menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 2o Νηπιαγωγείο Χολαργού

2o Νηπιαγωγείο Χολαργού

ΣΟΦΙΑ Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Μέσα από το πρόγραμμα που συμμετέχει το 2ο Νηπιαγωγείο Χολαργού "Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο: Όλοι Νοιαζόμαστε-Όλοι Συμμετέχουμε", εφαρμόστηκε ένα σύνολο ομαδικών δράσεων, οι οποίες αξιοποίησαν το ενδιαφέρον των παιδιών για το πρόβλημα των σκουπιδιών και ενεργοποιήθηκε η κριτική τους σκέψη για την αντιμετώπισή του. Η Ανακύκλωση είναι ένα θέμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, η οποία στο Νηπιαγωγείο βοηθάει τους μαθητές να συνειδητοποιήσουν το περιβάλλον, να διαμορφώσουν αξίες και να αποκτήσουν διάθεση για ενεργό συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα για την προστασία του. Οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις προσανατολίστηκαν μέσα στο άνωθεν πλαίσιο και  είχαν ως αποτέλεσμα την δημιουργία συνηθειών που επηρεάζουν θετικά τις ζωές όλων μας. Η δημιουργία βίντεο αποσκοπεί στην έκφραση της δημιουργικότητας, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης στο θέμα των σκουπιδιών και την ενεργοποίησή της στο μεγάλο κεφάλαιο της Ανακύκλωσης.

 

[Δείτε συγκεντρωτικά τη συμμετοχή μας στο Blog του Νηπιαγωγείου μας]

2o Νηπιαγωγείο Χολαργού

Ο Κουμπαράς της Αγάπης

Μία από τις περιβαλλοντικές δράσεις που και τα τρία τμήματα του Νηπιαγωγείου μας πραγματοποιήσαμε  από κοινού στα πλαίσια του Προγράμματος "Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο: Όλοι Νοιαζόμαστε - Όλοι Συμμετέχουμε"  ήταν η δημιουργία ενός ημερολογίου για το σχολικό έτος 2020-21 με θέμα:«Αειφόρο Σχολείο–Αγαπώ τη Γη»κατασκευασμένο αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά.

Οι μαθητές/μαθήτριες συζητώντας αρκετά και αναζητώντας το θέμα του ημερολογίου της τάξης για το 2021,  ανακαλώντας προηγούμενες εμπειρίες και γνώσεις  από το Περιβαλλοντικό πρόγραμμα που συμμετέχουν, κατέληξαν στην ιδέα  ότι το θέμα του ημερολογίου μας  θα ήταν καλό  να περιλαμβάνει την προστασία της γης. Αποφάσισαν μέσω ψηφοφορίας, να σχεδιάσουν τη γη και να τη χρωματίσουν και σκέφθηκαν ότι η Γη μας  χρειάζεται δέντρα, ανακύκλωση υλικών, αποφυγή σπατάλης Νερού αλλά και πολλή πολλή αγάπη για να προστατευθεί το Περιβάλλον. Τα στοιχεία αυτά που είναι απαραίτητα  για τη βιωσιμότητα του πλανήτη μας τα παιδιά τα απεικόνισαν με ένα δέντρο, ένα κάδο ανακύκλωσης, μια σταγόνα νερού  αλλά και  με μια καρδιά για τη Γη, που συμβολίζει την αγάπη.

Η Δράση μας ξεκίνησε και στα τρία τμήματα του Νηπιαγωγείου μας αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων με το άνοιγμα των σχολείων στη δια ζώσης λειτουργία. Με τους  μαθητές/μαθήτριες  το προηγούμενο διάστημα είχαμε συζητήσει  στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το μήνυμα των ημερών των Χριστουγέννων αλλά και για το νόημα της προσφοράς στους συνανθρώπους μας. Αναπτύσσοντας με τα παιδιά την κοινωνική μας ευθύνη απέναντι σε  άλλα παιδιά που μπορεί να στερούνται τα βασικά στην καθημερινότητά τους, αποφασίσαμε με σύνθημά μας το «Όλοι μαζί μπορούμε περισσότερα», να ζητήσουμε τη συνεργασία και τη βοήθεια  του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου μας.

Μέσα από συζητήσεις, διάφορες προτάσεις και τη διαδικασία της ψηφοφορίας στο συμβούλιο της τάξης, καταλήξαμε στην ιδέα κάθε παιδί, αφού φτιάξει το ημερολόγιό του, να το "προσφέρει" στους γονείς του, ώστε με τη βοήθειά τους να μπορέσει να αποταμιεύσει όσα χρήματα μπορούσε στον «Κουμπαρά της Αγάπης» που βρισκόταν σε κάθε τάξη του Νηπιαγωγείου. Τα χρήματα που θα μαζεύονταν και από τα τρία τμήματα του Νηπιαγωγείου στον Κουμπαρά της Αγάπης, τα παιδιά αποφάσισαν να τα προσφέρουν σε κάποιο Οργανισμό αποκλειστικά με παιδιά ίδιας ηλικίας με τη δική τους. Η πρόταση των παιδιών θα μεταφερόταν στο Σύλλογο Γονέων και Γονείς και Εκπαιδευτικοί θα αποφάσιζαν από κοινού τον τελικό αποδέκτη των χρημάτων.

Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές/μαθήτριές μας με  μοναδική τους σκέψη την Προσφορά Αγάπης σε άλλα συνομήλικα παιδιά, ώστε αυτά να μπορέσουν να αγοράσουν καινούρια παπούτσια, καινούρια ρούχα, βιβλία, παιχνίδια αλλά κυρίως να έχουν αγάπη στη ζωή τους και ζεστασιά στην καρδιά τους, μπόρεσαν και μάζεψαν στον κουμπαρά της Αγάπης ένα αρκετά σημαντικό  χρηματικό ποσό.

Με την αγαστή συνεργασία του Συλλόγου Γονέων, αποφασίσαμε ο τελικός αποδέκτης των χρημάτων του «Κουμπαρά της Αγάπης» να είναι το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Πρότυπο Νηπιοτροφείο Καλλιθέας, που εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας και φιλοξενεί παιδιά από 2,5 έως 5,5 χρονών.

Το Νηπιοτροφείο Καλλιθέας τίμησε και ευχαρίστησε τα παιδιά, τους γονείς και τις εκπαιδευτικούς για τη δωρεά τους αυτή και μάς διαβεβαίωσε όλους ότι με την πολύτιμη βοήθειά μας, κάθε παιδί του Νηπιοτροφείου θα έχει «μια ζεστή αγκαλιά» που τόσο τη στερείται.

Τα παιδιά ενημερώθηκαν για το αποτέλεσμα της δράσης τους με ανάγνωση της επιστολής από το Νηπιοτροφείο, η οποία στάλθηκε και στους Γονείς από τη Δ/νση του Νηπιαγωγείου και το Σύλλογο Γονέων.

Μετά το πέρας της δράσης, οι μαθητές/μαθήτριες ενημερώθηκαν για το διαγωνισμό του Bravo schools και από κοινού αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε με τη μαθητική μας δημιουργία στο Στόχο 1 της Βιώσιμης Ανάπτυξης για την καταπολέμηση της Φτώχιας.

[Περισσότερα για τη συμμετοχή μας μπορείτε να δείτε στο Blog του Νηπιαγωγείου μας]

 

2o Νηπιαγωγείο Χολαργού

'Ένα δέντρο, μια ελπίδα, μια πράσινη σελίδα

Στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας για τα γεωμετρικά σχήματα και διερευνώντας οι μαθητές/μαθήτριες το μαγικό κόσμο των σχημάτων μέσα από την τέχνη του Mondrian, του Picasso, του Paul Klee κ.α ζωγράφων, ήρθαν σε επαφή και με τον πίνακά του Kandinsky «Μαλακό - Σκληρό»,1927.

Αφού είδαν και περιέγραψαν τα χρώματα και τα σχήματα του πίνακα, ζητήθηκε από τα παιδιά να ερμηνεύσουν το συγκεκριμένο πίνακα. Οι μαθητές/μαθήτριες ανακαλώντας προηγούμενες εμπειρίες και γνώσεις που είχαν αποκομίσει  από τη συμμετοχή τους στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα Αειφορίας που συμμετέχουν, ερμήνευσαν τον πίνακα αποτυπώνοντας πολλά περιβαλλοντικά στοιχεία σε αυτόν καθώς στη συνέχεια προχώρησαν σε εικαστική απόδοση της ερμηνείας τους. 

Λόγω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης η τάξη του 1ου τμήματος χωρίστηκε σε δύο ομάδες. Τα παιδιά της α΄ ομάδας ερμήνευσαν αρχικά τον πίνακα δίνοντας το κάθε παιδί μια πρόταση για τον πίνακα, την οποία συνέχιζε το επόμενο παιδί της ίδιας ομάδας. Όταν η α΄ ομάδα τελείωσε, έδωσε την ιστορία της στη β΄ομάδα για να τη συνεχίσει. Μέσα από την ομαδοσυνεργατική αυτή μέθοδο οι μικροί μας μαθητές/μαθήτριες, με  μοναδική τους πυξίδα  τη φαντασία τους, ταξίδεψαν στην ιστορία τους σε θάλασσες και στεριές,έκαναν γερές φιλίες, έδωσαν ισχυρά περιβαλλοντικά μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και για όλη τη γη και ανέπτυξαν συναισθήματα ικανά να συγκινήσουν μικρούς και μεγάλους.

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν τόσο πολύ με την ιστορία που δημιούργησαν, ώστε αποφάσισαν με δημοκρατικές διαδιακασίες - μέσω ψηφοφορίας - να δώσουν χρώμα και εικόνα στην ιστορία τους. Λόγω της  συμμετοχής μας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης που είχαμε ξεκινήσει στη δια ζώσης εκπαίδευση, οι μαθητές/μαθήτριες πρότειναν να χρησιμοποιήσουν αποκλειστικά και μόνο ανακυκλώσιμα υλικά.

 • Οι γονείς ενημερώθηκαν για την απόφαση των μαθητών/μαθητριών μέσω email και βοήθησαν τα παιδιά στην εύρεση και τη διάθεση  των υλικών.
 • Τα έργα των παιδιών με τη βοήθεια των γονιών μεταφέρθηκαν στο σχολείο, όπου φωτογραφήθηκαν για τη δημιουργία του ψηφιακού βιβλίου.

Με τον τρόπο αυτό, η ιστορία  που δημιουργήθηκε  με αφορμή τον πίνακα του Kandinsky ήταν η αφήγηση μιας πρότασης από κάθε παιδί και η εικαστική απόδοση της πρότασης αυτής με συνδυασμό ζωγραφικής και κολλάζ με ανακυκλώσιμα υλικά.

Το περιβαλλοντικό μήνυμα που έδωσαν τα παιδιά στην ιστορία τους, όχι μόνο επιβεβαιώνει τον αναγνώστη για τη θετική αντίληψη που έχουν αποκομίσει για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά τον γεμίζει και με μεγάλη αισιοδοξία ότι τα παιδιά έχουν κατακτήσει  την έννοια της ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας του ενεργού πολίτη απέναντι στο περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη γενικότερα.

Κατά συνέπεια, με την επιτυχημένη αυτή προσπάθεια των παιδιών η δημιουργία ενός ψηφιακού βιβλίου μέσω της εφαρμογής story jumper [δωρεάν εγγραφή] ήταν το λιγότερο που εμείς οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαμε να κάνουμε για τους μαθητές/μαθήτριές μας, προκειμένου να δουν ολοκληρωμένη την προσπάθεια τους αλλά και το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους στα δύο τμήματα της τάξης μας στην εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί:

 • Ενημερώσαμε τους μαθητές/μαθήτριες ότι θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στο μαθητικό διαγωνισμό του Bravo Schools
 • Συζητήσαμε μέσω της τηλεκπαίδευσης για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους και παρουσιάσαμε το ανάλογο υλικό
 • Αποφασίσαμε σε ποιο στόχο θα καταχωρούσαμε τη συμμετοχή μας
 • Ενημερώσαμε τους γονείς των μαθητών για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και την απόφαση των μαθητών/μαθητριών μας για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό
 • Οι Γονείς αποδέχτηκαν με χαρά τη συμμετοχή μας και μας βοήθησαν σε ό,τι χρειάστηκε για τα παιδιά
 • Τα τελικά αποτελέσματα κοινοποιήθηκαν στα παιδιά και τους γονείς μέσω email και αναρτήθηκαν στο blog του Νηπιαγωγείου μας

Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών  μας στο διαγωνισμό του Bravo schools στο στόχο 15 της Βιώσιμης Ανάπτυξης, όχι μόνο τούς αξίζει αλλά και επιβραβεύει τη συγκινητική τους προσπάθεια για τη συνολική, συνεργατική τους δημιουργία, ώστε να μπορέσουν να γίνουν πρεσβευτές της αλλαγής για ένα καλύτερο αύριο, έχοντας πάντα

μια ελπίδα, για μια ‘‘ πράσινη ’’ σελίδα

[Δείτε ΕΔΩ το Ψηφιακό μας Βιβλίο...]

_________________________________

[... και ΕΔΩ συγκεντρωτικά τη συμμετοχή του Νηπιαγωγείου μας]

 

2o Νηπιαγωγείο Χολαργού

Αφίσα 2ου Ν/Γ Χολαργού - 'Ενα δέντρο, μια ελπίδα, μια πράσινη σελίδα

Οι μαθητές/μαθήτριες στην εξ αποστάσεως διδασκαλία δημιούργησαν μια "φανταστική" ιστορία με ισχυρά περιβαλλοντικά μηνύματα την οποία παρουσιάσαν σε ψηφιακό βιβλίο μέσω της εφαρμογής  story jumper. Στη συνέχεια, μέσω ψηφοφορίας, πρότειναν ότι θα ήταν καλή ιδέα τα έργα τους να συγκεντρώνονταν όλα μαζί σε μια "πράσινη σελίδα". Με αυτό τον τρόπο μιλήσαμε για τη δημιουργία μιας αφίσας αλλά και τη δυνατότητα που θα είχαν οι μαθητές/μαθήτριες να διαδώσουν το μήνυμά τους  και έξω από το Νηπιαγωγείο μας στην ευρύτερη  γειτονιά του Χολαργού.

Με εμπλοκή των μαθητών/μαθητριών, εκπαιδευτικών, γονέων και κηδεμόνων, τα έργα των παιδιών συγκεντρώθηκαν στο Νηπιαγωγείο, φωτογραφήθηκαν και παρουσιάστηκαν σε μια αφίσα - διαστάσεων 42 Χ 29.5 - , με τη λεζάντα - μήνυμα:« Ένα δέντρο, μια ελπίδα, μια “πράσινη” σελίδα ».

Με την ενεργό συμμετοχή  των Γονέων/κηδεμόνων και  την ενημέρωση της κοινότητας για την προστασία του περιβάλλοντος, η αφίσα των παιδιών “μεταφέρει” το αισιόδοξο μήνυμα ότι  τα παιδιά έχουν κατακτήσει την έννοια της ατομικής και συλλογικής υπευθυνότητας απέναντι στο περιβάλλον και το μέλλον του πλανήτη.

Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί

 • Ενημερώσαμε τους μαθητές/μαθήτριες ότι θα μπορούσαν να πάρουν μέρος με τη δημιουργία της αφίσας τους στο μαθητικό διαγωνισμό του Bravo Schools
 • Συζητήσαμε μέσω της τηλεκπαίδευσης για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους και παρουσιάσαμε το ανάλογο υλικό
 • Αποφασίσαμε σε ποιο στόχο θα καταχωρούσαμε τη συμμετοχή μας
 • Ενημερώσαμε τους γονείς των μαθητών για τους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης και την απόφαση των μαθητών/μαθητριών μας για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, την οποία και αποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά
 • Κοινοποιήσαμε  στα παιδιά και τους γονείς μέσω email και του blog του Νηπιαγωγείου τα τελικά αποτελέσματα της προσπάθειάς τους.

Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών μας στο διαγωνισμό του Bravo schools στο Στόχο 13 της Βιώσιμης Ανάπτυξης, όχι μόνο τους αξίζει αλλά και επιβραβεύει τη συγκινητική τους προσπάθεια για τη συνολική, συνεργατική τους δημιουργία, ώστε να μπορέσουν να γίνουν πρεσβευτές της αλλαγής για ένα καλύτερο αύριο έχοντας πάντα

μια ελπίδα, για μια νέα ‘‘ πράσινη ’’ σελίδα στον πλανήτη

 

--> Δείτε την Αφίσα μας στο Blog του Νηπιαγωγείου μας

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας