menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 13ο Νηπιαγωγείο Νίκαιας

13ο Νηπιαγωγείο Νίκαιας

ΣΩΣΤΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ!

Κατά την ενασχόλησή μας με τα ζώα των πάγων μέσα από  κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό παρατηρούμε πως οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου έχουν σαν αποτέλεσμα την υπερθέρμανση του πλανήτη και τη ραγδαία μείωση των πάγων, που επηρεάζουν ολόκληρο το  οικοσύστημα της Αρκτικής και της Ανταρκτικής.

Τα παιδιά προβληματίζονται για το λιώσιμο των πάγων στους πόλους, για την τύχη της πολικής αρκούδας και του πιγκουίνου  που απειλούνται με εξαφάνιση!

Διαπιστώνουν ότι ο άνθρωπος με τις δραστηριότητές του προκαλεί αλλαγές και επηρεάζει το θαλάσσιο οικοσύστημα.

Συγκεκριμένα:

  1. Τα εργοστάσια ρυπαίνουν τη θάλασσα με τα λύματα και τα καυσαέρια.
  2. Τα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα περιέχουν τοξικές ουσίες και καταλήγουν στη θάλασσα μέσω της βροχής.
  3. Πολλά πλαστικά καταλήγουν και αυτά στη θάλασσα.
  4. Τα πλοία με τη χρήση πετρελαίου μολύνουν τις θάλασσες.
  5. Τα αλιευτικά σκάφη με ειδικά εργαλεία που χρησιμοποιούν για την αλίευση των ψαριών σαρώνουν τα πάντα στο πέρασμά τους και όσα δεν χρησιμοποιούνται απορρίπτονται στη θάλασσα με αποτέλεσμα να καταστρέφουν το οικοσύστημα.
  6. Η υπεραλίευση όπου ψαρεύονται περισσότερα ψάρια από ότι μπορούν να αναπαραχθούν.

Αποφασίζουμε να κατασκευάσουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με τα αγαπημένα μας ζωάκια, τους πιγκουίνους και τις πολικές αρκούδες, που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει το σύμβολο της  κλιματικής αλλαγής!

Χωριζόμαστε σε 2 ομάδες των 8 νηπίων προνηπίων.

Οι μαθητές της μιας ομάδας αναλαμβάνουν την κατασκευή των ζώων. Με ρολά από το χαρτί υγείας, που συλλέγουμε στο νηπιαγωγείο, με πινέλα, με σχετικά χρώματα και ποικίλα υλικά δημιουργούν τα αγαπημένα μας ζωάκια τους πιγκουίνους και τις πολικές αρκούδες.

Οι μαθητές της άλλης ομάδας  επιλέγουν στο διαδίκτυο με χρήση μηχανής αναζήτησης για παιδιά (Junior Safe Search), σχετικές εικόνες που σχετίζονται με τα αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη και τις εκτυπώνουν. Στη συνέχεια  με τη χρήση του κειμενογράφου word αντιγράφουν τις αντίστοιχες λέξεις και τις κολλούν πάνω στις εικόνες. Ετοιμάζουν τις καρτέλες με αρίθμηση από το 1 έως το 6, όπως οι αντίστοιχοι αριθμοί στο ζάρι, με κολάζ λουλουδιών και  τις πλαστικοποιούν με τη βοήθεια της νηπιαγωγού.

Για το παιχνίδι μας χρησιμοποιούμε ένα κομμάτι φελιζόλ από τη συσκευασία μιας αγοράς που είχαμε κάνει στο σχολείο, το κόβουμε σε μικρά τετράγωνα κομμάτια, τους ογκόπαγους, το σπίτι των πιγκουίνων και των πολικών αρκούδων.

Παιχνίδι

Χωριζόμαστε σε δύο ομάδες «οι πιγκουίνοι» και «οι πολικές αρκούδες». Με τη σειρά η κάθε ομάδα ρίχνει το ζάρι, επιλέγει την αντίστοιχη καρτέλα, τη διαβάζει και αφαιρεί τον αντίστοιχο αριθμό των κομματιών φελιζόλ. Στη διάρκεια του παιχνιδιού τα ζωάκια προσπαθούν να επιβιώσουν το ένα κοντά στο άλλο μέχρι που χάνουν τελείως το σπίτι τους.

Παρατηρούμε τη σταδιακή εξαφάνιση του φυσικού περιβάλλοντος. Προβληματιζόμαστε και αναρωτιόμαστε  πως  θα επιβιώσουν αυτά τα εμβληματικά ζώα των πάγων όσο συρρικνώνονται οι ογκόπαγοι. Διαπιστώνουμε πως  χάνουν το σπίτι τους και κινδυνεύει η ζωή τους.

Αντιλαμβανόμαστε ότι η μεγαλύτερη απειλή είναι η κλιματική απειλή. Συμπεραίνουμε πως αν οι άνθρωποι με τις δραστηριότητές τους εξακολουθήσουν να αδιαφορούν για το περιβάλλον θα αυξάνονται οι αιτίες που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την υπερθέρμανση του πλανήτη και το λιώσιμο των πάγων με αποτέλεσμα αυτά τα αγαπημένα μας ζωάκια να οδηγηθούν στην εξαφάνιση!

Πληροφορούμε τα παιδιά των άλλων τμημάτων, παίζουμε μαζί τους το παιχνίδι μας. Παρουσιάζουμε το παιχνίδι και ενημερώνουμε τους γονείς του νηπιαγωγείου μας. Τέλος ενημερώνουμε το blog του σχολείου μας.

 

 

13ο Νηπιαγωγείο Νίκαιας

Προστατεύω τη χελώνα καρέτα καρέτα!

Μέσα από  την ενασχόλησή μας με το πρόγραμμα της παιδικής Χελμέπα «η φίλη μας η θάλασσα» γνωρίσαμε το θαλάσσιο οικοσύστημα και ιδιαίτερα ασχοληθήκαμε με τη χελώνα καρέτα καρέτα. Μέσα από ένα πλούσιο εποπτικό υλικό μάθαμε ότι οι θαλάσσιες χελώνες αντιμετωπίζουν μεγάλους κινδύνους επιβίωσης και απειλούνται με εξαφάνιση. Ζουν στη θάλασσα και βγαίνουν στην παραλία τα θηλυκά για να αφήσουν τα αυγά τους. Στις ακτές αντιμετωπίζουν αρκετούς κινδύνους ιδιαίτερα το καλοκαίρι όπως ομπρέλες, ξαπλώστρες, θόρυβο, ανθρώπινη παρουσία, τεχνητός φωτισμός.  Γι’ αυτό χρειάζονται ουσιαστική προστασία για να φτιάξουν τις φωλιές τους, να γεννήσουν τα μικρά τους και να φτάσουν με ασφάλεια στη θάλασσα! Είναι καλό να γνωρίζουμε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουμε αν συναντήσουμε μία χελώνα καρέτα καρέτα.

 Μιλήσαμε με τα νήπια για τα χαρακτηριστικά της χελώνας καρέτα καρέτα– τον  Κύκλο ζωής της – τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το νεογέννητο χελωνάκι μέχρι να φτάσει στη θάλασσα – τους φυσικούς της εχθρούς(π. χ. γλάρους) αλλά και τις άσχημες ενέργειες των ανθρώπων που επηρεάζουν το οικοσύστημα. 

Χωριστήκαμε σε ομάδες και ετοιμάσαμε το μικρό βιβλίο της χελώνας, σύμφωνα με την παιδαγωγική Φρενέ. Αφού λύσαμε το αίνιγμα της χελώνας ζωγραφίσαμε, γράψαμε και αριθμήσαμε όλα τα στάδια από τη στιγμή που γεννάει τα αυγά μέχρι… να κολυμπήσουν τα χελωνάκια στη θάλασσα!

Σε συνέχεια της προηγούμενης δραστηριότητας αποφασίσαμε να μετατρέψουμε ένα κουτί παπουτσιών σε παραλία για να φιλοξενήσει τα αγαπημένα μας ζωάκια τις χελώνες καρέτα καρέτα! Το βάψαμε με τα χρώματα της θάλασσας και το γεμίσαμε με καλλιτεχνική άμμο. Φτιάξαμε χελωνίτσες, αυγά, φωλιές και άλλα ζωάκια της θάλασσας με πλαστελίνη και ποικίλα υλικά.

Αναζητήσαμε πληροφορίες στο Junior Safe Search. Βρήκαμε τις κατάλληλες εικόνες και οδηγίες, τις εκτυπώσαμε, τις ζωγραφίσαμε και τις μετατρέψαμε σε πινακίδες για την προστασία της χελώνας καρέτα καρέτα.

Με το πρόγραμμα WordArt δημιουργήσαμε το συννεφόλεξο για τη χελώνα καρέτα καρέτα!

Δημιουργήσαμε το quizizz:Στην παραλία της ωοτοκίας!

https://quizizz.com/admin/quiz/6052e90814da38001b65fc2f

Τα νήπια έθεσαν τις ερωτήσεις: «Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τη θαλάσσια χελώνα καρέτα καρέτα» και τις απαντήσεις τους «Σωστό ή Λάθος» στα πλαίσια της τελικής αποτίμησης του θέματός μας.

Παρουσιάσαμε τις δημιουργίες μας στα παιδιά των άλλων τμημάτων και τους γονείς για να τους ενημερώσουμε και να τους ευαισθητοποιήσουμε.  Τέλος ενημερώσαμε το blog του σχολείου μας.

 

 

 

 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας