεο, προσομοιώσεις παραολυμπιακών αθλημάτων και επίδειξη νοηματικής. Η συνέχεια δόθηκε στην Πλατεία Μικρασιατών όπου μαθητές κι εκπαιδευτικοί γιόρτασαν την παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία με βιωματικές, μουσικοκινητικές, εικαστικές και αθλητικές δράσεις και έδωσαν με βιωματικό τρόπο το νόημα της  μέρας σε μικρούς και μεγάλους. 

13o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά

Την Τρίτη  17 και την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2019 το σχολείο μας πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το καθιερωμένο χριστουγεννιάτικο παζάρι αλλά, προσπαθώντας να εμφυσήσουμε μια οικολογική συνείδηση, δώσαμε στα παιδιά ανακυκλώσιμα υλικά για να δημιουργήσουν και να κάνουν την αγάπη πράξη.

Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν θα δοθούν για την ανανέωση του εποπτικού υλικού του σχολείου.

Όλοι, μικροί και μεγάλοι το ευχαριστήθηκαν πιο πολύ από κάθε φορά, γιατί έμαθαν ότι για να στολίσουμε και να ομορφύνουμε ένα χώρο τα Χριστούγεννα  δε χρειάζεται να καταστρέψουμε κάποιον άλλο!..

Δείτε και στο blog του σχολείου https://13dimotiko-rethymno.gr/%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%85%ce%b3%ce%ad%ce%bd%ce%bd%cf%89%ce%bd/

13o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Η περιπέτεια της Πλαστικούρας

Την Παρασκευή 31/1 το σχολείο μας παρακολούθησε την παράσταση "Η περιπέτεια της Πλαστικούρας" από την ομάδα θεάτρου Σιντορέ και Ντορεμί.

Πρόκειται για ένα έργο που ενημερώνει και ευαισθητοποιεί τους θεατές για την υπερκατανάλωση του πλαστικού, ενώ ταυτόχρονα τους ψυχαγωγεί και προσελκύει το ενδιαφέρον τους μέσα από μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και μυστήριο. Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο που έχει διακριθεί με έπαινο στον 63ο διαγωνισμό της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και κυκλοφορεί από την Ελληνοεκδοτική.

Η παράσταση έδωσε αφορμή να ενημερωθούν μικροί και μεγάλοι σχετικά με τις ιδέες του “zero waste” (μηδενικά απορρίμματα). Ακόμα πραγματοποιήθηκε έκθεση αντικειμένων που αντικαθιστούν τα "μιας χρήσης". Ο ΕΣΔΑΚ και η Boobam  μοίρασαν στα παιδιά οικολογικά αντικείμενα, όπως καλαμάκια από μπαμπού και τσάντες πολλών χρήσεων.

13o ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Ένας Νοέμβρης χωρίς σπατάλη

Για δεύτερη χρονιά οι μαθητές του σχολείου μας εμπνέονται από την καμπάνια “No waste November” του Ιδρύματος Roots and Shoots και υπογράφουν την κάρτα υπόσχεσης για έναν Νοέμβρη με λιγότερη σπατάλη. Φέτος η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του ΣΤ1, οι οποίοι σκοπεύουν να ενημερωθούν και να ενημερώσουν πάνω στο θέμα της σπατάλης του φαγητού. Το πρόγραμμα με τίτλο “The food we waste” περιλαμβάνει δράσεις έρευνας, αναστοχασμού και ευαισθητοποίησης πάνω στο θέμα της υπερπαραγωγής τροφίμων που πέρα από την οικονομική διάσταση έχει σαφώς και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα τόσο στους φυσικούς πόρους όσο και στην κλιματική αλλαγή. 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email education@qualitynet.gr

Χορηγοί Επικοινωνίας