menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας

2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας

Σεισμοί: Πώς μπορεί να βοηθήσει η Τεχνολογία

Η δράση αυτή υλοποιήθηκε μέσα από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning “Micro circuits for Mega Solutiions”.

Κατά τη διάρκεια αυτής της δραστηριότητας STEM, οι μαθητές δημιούργησαν τον δικό τους σεισμογράφο, προγραμματίζοντας το BBC micro: bit (υπολογιστή με μέγεθος τσέπης) για να ανιχνεύσουν πιθανούς σεισμούς και να ενημερώσουν έγκαιρα τον πληθυσμό. Χρησιμοποίησαν τον ενσωματωμένο επιταχυνσιόμετρου (αισθητήρας) του micro: bit για να καταγράψουν το μέγεθος του σεισμού. Το ένα micro:bit  είναι τοποθετημένο στις σεισμογενείς περιοχές και καταγράφει τις δονήσεις (αποστολέας), τις οποίες αποστέλλει με ραδιοκύματα στα micrο:bit που έχουν οι κάτοικοι μιας πόλης (αποδέκτες).

Κάθε φορά λοιπόν που εντοπίζεται ένας σεισμός, το micro: bit θα ενημερώνει τον πληθυσμό με διάφορους τρόπους:

1) οπτικός συναγερμός: ανάβουν τα φωτάκια του πάνελ  ανάλογα με την ένταση του σεισμού, έτσι ώστε να μπορούν να το αντιληφθούν και άτομα με προβλήματα ακοής

2) γραφική αναπαράσταση των δονήσεων του σεισμού (σεισμογράφος) έτσι ώστε να εκτιμηθεί το μέγεθος και η επικινδυνότητα του σεισμού από τους επιστήμονες

3) ηχητικός συναγερμός κατάλληλος για τις νυχτερινές ώρες ή/και για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Οι μαθητές μέσα από την δράση αυτή, απέκτησαν μια βασική κατανόηση του τι κάνει ένας σεισμολόγος και πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία (Technology4good) για την επίλυση σημαντικών προκλήσεων όπως οι φυσικές καταστροφές (SDGoal 11: Βιώσιμες πόλεις και κοινότητες). Αυτή η δραστηριότητα τους βοήθησε επίσης να συνειδητοποιήσουν τη σημασία του σχεδιασμού ολοκληρωμένων λύσεων λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ατόμων: οπτική ή ηχητική ειδοποίηση για άτομα με δυσκολίες όρασης ή ακοής.

Video:https://youtu.be/ZvvJ6VXMndY

2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας

Έξυπνος φωτισμός Πόλης

Οι μαθητές, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στον φωτισμό των δρόμων των πόλεων, προγραμμάτισαν τους μικροελεγκτές Micro:bit  ώστε να προσαρμόζεται το φως τους ανάλογα με τον φωτισμό του περιβάλλοντος. Έτσι,  όταν οι αισθητήρες του Micro:bit μετρήσουν χαμηλό φωτισμό στον χώρο, θα αυξήσουν ανάλογα την ένταση των λαμπτήρων led και αντίστροφα. Με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές προσομοιώνουν την λειτουργία ενός έξυπνου φωτισμού πόλεων όπου τα φώτα τον δρόμων ανάβουν και προσαρμόζουν την φωτεινότητά τους ανάλογα με το ισχύοντα φωτισμό του χώρου. 

Video:https://youtu.be/KlNH8uAYYwk

2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας

Καλή Υγεία και Ευημερία με την βοήθεια της Tεχνητής Nοημοσύνης και του BBC Micro:bit

Οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αποτελέσουν ισχυρό σύμμαχο στην αντιμετώπιση πραγματικών παγκοσμίων προβλημάτων. Η Τεχνητή Νοημοσύνη, το διαδίκτυο των πραγμάτων και οι έξυπνες φορητές συσκευές επηρεάζουν και διαμορφώνουν σιγά σιγά όλους τους τομείς της καθημερινότητά μας. Μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning "Micro Circuits for Mega Solutions", με συμμετοχή σχολείων από Ελλάδα, Κροατία, Τουρκία, Ισπανία και Λετονία, οι μαθητές εισάγονται στις βασικές έννοιες τόσο του προγραμματισμού με την χρήση του BBC Micro:bit (υπολογιστή σε μέγεθος παλάμης) και των αισθητήριων του όσο και του Διαδικτύου των πραγμάτων (ΙοΤ) και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Συμμετέχοντας ενεργά σε συνεργατικές, διαθεματικές δράσεις, καλούνται να κατανοήσουν και να απομυθοποιήσουν  τις νέες αυτές τεχνολογίες , να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν εφαρμογές και έξυπνες συσκευές οι οποίες θα μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα  των ανθρώπων και να αποτελέσουν λύση σε πραγματικά παγκόσμια προβλήματα ( Technology for Good).

Με το κλείσιμο των σχολείων, όλες οι παρακάτω δράσεις υλοποιήθηκαν μέσα από την σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (Webex, eclass) χρησιμοποιώντας online εργαλεία όπως breakout rooms, προσομοιωτές micro:bit, Web2.0 tools, MakeCode Classroom ....

Επικεντρωθήκαμε ιδιαίτερα στον Στόχο3: Καλή Υγεία και Ευεξία μιας και η πανδημία Covid19 μας θύμισε με τον πιο σκληρό τρόπο, πόσο πολύτιμο αγαθό είναι η καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Αναλυτικά:

 1. Η Τεχνητή Νοημοσύνη εν δράση

(video: https://youtu.be/OfxlFysxJNU)

Οι μαθητές δημιούργησαν δύο μοντέλα Μηχανικής Μάθησης (υποσύνολο της Τεχνητής Νοημοσύνης) χρησιμοποιώντας το εργαλείο Teachable Machine της Google και το  λογισμικό προγραμματισμού Pictoblox (περιβάλλον προγραμματισμού βασισμένο στο Scratch) για να δώσουν λύση σε δύο καίρια ζητήματα :

 • Πως μπορεί ένα πρόγραμμα να ελέγχει αν κάποιος φοράει ή όχι την μάσκα για την προστασία από τον κορωνοϊό και να εμφανίζει κατάλληλα μηνύματα.
 • Πως μπορεί ένα πρόγραμμα να ελέγχει αν η στάση του σώματος μας μπροστά στον υπολογιστή είναι κατάλληλη, ειδικά τώρα που περνάμε τόσες ώρες μπροστά στις οθόνες μας.

Και στις δύο περιπτώσεις δημιουργήθηκαν μοντέλα Μηχανικής Μάθησης (με μάσκα/χωρίς μάσκα , καλή στάση/κακή στάση). Εκπαιδεύσαμε τα μοντέλα και τα εξαγάγαμε ώστε να μπορέσουμε να τα χρησιμοποιήσουμε μέσα από το Pictoblox και να δημιουργήσουμε προγράμματα (χρησιμοποιώντας την επέκταση Machine Learning) τα οποία θα αντιλαμβάνονται αν φοράμε ή όχι την μάσκα μας ή αν η στάση του σώματος μας μπροστά στον υπολογιστή είναι σωστή.

(λόγω προστασίας προσωπικών δεδομένων τα δύο παραπάνω μοντέλα μηχανικής μάθησης εκπαιδεύτηκαν με τις φωτογραφίες του εκπαιδευτικού και όχι των μαθητών, κατά την διάρκεια των σύγχρονων εξ αποστάσεως μαθημάτων)

2) BBC Micro:bit και αισθητήρες

(video: https://youtu.be/q6ixZOPwMKQ)

Χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τους στο διαδίκτυο των πραγμάτων και στον προγραμματισμό των αισθητήρων του BBC Micro:bit, οι μαθητές δημιούργησαν προσομοιωτές έξυπνων συσκευών για να δώσουν  λύσεις στα εξής προβλήματα:

 • Μέτρα κατά του κορωνοϊου: Πως μπορούμε να ελέγχουμε τον αριθμό των πελάτων σε ένα κατάστημα τώρα που ισχύει περιορισμός λόγω covid; Η οθόνη του Microbit προσομοιώνει μια ψηφιακή ταμπέλα έξω από το κατάστημα και δείχνει τον αριθμό των πελάτων που μπορούν να εισέλθουν μέσα.  Κάθε φορά που εισέρχεται ένας πελάτης στο κατάστημα, με το πάτημα του πλήκτρου Α, θα μειώνεται ο αριθμός αυτός κατά 1, ενώ αντίστοιχα, κάθε φορά που θα εξέρχεται ένας πελάτης, με το πάτημα του πλήκτρου Β, θα αυξάνεται κατά 1.
 • Η καλή υγεία της καρδιά μας είναι προϋπόθεση για μια ποιοτική ζωή. Πως μπορεί το micro:bit να μετατραπεί σε έναν καρδιογράφο; Κάθε φορά που ο αισθητήρας κίνησης αντιλαμβάνεται κίνηση (κτύπος καρδιάς) θα εμφανίζεται μια καρδιά στο πάνελ του micro:bit και θα ακούγεται ένας κοφτός ήχος,  διαφορετικά θα εμφανίζεται μια ευθεία γραμμή .
 • Ειδικά τώρα με τα μέτρα κατά του κορωνοϊου, πολλοί ηλικιωμένοι αναγκάζονται να μένουν μόνοι μακριά από τα παιδιά τους. Μια συχνή αιτία σοβαρού τραυματισμού στους ηλικιωμένους είναι η πτώση. Πως μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μια έξυπνη συσκευή που θα στέλνει κατάλληλο μήνυμα σε κάποιον συγγενή σε περίπτωση πτώσης ενός ηλικιωμένου; Οι μαθητές χρησιμοποίησαν τον αισθητήρα κίνησης (επιταχυνσιόμετρο) για να ανιχνεύσουν την κίνηση του ηλικιωμένου (πέσιμο δεξιά, πέσιμο αριστερά, πέσιμο μπρούμυτα, πέσιμο ανάσκελα) όπως επίσης και τον αισθητήρα ραδιοκυμάτων για την ασύρματη αποστολή μηνύματος συναγερμού.

2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας

Σπάνιες Ασθένειες: Δεν είσαι μόνος! Δημιουργία μιας έξυπνης συσκευής!

Η δράση αυτή υλοποιήθηκε μέσα από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus, "Teachers For Europe: setting an Agora for Democratic Culture" και eTwinning "Teachers For Europe: Democratic Values in the Era of Artificial Intelligence".

Σε πρώτη φάση, οι μαθητές, μέσα από ποικίλες δράσεις, ευαισθητοποιήθηκαν πάνω στο θέμα των σπάνιων ασθενειών μέσα από  βίντεο και μαρτυρίες, δημιούργησαν συννεφόλεξα με μηνύματα συμπαράστασης και συνεργάστηκαν με συμμαθητές τους από άλλα σχολεία ανά την Ευρώπη μέσα από ένα ψηφιακό πίνακα - Rare Disease Day 2021 .

Τα παιδιά με σπάνιες ασθένειες, πολλές φορές αναγκάζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα να βρίσκονται εκτός σχολείου και να χάνουν την απαφή με τους συμμαθητές τους.

Οι μικροί μας μαθητές λοιπόν,  χρησιμοποίησαν τα BBC:microbit τους (υπολογιστή με μέγεθος τσέπης) για να δημιουργήσουν μία δικιά τους «έξυπνη» φορητή συσκευή που θα βοηθούσε ένα παιδί με σπάνια ασθένεια να επικοινωνεί μαζί τους, κάθε φορά που θα αισθάνεται μόνο ή στεναχωρημένο. Έτσι, κάθε φορά που ο συμμαθητής τους δεν αισθάνεται καλά, θα τους στέλνει ασύρματα από το micro:bit του μία λυπημένη φαταούλα και το μήνυμα “Alone”. Οι μαθητές, κάθε φορά που θα εμφανίζεται η  λυπημένη φατσούλα στο Micro:Bit τους, θα στέλνουν αμέσως πίσω το όνομά τους και ένα μήνυμα συμπαράστασης. Κανείς δεν είναι μόνος, νοιαζόμαστε για όλους. SDG Goal 3: Καλή υγεία και ευημερία.

Video:https://youtu.be/_2IeEGagZKw

2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας

Heal the World

Το 2ο Δ.Σ Νέας Ερυθραίας υλοποίησε καινοτόμες δράσεις μέσα από τοπικές, ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς συνεργασίες με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να δραστηριοποιήσει τους μαθητές στους 17 Παγκόσμιους στόχους και ειδικά στον στόχο 13:Δράση για το Κλίμα.

Στην αρχή της χρονιάς δημιουργήθηκε μια ομάδα εκπαιδευτικών από διάφορες ειδικότητες (δάσκαλοι, μουσικός, εικαστικών, πληροφορικής, αγγλικών) για τον σχεδιασμό, υποστήριξη και υλοποίηση των δράσεων με στόχο την ενεργή εμπλοκή όλης της σχολικής κοινότητας γύρω από τους εξής άξονες:

 • καθολική συμμετοχή της σχολικής κοινότητας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού, μπαταριών, λαμπτήρων, ηλεκτρικών συσκευών, πλαστικών μπουκαλιών και καπακιών
 • δράσεις ευαισθητοποίησης και διάχυσης μέσα από εικαστικές δημιουργίες, τραγούδια, δημιουργίες από ανακυκλώσιμα υλικά, και διαγωνισμούς
 • συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα
 • δημιουργία έξυπνων συσκευών με τη χρήση της τεχνολογίας για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων

Αναλυτικά:

1) Δράσεις Ανακύκλωσης και εξοικονόμησης ενέργειας

 • Σε όλες τις αίθουσες διδασκαλίες προστέθηκαν κάδοι ανακύκλωσης χαρτιού (Χορτοφάγος) από την ΕΔΣΝΑ. Στην κύρια είσοδο του σχολείου δημιουργήθηκαν δύο μεγάλοι χώροι ανακύκλωσης ( ηλεκτρικών συσκευών ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ Α.Ε., λαμπτήρων ΦΩΤΟΚΥΚΛΩΣΗ Α.Ε., μπαταριών Α.Φ.Η.Σ, πλαστικών μπουκαλιών και καπακιών). Αναβαθμίστηκε  ο φωτισμός του σχολείου  αποκλειστικά με led λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. https://tinyurl.com/abx7kczt 
 • Δημιουργήθηκε  επίσης και ένας χώρος έκθεσης δημιουργιών των μαθητών. Κύριο στοιχείο, ο πίνακας ζωγραφικής (δημιουργία των μαθητών με τον δάσκαλο των εικαστικών) που απεικονίζει μια ελιά. https://youtu.be/OB9pMB1Hsps

2) Δράσεις Ευαισθητοποίησης και Διάχυσης

 • Οι μαθητές, με την καθοδήγηση της δασκάλας μουσικής, έπαιξαν και τραγούδησαν «Λαχτάρησα μια Χώρα» ως έναρξη των δράσεων μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA 229                                          "MAKE ME LIVE, I WILL LIVE, THE WORLD WE WILL LIVE!” σε ζωντανή σύνδεση με τα συνεργαζόμενα σχολεία. https://youtu.be/oydlomA8gNs (song)
 • Υπό την καθοδήγηση του δασκάλου των εικαστικών δημιούργησαν αφίσες με θέμα την κλιματική αλλαγή https://wke.lt/w/s/DmLfVx, διεξάγοντας και μια ψηφοφορία σε επίπεδο σχολείου για τις τρεις πιο αντιπροσωπευτικές αφίσες https://tinyurl.com/3pw8yhe9. Δημιούργησαν ρομπότ από ανακυκλώσιμα υλικά, πίνακα ζωγραφικής από καπάκια μπουκαλιών, συνθήματα και συννεφόλεξα κατά της κλιματικής αλλαγής στα αγγλικά https://tinyurl.com/shuedtmf .

3) Συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα

        με τους συμμαθητές τους από τα συνεργαζόμενα σχολεία.

 

4)  δημιουργία έξυπνων συσκευών με την χρήση της τεχνολογίας για την επίλυση πραγματικών προβλημάτων

 • Οι μαθητές εξερεύνησαν διαθεματικά τρόπους να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να επιλύσουν πραγματικά παγκόσμια προβλήματα (Technology4Good). Προγραμματίζοντας  τα BBC  Micro:Bit (υπολογιστής με μέγεθος παλάμης) τους, δημιούργησαν «έξυπνες» συσκευές όπως:
  • έναν ασύρματο συναγερμό  πυρκαγιάς ο οποίος θα στέλνει κατάλληλο μήνυμα αν η θερμοκρασία στο δάσος αυξάνεται επικίνδυνα https://youtu.be/51CGarPg-pg
  • έναν έξυπνο φωτισμό παραλίας που θα προστατεύει τα εκκολαπτόμενα χελωνάκια και θα τα διευκολύνει να βρουν τον δρόμο τους προς την θάλασσα https://youtu.be/vxpeA67CANE
  • έξυπνα φώτα πόλης που να ανάβουν σε συνδυασμό με τον περιβάλλοντα φωτισμό(  https://youtu.be/KlNH8uAYYwk και https://tinyurl.com/vh3n55af
  • έναν σεισμογράφο που θα καταγράφει την σεισμική δόνηση και θα ενημερώνει κατάλληλα τους κατοίκους ( https://youtu.be/ZvvJ6VXMndY και https://tinyurl.com/3xud3pcn)

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας