menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 1o ΓΕΛ ΠΥΡΓΟΥ

1o ΓΕΛ ΠΥΡΓΟΥ

"Το Κοχύλι της Αιγιάλης"

Στο σχολείο μας, το 1ο ΓΕΛ Πύργου κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, οι μαθητές του Α4 τμήματος με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών Καραντώνη Δημήτρη, Νάρρου Μαρίας, Παπαγεωργίου Αγγελικής και Σίψα Βασιλικής ξεκίνησαν μια σειρά δράσεων με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων και ειδικότερα την κοινωνική ευαισθητοποίηση όλων μας απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Για την επίτευξη αυτού του στόχου υλοποιήθηκαν διάφορες βιωματικές δραστηριότητες με αποκορύφωμα αυτή της δημιουργικής γραφής που οδήγησε στη συγγραφή και έκδοση ενός πρωτότυπου παραμυθιού σε τέσσερις «γλώσσες»: ελληνική και αγγλική βλεπόντων, ελληνική και αγγλική σε κώδικα Braille (Μπράιγ).

Όλα άρχισαν όταν  στις 3 Δεκεμβρίου με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Αναπηρία,  προβλήθηκε στο σχολείο μας βίντεο και οργανώθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα στερεότυπα που αφορούν άτομα με αναπηρία και τις δυσκολίες που αυτά αντιμετωπίζουν. Μία από αυτές τις δυσκολίες είναι και η έλλειψη λογοτεχνικών βιβλίων σε γραφή Braille για τα άτομα με προβλήματα όρασης. Η διαπίστωση αυτή ήταν η αφορμή για την απόφαση ανάληψης ενεργής δράσης. Μέσα από δραστηριότητες συνεργατικής γραφής οι μαθητές εμπνεύστηκαν και συνέγραψαν ένα πρωτότυπο σύγχρονο «παραμύθι» σε ελληνική και αγγλική γλώσσα βλεπόντων που στη συνέχεια μεταγράφηκε  σε ελληνική και αγγλική γλώσσα μη βλεπόντων, δηλαδή κώδικα Braille.

Ταυτόχρονα με την συγγραφή του παραμυθιού πραγματοποιήθηκαν και μια σειρά βιωματικών δράσεων. Αρχικά οι μαθητές επισκέφθηκαν το ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. Πύργου το Δεκέμβριο του 2019.  Εκεί τα παιδιά έγιναν πραγματικά μια παρέα, βοήθησαν στην προετοιμασία χριστουγεννιάτικου bazaar, έπαιξαν αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ και πήραν μέρος σε ομαδικό παιχνίδι γνώσεων.

Η επόμενη δραστηριότητα συνδυάστηκε με την εκπαιδευτική επίσκεψή μας στη σχολή τυφλών Νοτίου Ελλάδος στην Καλαμάτα, στις 24 Φεβρουαρίου 2020 όπου πραγματοποιήθηκε εργαστήριο γραφής σε κώδικα Braille και παιχνίδια εξάσκησης στη χρήση του «λευκού μπαστουνιού», του τεχνικού βοηθήματος των τυφλών.

Όταν ολοκληρώθηκε η συγγραφή του παραμυθιού το σχολείο μας προέβη σε αυτοέκδοση του βιβλίου μας «Το κοχύλι της Αιγιάλης» με αριθμό ISBN 978-618-84905-0-5 . Ακολούθησε η επίσημη παρουσίασή του, σε εκδήλωση του σχολείου μας τον Ιούνιο του 2020. Αντίτυπα του παραμυθιού δόθηκαν στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί αποκομίσαμε μια μοναδική εμπειρία. Οι μαθητές αξιολόγησαν τις δράσεις μέσα από ένα ανώνυμο ερωτηματολόγιο σε Google Forms. Η επεξεργασία των απαντήσεων κατέδειξε ότι τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν στα θέματα της αναπηρίας και στην αποδοχή της διαφορετικότητας. Ενθουσιάστηκαν με τη συμμετοχή τους στις δράσεις και αποτυπώθηκε η επιθυμία τους για να υιοθετήσουν μία πιο θετική στάση απέναντι στα άτομα με αναπηρία και τις ανάγκες τους λειτουργώντας ως πολλαπλασιαστές στον κοινωνικό τους περίγυρο.

Η αποδοχή του μηνύματος των παιδιών από την κοινωνία μας υπήρξε θερμή. Αφιερώματα για την δράση μας πραγματοποιήθηκαν από την Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση (ΕΤ 3, Κάθε μέρα Ελλάδα),  σε εκπομπή που προβλήθηκε στις 12 Ιουνίου 2020, όλον τον τοπικό τύπο, τον τηλεοπτικό σταθμό ΙΟΝΙΟΝ FM,  καθώς και σε εκπαιδευτικά sites  και Blogs. Παράλληλα το ΙΕΠ αφού αξιολόγησε, δημοσίευσε το «Κοχύλι της Αιγιάλης» στην ιστοσελίδα του με το προσβάσιμο υλικό (https://bit.ly/3jBnjNV), ενώ υπάρχει ανάρτηση για την δράση μας στην σελίδα του  ΠΣΔ. (https://www.sch.gr/?p=18899)

Η προσπάθειά μας για την καταπολέμηση των ανισοτήτων συνεχίζεται και την φετεινή χρονιά. Παρόλο που το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας δεν μας επέτρεψε μεγάλο εύρος δράσεων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, το «Κοχύλι της Αιγιάλης» θα εκδοθεί σε ακόμα μεγαλύτερο αριθμό αντιτύπων, ώστε να δοθούν σε μη βλέποντες μαθητές των σχολείων της χώρας μας.  Έτσι το “Κοχύλι της Αιγιάλης” θα ταξιδέψει και θα διαδόσει το μήνυμα για αποδοχή της διαφορετικότητας ακόμα πιο μακριά!

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας