menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 2o Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού

2o Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού

5ος Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης – Μια προσέγγιση μέσα από την τέχνη

Α ΦΑΣΗ: Βιώνοντας το γνωστό – βιώνοντας το νέο

Τα παιδιά καλούνται να τοποθετήσουν δουλειές της καθημερινότητας κάτω από μια αντρική και κάτω από μια γυναικεία φιγούρα (αυτό μπορεί να γίνει σε ψηφιακό περιβάλλον ή έντυπα και τα παιδιά να δουλέψουν ομαδικά). Έπειτα, δείξαμε στα παιδιά φωτογραφία από ένα εφήμερο εικαστικό έργο μια Ισπανικής τοπικής πολιτιστικής ομάδας (Asociación Cultural Octubre) όπου απεικονίζεται το βάρος της διαχείρισης του σπιτιού στους ώμους μιας γυναικάς. Ακολούθησε συζήτηση με αφόρμηση το γλυπτό και τον λόγο δημιουργίας του. Η συζήτηση αντικατόπτρισε διαφορετικές οπτικές και στάσεις όπου πολλές φορές ακόμα και ασυνείδητα αποδίδονται ανάλογα με το φύλο.

Β ΦΑΣΗ: Εννοιολογώντας με θεωρία και ορολογία.

Τα παιδιά αναζήτησαν στο λεξικό την έννοια της ισότητας. Αναφερθήκαμε στη θέση της γυναίκας ανά την υφήλιο και ανά τους αιώνες κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη θέση της γυναίκας από την αρχαία Ελλάδα ως σήμερα. Έπειτα διαβάσαμε το παραμύθι με τίτλο: «Το λουλούδι της ισότητας» που είναι έκδοση του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Το παραμύθι δίνει έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα, εστιάζοντας στην ισότητα των δύο φύλων.

Γ ΦΑΣΗ: Εφαρμόζοντας κριτικά και λειτουργικά

Έργα τέχνης έδωσαν το έναυσμα για συζήτηση γύρω από θέματα που άπτονται της ισότητας των δύο φύλων. Η προσέγγιση μέσα από έργα τέχνης δημιουργεί ένα προσομοιωτικό, μη φορμαλιστικό περιβάλλον.

 

 • Αρχαία αγάλματα Κούρου και Κόρης, πρωτοκυκλαδικά ειδώλια και εικόνες αγγείων: Συζήτηση γύρω από τα ανατομικά χαρακτηριστικά των δύο φύλων.
 • «Το φιλί» (πίνακας ζωγραφικής) - Gustav Klimt, «το φιλί» (πίνακας ζωγραφικής) - Φασιανός Αλέκος: Συζήτηση γύρω από τον αμοιβαίο σεβασμό ανάμεσα σε ένα ζευγάρι.
 • «Πηγαίνοντας σχολείο» (πίνακας ζωγραφικής) - Frere Pierre Edouard: Το αγόρι και το κορίτσι που αμφότερα πηγαίνουν σχολείο δίνουν το ερέθισμα για συζήτηση γύρω από το δικαίωμα και των δύο φύλων στην εκπαίδευση, σχολική και ακαδημαϊκή.
 • «Κορίτσι μπροστά στον καθρέπτη» (πίνακας ζωγραφικής) - Pablo Picasso: O πίνακας δίνει αφορμή για συζήτηση σχετική με θέματα εμφάνισης που απασχολούν τα νεαρά κορίτσια που πιέζονται από το πρότυπο της όμορφης εικόνας.
 • «Faa Ipoipo? - Πότε θα παντρευτείς;» (πίνακας ζωγραφικής) - Paul Gauguin: Ο τίτλος του πίνακα αποτελεί μια φράση η οποία τις προηγούμενες δεκαετίες στέρησε από πολλά κορίτσια το δικαίωμα μόρφωσης. Ακόμα και στις μέρες μας η φράση αυτή εξακολουθεί να στερεί το δικαίωμα συνέχισης στην εκπαίδευση έφηβων κοριτσιών ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
 • Απόγνωση (πίνακας ζωγραφικής) - Sandro Botticelli: Με ενσυναίσθηση οι μαθητές προσπάθησαν να απαντήσουν τι μπορεί να οδηγήσει μια γυναίκα όπως αυτή του πίνακα σε απόγνωση.
 • Η ψηφοφορία (πίνακας ζωγραφικής) - George Caleb Bingham: Οι μαθητές σχολίασαν το γεγονός ότι στον πίνακα δεν εικονίζεται καμία γυναίκα. Η συζήτηση κατευθύνθηκε στο πότε απέκτησαν οι γυναίκες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε στην Ελλάδα.
 • Η άγνωστη εργαζόμενη γυναίκα (μπρούτζινο γλυπτό )- Louise Walsh: Το γλυπτό αποτέλεσε την αφορμή για συζήτηση γύρω από τα εργασιακά δικαιώματα των ανθρώπων γενικά και τους λόγους που οι γυναίκες πολλές φορές αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες και εμπόδια στη δουλειά τους.
 • Καθιστό ζεύγος μορφών (γύψινο γλυπτό) - Καπράλος Χρήστος: Η συμμετρία ανάμεσα στη μορφή του άντρα και της γυναίκας στο γλυπτό αποτελεί αλληγορική αφόρμηση για συζήτηση μεταξύ της ευρύτερης ισότητας των δύο φύλων σε όλες τις εκφάνσεις.

Δ ΦΑΣΗ: Εφαρμόζοντας κατάλληλα και δημιουργικά

Τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες ανάλογα με τις δεξιότητες και τις προτιμήσεις τους και ανέλαβαν από μια δραστηριότητα.

1η ομάδα: Σπουδαίες γυναίκες από τον χώρο της τέχνης, της επιστήμης, της μουσικής, της λογοτεχνίας . Αναζήτηση στο διαδίκτυο, δημιουργία κολάζ.

2η ομάδα: Σπουδαίοι άντρες από τον χώρο της τέχνης, της επιστήμης, της μουσικής, της λογοτεχνίας . Αναζήτηση στο διαδίκτυο, δημιουργία κολάζ.

*Η 1η και η 2η ομάδα συνεργάστηκαν και δημιουργήσαν ενιαίο κολάζ με τίτλο «σπουδαίες γυναίκες, σπουδαίοι άντρες – σπουδαίοι άνθρωποι.» 

3η ομάδα: Δημιουργία καμβά με θέμα την ισότητα των δύο φύλων.

4η ομάδα: Δημιουργία εικαστικού έργου με πηλό με θέμα την ισότητα των δύο φίλων.

Κάθε ομάδα παρουσίασε στην ολομέλεια τη δημιουργία της και εκφράζονταν απορίες, γνώμες μέσα από διάλογο που έδινε τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους μαθητές.

 

2o Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού

"Έχουμε στόχους". Το επιτραπέζιο παιχνίδι, για τους 17 στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης, γίνεται ψηφιακό

Ψηφιακό παιχνίδι "Έχουμε στόχους"

Με τους μαθητές του Ε2 μετατρέψαμε το επιτραπέζιο παιχνίδι "Έχουμε στόχους" που βρίσκεται στη σελίδα εδώ, σε ψηφιακό παιχνίδι, ώστε να μπορούμε να παίξουμε και να μάθουμε κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Σύλληψη ιδέας:Στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning με τίτλο Rob&Me, συνεργαστήκαμε με τους εταίρους μας σε διάφορες δραστηριότητες. Μια από αυτές ήταν σχετικά με την Ημέρα της Γης, στις 22 Απριλίου. Μέσα από διάφορες δραστηριότητες είδαμε βίντεο, συζητήσαμε, ανταλλάξαμε απόψεις με μαθητές στην Ελλάδα και την Ευρώπη, παίξαμε παιχνίδια, λύσαμε γρίφους. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν πολύ με τα παιχνίδια και τα δωμάτια απόδρασης, και διασκεδάσανε μαθαίνοντας και απαντώντας στα κουίζ. Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Βρήκαμε στη σελίδα του Bravo Schools το επιτραπέζιο "Έχουμε στόχους" και αποφασίσαμε να το ψηφιοποιήσουμε ώστε να μπορούμε να παίξουμε όλοι ακόμα και από το σπίτι μας, κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Διαδικασία: Η εκπαιδευτικός δημιουργεί μια παρουσίαση στην εφαρμογή genially όπου ως φόντο έχει την εικόνα του ταμπλό του παιχνιδιού. Με τους μαθητές, βλέπουμε τις κάρτες για κάθε κατηγορία ερωτήσεων- στόχων και αποφασίζουμε ποιες δύο θα κρατήσουμε. Συζητάμε για τις απαντήσεις και ποιες είναι οι σωστές και ποιες οι λάθος. Εδώ, οι μαθητές δεν γνώριζαν τις απαντήσεις αλλά τις βρήκαμε μέσα από συζήτηση, αναζήτηση στο διαδίκτυο και τελικά μέσα από τις κάρτες του παιχνιδιού. Αποφασίσαμε για τα χρώματα από τα πιόνια και τα τοποθετήσαμε.

Αποτέλεσμα: Οι μαθητές παίξανε με πολλή χαρά το παιχνίδι που δημιουργήσανε και περιμένουν να δούνε τα σχόλια των συμμαθητών τους και των άλλων χρηστών. Μέσα από τις ερωτήσεις του παιχνιδιού, πήρανε νέες γνώσεις και μάθανε πράγματα που δεν ξέρανε.

Το παιχνίδι μπορείτε να το δείτε και να το παίξετε εδώ. Οι ερωτήσεις σε κάθε κουτάκι στόχου είναι δύο ώστε αν κάποιος από τους παίκτες έχει απαντήσει σωστά την 1η ερώτηση, να πηγαίνει στη 2η ερώτηση πατώντας το δεξί βελάκι >

Κερδίζει όποιος φτάσει ή ξεπεράσει το κουτάκι του τερματισμού.

 

2o Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού

Δράσεις για το κλίμα- Η Ημέρα της Γης- μία προσέγγιση κατά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο μάθημα της Πληροφορικής στο πρόγραμμα eTwinning

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού eTwinning προγράμματος: “Rob&Me 20”, οι μαθητές του σχολείου μας συνεργάστηκαν με σχολεία της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Ρουμανίας, της Γαλλίας των Κανάριων Νήσων και της Τουρκίας (15 εκπαιδευτικοί και εκατοντάδες μαθητές). Το πρόγραμμα έχει στόχο την αξιοποίηση του προγραμματισμού, της ρομποτικής και των ψηφιακών εργαλείων για τη συνεργασία των μελών, την ανταλλαγή απόψεων και την ευαισθητοποίηση σε διάφορα θέματα όπως επιστήμη, υγεία, κλιματική αλλαγή, ασφάλεια στο διαδίκτυο και πολλά ακόμη.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος, τον Μάρτιο είχαμε θέμα την «Ώρα της Γης» (27/3/2021) και την «Ημέρα της Γης» (22/4/2021). Μέσα από τη χρήση ψηφιακών, συνεργατικών εργαλείων ενημερωνόμαστε για τις δράσεις, ενεργοποιούμαστε, επικοινωνούμε και συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας.

Η δράση αυτή διήρκησε από τις αρχές Μαρτίου 2021 έως και μέσα Απριλίου 2021 και πραγματοποιήθηκε στο μάθημα της Πληροφορικής κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Σε αυτή πήραν μέρος όλοι οι μαθητές του σχολείου μας και η κάθε τάξη, ανάλογα με την ηλικία της ασχολήθηκε με διαφορετικά θέματα και δραστηριότητες, κατάλληλες για την ηλικία, το γνωστικό τους επίπεδο και το επίπεδο δεξιοτήτων τους στις ΤΠΕ.

Οι μαθητές, χρησιμοποιώντας σύγχρονα ψηφιακά διαδικτυακά εργαλεία, συνεργάστηκαν, αντάλλαξαν ιδέες και εμπειρίες με μαθητές άλλων σχολείων, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σχεδίασαν και κατασκεύασαν πρωτότυπα έργα, έπαιξαν παιχνίδια ατομικά και ομαδικά, έλυσαν γρίφους.

Αναλυτικότερα:

Είδαμε video, παρουσιάσεις και εκπαιδευτικό υλικό εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, σχετικά με την Ημέρα της Γης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας. Συζητήσαμε ποια από αυτά βλέπουμε καθημερινά στον τόπο κατοικίας μας, στο σχολείο μας, στις διακοπές μας, στις ειδήσεις και τα καταγράψαμε σε έναν συνεργατικό πίνακα padlet. Εδώ συμμετείχαν όλοι οι μαθητές του σχολείου μας. Δείτε τον πίνακα padlet εδώ

Με τους εκπαιδευτικούς του προγράμματος eTwinning δημιουργήσαμε, συνεργατικά, παρουσιάσεις σχετικά με τα προβλήματα του πλανήτη και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε. Οι παρουσιάσεις ήταν στα αγγλικά και ο κάθε εταίρος την επεξεργαζόταν και την έκανε μετάφραση στη γλώσσα του ώστε να έχουν πρόσβαση οι μαθητές. Δείτε μία παρουσίαση εδώ

Με τους μαθητές της Δ’ τάξης του σχολείου μας, συζητήσαμε πώς μπορούμε εμείς, μέσα από την καθημερινή μας ζωή να κάνουμε μικρές ή μεγαλύτερες αλλαγές και να κάνουμε έτσι κάτι καλύτερο για τον πλανήτη μας. Καταγράψαμε τι μπορούμε να κάνουμε, αν μας φαίνεται δύσκολο ή σχετικά εύκολο και μετά από ένα μήνα θα δούμε αν μπορέσαμε να κάνουμε τις μικρές αυτές καθημερινές αλλαγές. (δείτε εδώ φωτογραφία του πίνακα)

Οι μαθητές της Ε’ τάξης έδωσαν το δικό τους μήνυμα για την ώρα της Γης που ήταν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου. Δημιουργήσαμε ένα βίντεο με το μήνυμα ‘Turn the lights off- Σβήστε τα φώτα” και το ανεβάσαμε στην πλατφόρμα. Δείτε μια εικόνα εδώ (δεν θέλουμε να κοινοποιήσουμε δημόσια το βίντεο, είναι μέσα στην πλατφόρμα eTwinning)

Οι μαθητές της Στ’ τάξης, επιλέξαν ο καθένας, μια γλώσσα και αξιοποιώντας την εφαρμογή μετάφρασης της Google μετέφρασαν το μήνυμα «Σβήστε τα φώτα» σε 12 διαφορετικές γλώσσες. Όλοι μαζί δημιουργήσαμε με αφίσα- συννεφόλεξο με αυτά τα μηνύματα ώστε όλοι να καταλάβουν το μήνυμά μας. Οι μαθητές έτσι, αξιοποίησαν τις γνώσεις και δεξιότητες που είχαν από το μάθημα της πληροφορικής στη χρήση του διαδικτύου. Δείτε την εδώ

Οι μαθητές της Στ’ τάξης, έδωσαν τα μήνυμά τους και στην κοινωνία μέσα από το περιοδικό μας που δημιουργήσαμε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Οι μαθητές πήραν το ρόλο του συντάκτη και έγραψαν τα άρθρα τους και ανέβασαν τις αφίσες τους που δημιούργησαν στην εφαρμογή  postermywall. Δείτε το περιοδικό εδώ

https://schoolpress.sch.gr/robandme20/

Συνδεθήκαμε με άλλα σχολεία στην Ελλάδα και την Κύπρο, κοινοποιώντας τον πίνακα padlet στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα σχολεία ανέβασαν το δικό τους μήνυμα και τα έργα των μαθητών. Έτσι συνδεθήκαμε και ανταλλάξαμε ιδέες, σκέψεις και απόψεις με πολλά σχολεία και μαθητές.

Παίξαμε διάφορα κουίζ μαζί με τους εταίρους μας τα οποία ήταν στα αγγλικά και έτσι όλοι οι μαθητές είχαν ίδιες πιθανότητες να κερδίσουν τις πρώτες θέσεις στην κατάταξη του παιχνιδιού.  Δείτε το συνεργατικό κουίζ στο kahoot εδώ

Επίσης παίξαμε ένα escape room όπου οι μαθητές έπρεπε να απαντήσουν σωστά στις ερωτήσεις, να συγκεντρώσουν στοιχεία από κάθε αποστολή και στο τέλος να ξεκλειδώσουν με τα στοιχεία αυτά ένα θησαυρό, ένα παιχνίδι στο scratch σχετικά με την ανακύκλωση. Δείτε το εδώ για τα μεγαλύτερα παιδιά (Ε’ και Στ’ δημοτικού). Και δείτε το εδώ για τα μικρότερα παιδιά (Α’- Δ’ Δημοτικού)

Με τους μαθητές της Γ’ και Δ’ τάξης , παίξαμε παιχνίδια όπως «τροχό της τύχης» (δείτε εδώ), και επιτραπέζια για την Ημέρα της Γης (δείτε εδώ) Το επιτραπέζιο το παίξαμε κατά τη διάρκεια της εξ αποστάσεων δημιουργώντας δωμάτια και μοιράζοντας τους μαθητές σε αυτά. Ένας μαθητής από υπολογιστή αναλάμβανε το ρόλο του παρουσιαστή και κουνούσε τα πούλια και το ζάρι.

Με τους μαθητές της Α’ και Β’ τάξης μιλήσαμε για τις μέλισσες, διαβάσαμε το βιβλίο «Η μέλισσα Σουσού», ακούσαμε ένα τραγούδι και παίξαμε παιχνίδια.

 • Διαβάστε το βιβλίο εδώ
 • Ακούστε το τραγούδι και ένα κουίζ εδώ
 • Φτιάξτε το πάζλ εδώ
 • Ένωσε τις εικόνες με τις λέξεις εδώ
 • Ας απαντήσουμε στο κουίζ εδώ

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας