menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΡΕΛΑ"

3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΡΕΛΑ"

Επαγγελματικός προσανατολισμός: Ενημέρωση από το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Θεσσαλονίκη

Η εκδήλωση έγινε διαδικτυακά μέσω τηλεδιάσκεψης με το webex. Στην εκδήλωση συμμετείχαν:

1. Ο κος Αλέξανδρος Σκεπαριανός, απόφοιτος Τ.Ε.Φ.Α.Α - ΑΠΘ, συνιδιοκτήτης της Physis Outdoor Training. 2. Η κα Χρυσάνθη Αντωνίου, Επικεφαλής Europe Direct Thessalonikis – ΚΕΔΗΘ.  

3. Ο κος Θεράπων Φάκας, Πρεσβευτής Θετικής Σκέψης και Ενέργειας.

Κρίνοντας από τις αντιδράσεις των παιδιών αλλά και των εκπαιδευτικών που παρακολούθησαν τις εισηγήσεις, η εκδήλωση άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις. Φυσικά, έγινε μέσω webex από τις 10.00 έως τις 12.00. Ευχαριστούμε πολύ τους αξιόλογους αυτούς ανθρώπους που έδωσαν πολύτιμες συμβουλές στα παιδιά. Πιστεύουμε ότι θα τους βοηθήσουν στις επιλογές τους και στην αρχή της επαγγελματικής τους ζωής.

 Πρώτος πήρε το λόγο ο κος Σκεπαριανός, ο οποίος παρουσίασε τη διαδρομή του από την τρίτη λυκείου μέχρι σήμερα, τις σπουδές που έκανε με στόχο την εξέλιξη της επιχειρηματικής του δραστηριότητας και τις δεξιότητες που χρειάστηκε να αναπτύξει γι’ αυτήν. Περιέγραψε την καριέρα του και την μέχρι τώρα εξέλιξή του ως μια διαδρομή γεμάτη νέες γνωριμίες, νέες προκλήσεις, νέες ευκαιρίες. Φοιτητής στα ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης επέλεξε να πάρει ειδίκευση στο μπάσκετ με το οποίο ασχολούνταν από μικρός. Συμμετείχε σε πρόγραμμα ERASMUS και έκανε μεταπτυχιακό στις Σέρρες, στην κινησιολογία. Συνεχώς γνώριζε νέους ανθρώπους και κάθε φορά καταλάβαινε πόσο σημαντικό ήταν αυτό για τα μετέπειτα βήματά του.

 Στη συνέχεια πήρε το λόγο η κα Χρύσα Αντωνίου, Επικεφαλής Europe Direct Thessalonikis – ΚΕΔΗΘ, η οποία έδωσε συμβουλές για τον τρόπο σύνταξης του βιογραφικού και τόνισε πόσο σημαντικό είναι να αρχίσουν να το χτίζουν ήδη από τη μαθητική τους ζωή. Παρουσίασε το βιογραφικό ως το trailer της ζωής τους. Γι’αυτό και πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί στη σύνταξή του και να αποφεύγουμε λάθη που θεωρούνται αυτονόητα (π.χ. η φωτογραφία που θα επιλέξουμε, η διεύθυνση του mail). Γενικά, μια συμβουλή της κας Αντωνίου σε σχέση με το βιογραφικό, ήταν ότι θα πρέπει να είναι σχετικά σύντομο, ώστε να μην κουράζει με περιττές πληροφορίες. Πρώτος στόχος μας είναι να μην πεταχτεί το βιογραφικό στο καλάθι και ο επόμενος να φτάσουμε στη συνέντευξη, είπε χαρακτηριστικά η κα Αντωνίου.

Σημαντικές, επίσης, σύμφωνα με την κα Αντωνίου, είναι οι άτυπες δεξιότητες, δηλαδή οι κοινωνικές δεξιότητες τις οποίες δεν τις δίνουμε συνήθως σημασία: Συστηματική παρακολούθηση σεμιναρίων ή προγραμμάτων κατάρτισης, εκμάθηση ξένων γλωσσών, σπουδές ή εργασία στο εξωτερικό που αποδεικνύει δυνατότητα να λειτουργήσουν σε διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον, αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ανάδειξη των επαγγελματικών προσόντων τους (ιστολόγιο, facebook, Instagram). Επιπλέον, έδωσε πληροφορίες για τον τρόπο που μπορεί να αποκτήσουν δεξιότητες μέσα από τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα (Ανταλλαγής νέων, Erasmus σπουδών ή πρακτικής άσκησης, Erasmus για νέους επιχειρηματίες,   EVS (Ευρωπαϊκά Εθελοντικά Προγράμματα), Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (εθελοντισμού ή εργασίας).

Τελευταίος πήρε το λόγο ο κος Θεράπων Φάκας,  Πρεσβευτής Θετικής Σκέψης και Ενέργειας. Επικεντρώθηκε σε αυτό το οποίο αναφέρθηκε και η κα Αντωνίου, τις κοινωνικές δεξιότητες. Οι κοινωνικές δεξιότητες (soft skills) είναι εξίσου σημαντικές με τις κάθετες δεξιότητες (τις σπουδές μας, την κατάρτισή μας) και όσο αυξάνεται η τεχνολογία τόσο πιο απαραίτητες καθίστανται. 

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση υπάρχουν στην ανάρτησή μας στο Ιστολόγιο του Προγράμματος "Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" στο οποίο συμμετέχουμε για 2η χρονιά (από το 2018, πέρισυ το πρόγραμμα δεν πραγματοποιήθηκε).

Φωτογραφίες από την εκδήλωση δεν υπάρχουν γιατί έγινε διαδικτυακά και δεν... σκέφτηκα να βγάλω κάποιο screenshot!

3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΡΕΛΑ"

Εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Κάθε χρόνο το 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών προσπαθεί να γιορτάσει την Ημέρα της Γυναίκας για να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά πάνω σε θέματα ισότητας των δύο φύλων. Τη φετινή σχολική χρονιά, αν και τα σχολεία ήταν κλειστά εκείνη την περίοδο λόγω του covid19 ετοιμάσαμε διάφορες δράσεις:

1. Οργανώσαμε συζήτηση στις τάξεις για το θέμα της ισότητας των δύο φύλων και στη συνέχεια τα παιδιά κλήθηκαν να γράψουν στον "τοίχο" του προγράμματος linoit (κάποιες ενδεικτικές απόψεις υπάρχουν στην εικόνα και το video που επισυνάπτω).

2. Σε κάποια τμήματα προβάλαμε την ταινία "Hidden figures" και τα παιδιά έγραψαν τις απόψεις τους στον τοίχο του padlet.

3. Αξιοποιήθηκαν κάποια γυρίσματα με τα κορίτσια με θέμα "Διάλογοι γυναικών": Τα κορίτσια συμμετέχουν στο Πρόγραμμα "Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" και επέλεξαν μια διάσημη γυναίκα, ερεύνησαν για αυτή και έγραψαν ένα μικρό σενάριο στο οποίο συνομιλούσαν οι γυναίκες σε ζευγάρια ή τριάδες. Τα video είναι αναρτημένα στο ιστολόγιο τους προγράμματος για τους πρέσβεις. Με αυτόν τον τρόπο κινητοποιήθηκαν οι μαθήτριες και έμαθαν ενδιαφέροντα πράγματα για αξιόλογες γυναίκες και μέσα από τα βίντεο η ευρύτερη κοινότητα έμαθε για αυτές και, γιατί όχι, εμπνεύστηκε από τη ζωή τους.

3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΡΕΛΑ"

Πρόγραμμα, Loud, ( Erasmus + )-Local Young Leaders for Inclusion : «Επτά σχολεία μία καμπάνια - Σας ακούμε «δυνατά»

Στο πρόγραμμα, Loud, ( Erasmus + )-Local Young Leaders for Inclusion ) με οργανωτή τον Δήμο Πέλλας, από το φθινόπωρο του 2019, συμμετέχουν 7 σχολεία, με τίτλο: «Επτά σχολεία μία καμπάνια - Σας ακούμε «δυνατά». «Η Οδύσσεια ενός τυφλού και άλλες ιστορίες» είναι μία σειρά από έξι βίντεο που το καθένα λέει μία διαφορετική ιστορία. Ο Γιάννης είναι ένα τυφλό παιδί που "ταξιδεύει" στα Γιαννιτσά και μέχρι να φτάσει στην Ιθάκη του βλέπουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος αλλά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες γενικότερα…

Προσδοκώμενα αποτελέσματα του έργου

  1. Αύξηση κοινωνικής συνοχής.
  2. Ενδυνάμωση των δυνατοτήτων των τοπικών αυτοδιοικήσεων και των νέων για την παραγωγή εναλλακτικών λύσεων και την εξασφάλιση της αποτελεσματικής διάχυσης.
  3. Ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την εμπλοκή των νέων στις κοινωνικές πολιτικές πρόληψης

(https://www.giannitsa.gr/index.php/%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7/erasmus-programme-loud )

Από το 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών συμμετέχουν οι μαθητές:

  • ΠΟΛΙΟΥΔΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
  • ΤΑΤΟΓΟΥ ΜΑΡΙΑ
  • ΤΣΙΒΡΑΝΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
  • ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Υπεύθυνη καθηγήτρια : ΚΑΖΟΓΛΟΥ ΧΡΥΣΑΥΓΗ

Στόχος της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα είναι να βοηθήσουμε στην αντιμετώπιση &  περιορισμό των διακρίσεων, της περιθωριοποίησης που υπάρχουν για Άτομα Μ Ε Α που οδηγούν στη διάκριση, στον κοινωνικός αποκλεισμό, στη φτώχεια

3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΡΕΛΑ"

Πρόγραμμα "Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου"

Το σχολείο μας συμμετέχει για 3η χρονιά στο Πρόγραμμα "Σχολεία Πρέσβεις του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου". Πέρισυ το πρόγραμμα είχε σταματήσει εξαιτίας της πανδημίας αλλά φέτος συνεχίζεται κανονικά. Το θέμα του φέτος αφορά τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι'αυτό και στόχος μας είναι να ενημερωθούν οι μαθητές για την ιστορία της ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την πορεία της και όσα έχουμε πετύχει αυτά τα 40 χρόνια. Έχουμε αναλάβει δράσεις που αφορούν την κοινωνική πολιτική της Ευρώπης (ισότητα των φύλων, ΑΜΕΑ, επαγγελματικός προσανατολισμός) και δράσεις που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη (περιβάλλον, διατροφή, κλίμα, κλπ.). Στο πλαίσιο αυτό έχουμε επισκεφθεί το Δημαρχείο Γιαννιτσών για ενημέρωση σχετικά με τη χρηματοδότηση προγραμμάτων από την ΕΕ (τη διαδικασία, τις προϋποθέσεις, τη θεματολογία), τη μονάδα βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Πέλλας για την ενημέρωση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας της και πρόκειται να επισκεφθούμε μια Κοινωνική Δομή που έχει να κάνει με την υποστήριξη ευπαθών ομάδων του Δήμου. Το πρόγραμμα βρίσκεται σε εξέλιξη. Τελειώνει επίσημα γι'αυτή τη χρονιά στις 31 Μαΐου του 2021.

3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΡΕΛΑ"

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ

Τρία κορίτσια του τμήματος Α2 του σχολείου μας, με αφορμή το πρόγραμμα "Σχολεία Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" ασχολήθηκαν με το νερό και τους υδροφόρους ορίζοντες και δημιούργησαν την παρουσίαση την οποία επισυνάπτουμε. Στη συνέχεια, επικοινωνήσαμε με τον υπεύθυνο του βιολογικού καθαρισμού του Δήμου Πέλλας και την Παρασκευή 16-4-2021 επισκεφθήκαμε τη μονάδα για να ενημερωθούμε για την ιστορία και τη διαδικασία του βιολογικού καθαρισμού. Εκτός από τις καθηγήτριες και τον κο Μαντζανά Φώτη, προϊστάμενο τμήματος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου και υπεύθυνο του βιολογικού καθαρισμού των Γιαννιτσών, στην ενημέρωση συμμετείχαν και οι μαθήτριες του Α2, Μιχαηλίδου Αθηνά, Μήτσκα Δέσποινα και Κουρτελή Βασιλική. 

Την Πέμπτη 22-4-2021 οι καθηγήτριες Ευαγγελία Κυριαζή, Κωνσταντία Γαλαντάρη και Κυριακή Σύρμαλη μαζί με τις μαθήτριες της Β τάξης Γκαβανίδη Ισιδώρα, Ζορμπά Θεοδώρα-Ανθίμη, Μανωλέμη Ναταλία και Μήνου Γεωργία, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Γιαννιτσών και ενημερώθηκαν για τα περιβαλλοντικά προγράμματα που εκπονεί ο Δήμος Γιαννιτσών αυτή την εποχή αλλά και για τα μελλοντικά περιβαλλοντικά προγράμμα. Την ενημέρωση έκαναν ο κος Αβραμίδης Ελευθέριος, προϊστάμενος του τμήματος της τεχνικής υπηρεσίας και επιβλέπων πολλών έργων ΕΣΠΑ, και η κα Μήντου Λίνα, μηχανικός και συνεργάτις του δημάρχου Γιαννιτσών.

Για τις 2 συναντήσεις τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του covid19.

3ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΡΕΛΑ"

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ 3ου ΓΕΛ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ "ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΒΑΡΕΛΑ"

Η εθελοντική ομάδα του 3ου ΓΕΛ Γιαννιτσών έχει ιδρυθεί από το 2015 και κάθε χρόνο έχει να επιδείξει πολλές και ποικίλες δράσεις. Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

Συμμετοχή στο πρόγραμμα LET'S DO IT GREECE, το οποίο αφορά τον καθαρισμό και τον καλλωπισμό χώρων του Δήμου.

Ενημέρωση για τη δωρεά μυελού των οστών και λήψη δειγμάτων.

Οργάνωση Bazaar με τη συμμετοχή ΜΚΟ όπως Το χαμόγελο του παιδιού, τα Χωριά SOS, το Make a wish.

Τη συγκέντρωση φαρμάκων για την Οργάνωση των Γιατρών χωρίς σύνορα.

Τη συγκέντρωση χρημάτων για τη στήριξη ατόμων και ομάδων που τα έχουν ανάγκη: καρκινοπαθείς, παιδιά με προβλήματα υγείας, παραπληγικοί, φτωχές οικογένειες, ιδρύματα (Γεύμα αγάπης, Ορφανοτροφείο Γιαννιτσών, κλπ.).

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο Γιαννιτσών κάθε χρόνο και προσφορά χρημάτων στον Σύλλογο Καρκινοπαθών.

Καθιέρωση Ημέρας Εθελοντισμού για το 3ο ΓΕΛ, κατά την οποία η ομάδα σε συνεργασία με γονείς και καθηγητές καθαρίζει το χώρο του σχολείου, βάφει και καλλωπίζει.

Τη συγκέντρωση τροφίμων και ρούχων για ανθρώπους που τα χρειάζονται.

Υιοθέτηση αδέσποτων σκυλιών.

Επίσκεψη του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του Δήμου Πέλλας και προσφορά χρημάτων.

Ανακύκλωση και συγκέντρωση καπακιών σε ειδικούς κάδους στο σχολείο.

Παροχή βοήθειας σε μειονότητες (τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα).

Όπως είναι κατανοητό, την τρέχουσα χρονιά οι περισσότερες από τις δράσεις δεν ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθούν και έτσι η ομάδα περιορίστηκε στη συγκέντρωση χρημάτων για να συνεισφέρει στο χρηματικό ποσό που απαιτούνταν για την εγχείρηση ενός μαθητή και για το Γεύμα Αγάπης, όπως φαίνεται και από τη σελίδα της ομάδας στο facebook

 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας