menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Μνήμες Ολοκαυτώματος

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, στο κείμενο "Οι πιτσιρίκοι" διαπιστώσαμε τις μορφές βίας που έζησαν οι Έλληνες κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ειδικότερα:

- Εφαρσμόσαμε τις δραστηριότητες του Εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα χρόνια της πείνας στην Κατοχή και τα Παιδικά Συσσίτια στη Χαλκίδα, 1943-1944 - Γ.Α.Κ. Ν. Εύβοιας.

- Αναλύσαμε τις θεωρίες που γιγάντωσαν τη φρίκη αυτού του πολέμου.

- Προσεγγίσαμε τα αθώα θύματα του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

- Επεξεργαστήκαμε το υλικό του Προγράμματος "Crocus" από το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας.

 Στη συνέχεια οι μαθητές με τη μέθοδο Project διερεύνησαν μέσα από δικές τους εργασίες:

- Την έννοια του Ολοκαυτώματος.

- Τις ομάδες - στόχους του Ολοκαυτώματος.

- Τα Ολοκαυτώματα στην Ελλάδα.

- Τον τίτλο του "Δίκαιου των Εθνών" και τη σημασία προάσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι μαθητές φύτεψαν από έναν βολβό κρόκου - προσφορά του Προγράμματος σε μια συμβολική ενέργεια του σεβασμού απέναντι στα θύματα της θηριωδίας και δεσμεύτηκαν για ενεργό στάση απέναντι σε κάθε μορφή βίας.

Την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, 27/1, οι μαθητές της Α Γυμνασίου παρουσίασαν στους συμμαθητές τους στη σχολική κοινότητα τις εργασίες τους σε μια διαδικασία γόνιμης αλληλεπίδρασης και διαλόγου αναφορικά με το σεβασμό στη διαφορετικότητα.

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

«Διαδικτυακός Διαγωνισμός Συγγραφής «100 Χρόνια Μέλισσα» σχολικού έτους 2020-21»

Στα πλαίσια των δράσεων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την ίδρυση του Ορφανοτροφείου Θηλέων Θεσσαλονίκης «Η Μέλισσα», το ίδρυμα «Μέλισσα» διεξάγει διαγωνισμό συγγραφής διηγήματος με θέμα «Η ιστορία μίας Μέλισσας». Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να γράψουν μια ιστορία σχετικά με το ίδρυμα «Μέλισσα». Οι συγγραφείς θα αφηγηθούν μια ιστορία, μέσα στην οποία θα αναφέρεται το ίδρυμα ή η ιστορία του ιδρύματος με δημιουργικό τρόπο. Οι συγγραφείς μέσα στο διήγημα τους θα αναφέρονται, με όποιον τρόπο θέλουν, στο έργο ή/και στο ίδρυμα της «Μέλισσας» που εδώ και 100 χρόνια προσφέρει προστασία και αγάπη σε ανήλικα παιδιά. Ο διαγωνισμός πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και με τη στήριξη της κοσμητείας της σχολής ΟΠΕ του Α.Π.Θ.  Ο διαγωνισμός συγγραφής απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 6-18 ετών.

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αποστολίδου Χρυσούλα - Φιλόλογος

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Η Φιλία στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μετά την επεξεργασία του θέματος της Φιλίας στο πλαίσιο της Νεοελληνικής Γλώσσας οι μαθητές εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τις διεθνείς φιλίες. Αξιοποιώντας το Προγραμμα του Europe Direct "Έχετε απορίες για την ΕΕ; Οι ειδικοί του ΕΛΙΑΜΠΕ απαντούν!" οι μαθητές διαμόρφωσαν τα ερωτήματά τους και τα αποτύπωσαν μέσω ανάλογων φωτογραφιών. Το τελικό προϊόν που καταθέσαμε ως μαθητική ομάδα στο ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ένα βίντεο με τις ερωτήσεις μας, προκειμένου να λάβουμε τις απαντήσεις των ειδικών.

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Το Μουσείο που προτείνω

 

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας, στη θεματική "Ψυχαγωγία" μοιραστήκαμε τις εμπειρίες μας από τα μουσεία, πραγματοποιήσαμε εικονικές περιηγήσεις σε μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού και διερευνήσαμε τα οφέλη από τη μουσειακή εκπαίδευση. Στη συνέχεια λάβαμε ενεργό ρόλο εκφράζοντας τις απόψεις μας για τη δημιουργία πρωτότυπων μουσείων που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες αναζητήσεις και τα ενδιαφέροντα των εφήβων και τις αποτυπώσαμε σε μορφή άρθρων. Τα μουσεία που πρότειναν οι μαθητές ήταν τα εξής:

- Μουσείο Χορού, Τραγουδιού & Μόδας 

- Μουσείο Τέχνης & Πολεμικών Τεχνών

- Σύγχρονο Μουσείο: Σπίτι με θεματικά δωμάτια ανά 10 ετία

- Μουσείο μικρασιατικού ελληνισμού: Το Αρχοντικό της Σμύρνης

- Μουσείο Πληροφορικής

- Μουσείο λούτρινων παιχνιδιών

- Μουσείο καμερών

- Μουσείο lego

- Mουσείο ζωγραφικής

- Μουσείο ποδοσφαίρου

- Μουσείο οικογενειακών κειμηλίων

 

Το σύνολο του φακέλου κατατέθηκε στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς και στο Δήμο Ελληνικού- Αργυρούπολης (Τμήμα Πολιτισμού) δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για  έναν γόνιμο διάλογο με τους υπεύθυνους με σκοπό να συμβάλουμε σε μελλοντικές αποφάσεις που αφορούν την ίδρυση μουσείων στη χώρα μας.

Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Σουρίδη Παναγιώτα - Φιλόλογος

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Το όνειρο της Λεώνης στην πράξη

Με αφετηρία το Κείμενο ¨Λεώνη¨ της Μ. Πυλιώτου γνωρίσαμε τη ζωή και την καθημερινότητα των ΑΜΕΑ, συνειδητοποιήσαμε τις αλλαγές στις οποίες καλείται να προσαρμοστεί ένα άτομο με αναπηρία και αντιληφθήκαμε την ανάγκη της ηρωίδας να διεκδικήσει ισότιμα τα δικαιώματά της στο παρόν και το μέλλον. Οι μαθητές υλοποίησαν δραστηριότητες  από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα DIVERSE με θέμα τη Συμπεριληπτική Εκπαίδευση βάσει του άξονα "Drama in Education" που διαμόρφωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια ως επιμορφώτρια εκπαιδευτικών στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα Erasmus +.

Στη συνέχεια οι μαθητές πραγματοποίησαν εργασίες με τις οποίες:

- Δημιούργησαν τα πλάνα της επιλογής τους και δόμησαν τις δικές τους αφηγήσεις με αφετηρία τα ερεθίσματα του κειμένου.

- Διερεύνησαν εξέχουσες προσωπικότητες ΑΜΕΑ στην παγκόσμια ιστορία.

- Γνώρισαν τους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τις αξίες που απηχούν ως θεσμός.

- Παρουσίασαν τα Παραολυμπιακά αγωνίσματα και τις τεχνικές που απαιτούν.

- Αναζήτησαν Συλλόγους που δραστηριοποιούνται για την υποστήριξη των ΑΜΕΑ.

- Ενημερώθηκαν για εκπαιδευτικούς φορείς με έργο την διαπαιδαγώγηση και κατάρτιση των ΑΜΕΑ. 

- Προέβαλαν τα σύγχρονα αιτήματα των ΑΜΕΑ προκειμένου να διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής τους και να εκπληρώνονται τα μελλοντικά σχέδιά τους.

- Δημιούργησαν το δικό τους ψηφιακό συννεφόλεξο ως ανατροφοδότηση από τη συνολική εκπαιδευτική εμπειρία.

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Γυναίκες μιας «άλλης εποχής»

Με αφετηρία τρία κείμενα της Γ΄ Γυμνασίου «Αυτοβιογραφία» της Ελισάβετ Μουτζάν, «Πρώτες Ενθυμήσεις» της Πηνελόπης Δέλτα και «Η Μεταμφίεση» της Ρέας Γαλανάκη, οι μαθητές/ μαθήτριες κλήθηκαν να μελετήσουν τις κοινωνικές, ηθικές και ψυχολογικές παραμέτρους υπό τις οποίες οι ελληνίδες έζησαν τον 19οαι.

Τα θέματα προς ανάλυση ανατέθηκαν σε ομάδες και ήταν τρία:

Ποια είναι η θέση της γυναίκας τον 19ο αι. στην Ελλάδα, όπως παρουσιάζεται στα τρία κείμενα; (εστιάζουμε στις ομοιότητες)

Πώς θα περιγράφατε τη σχέση με τον πατέρα σε καθεμία περίπτωση;

Ελένη Μπούκουρα – Ελένη Ευριπίδη (ομοιότητες-διαφορές ανάμεσα στις δύο ηρωίδες)

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν απόψεις από σύγχρονα κείμενα για τη θέση της γυναίκας στον εικοστό πρώτο αιώνα, τα οποία αναλύθηκαν στην Ενότητα της ΝΕΓ «Ρατσισμός» και συγκεκριμένα στις διαφυλικές σχέσεις.

 

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Είναι αυτό Τέχνη;

Το Πρόγραμμα αξιοποίησε τις εμπειρίες και τις γνώσεις των μαθητών αναφορικά με τις μορφές τέχνης, προκαλώντας ένα γόνιμο και δημιουργικό διάλογο. Με τις δραστηριότητες οι εμψυχώτριες του Προγράμματος βοήθησαν τους μαθητές να προσεγγίσουν τη σύγχρονη τέχνη με βιωματικό τρόπο,να εξοικειωθούν με σύγχρονα καλλιτεχνικά ρεύματα και εκπροσώπους τους και να αναπτύξουν πολλαπλούς τρόπους προσέγγισης του έργου τέχνης. Παράλληλα αναδείχτηκε η τέχνη ως μέσο προσωπικής και συλλογικής έκφρασης και αποτύπωσης των κοινωνικών προβληματισμών.

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Ρητορική τέχνη και Επιχειρηματικότητα

Η Ομάδα Ρητορικής κατά τη φετινή χρονιά λειτούργησε με διαδικτυακές συναντήσεις και τα εκπαιδευτικά εργαλεία προσαρμόστηκαν κατάλληλα ώστε να αναλυθούν οι συνιστώσες της ανθρώπινης επικοινωνίας και να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις τεχνικές και τη μεθοδολογία της Νοηματικής Ανάγνωσης, του Αυθόρμητου Λόγου, της Επικοινωνίας Δίχως Βία και του Επιχειρήματος. Παράλληλα, το εκπαιδευτικό υλικό συμπεριέλαβε αρχές οικονομικής διαχείρισης με κοινωνικό πρόσημο, ώστε οι μαθητές να γνωρίσουν τις δυνατότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης των ιδεών τους με ρεαλισμό και υπευθυνότητα.

Οι τεχνικές αυτές εφαρμόστηκαν σε πρώτο επίπεδο σε Διαγωνισμούς και δραστηριότητες με θέμα τη Ρητορική τέχνη:

- 2οι Διασχολικοί Αγώνες Αυθόρμητου Λόγου

- Εορτή 25ης Μαρτίου: Επέτειος 200 χρόνων από την Έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης - Νοηματική Ανάγνωση

  Παράλληλα, σε δεύτερο επίπεδο, οι συνεργασίες της ομάδας με επιλεγμένους φορείς έδωσαν την ευκαιρία στα μέλη της ομάδας να γνωρίσουν τις αρχές του  επιχειρηματικού σχεδιασμού και τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τις δικές τους  μαθητικές επιχειρήσεις οι οποίες με τη σειρά τους υποβλήθηκαν στους ανάλογους εθνικούς διαγωνισμούς:

Μαθητική Εικονική Επιχείρηση Junior Achievement 2021:

"ESCAPE CLASSROOM" Σχεδιασμός και υποβολή επιχειρηματικής ιδέας, προωθητικού video και business plan με θέμα ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό προϊόν, πρωτοποριακό και διαδραστικό που μπορεί να ενισχύσει τη μάθηση συνδυάζοντάς την με την ψυχαγωγία.

Life Skills :

Η Ομάδα εκπαιδεύτηκε στις αρχές και τη μεθοδολογία της Κοινωνικής Επιχείρησης μέσω της παρατήρησης, της αναγνώρισης των κοινωνικών αναγκών και των αρχών της Αειφορίας. Αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο επιχειρηματικού σχεδιασμού με κοινωνικό αντίκρυσμα, αποτύπωσε  επιχειρηματικές ιδέες σε 5 διμελείς Διαγωνιστικές ομάδες.

*P.I.O.R (Pandemic Is Our Responsibility): Δημιουργία εφαρμογής με αξιόπιστες πληροφορίες και δυνατότητα δικτύωσης για την αντικειμενική πληροροφόρηση και την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των πολιτών.

Marwandviviancooperations: Κοινωνική Επιχείρηση με αντικείμενο την παροχή ποικιλίας ποιοτικών αγαθών πρώτης ανάγκης σε ανταγωνιστικές τιμές και την παράδοση με ασφάλεια κατ' οίκον σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

* RECE : Κοινωνική Επιχείρηση με αντικείμενο την ανακύκλωση, εκπαίδευση και επαναπροώθηση πρώτης ύλης σε ανταγωνιστικές τιμές.

* My home robot assistant: Κοινωνική Επιχείρηση με αντικείμενο τη δημιουργία και προώθηση προϊόντων προηγμένης τεχνολογίας για την καθημερινή υποστήριξη ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Αρχί-ΖΩΟ από τη γειτονιά μου: Κοινωνική Επιχείρηση με αντικείμενο τη φροντίδα αδέποτων ζώων, την εκπαίδευση μελλοντικών ιδιοκτητών και την προσφορά υπηρεσιών για τους ιδιοκτήτες οικόσιτων ζώων.

Social Innovation Relay:

Στο Διαγωνισμό Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του ΣΕΝ 2 διμελείς Διαγωνιστικές  ομάδες κατέθεσαν τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

* RECE : Κοινωνική Επιχείρηση με αντικείμενο την ανακύκλωση, εκπαίδευση και επαναπροώθηση πρώτης ύλης σε ανταγωνιστικές τιμές

* Marwandviviancooperations: Κοινωνική Επιχείρηση με αντικείμενο την παροχή ποικιλίας ποιοτικών αγαθών πρώτης ανάγκης σε ανταγωνιστικές τιμές και την παράδοση με ασφάλεια κατ' οίκον σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Ψηφιακή αφήγηση της σχολικής εμπειρίας

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας του κειμένου "Η Νέα Παιδαγωγική" του Ν. Καζαντζάκη προσεγγίσαμε με διαθεματικές εργασίες την παρελθούσα εμπειρία από τη σχολική εκπαίδευση. Οι μαθητές της Α Γυμνασίου πραγματοποίησαν συνεντεύξεις απευθύνοντας τις ίδιες ερωτήσεις στους γονείς και παππούδες/γιαγιάδες τους τις οποίες παρουσίασαν στην ολομέλεια, δημιουργώντας έναν γόνιμο διάλογο για τις ανάγκες και τους στόχους της εκπαίδευσης διαχρονικά. Παράλληλα, οι μαθητές της Β Γυμνασίου, με αναφορά στη θεματική "Σχολείο - Εκπαίδευση", κατέγραψαν τις εμπειρίες των γονέων τους - πρώην μαθητών/τριών του σχολείου μας, ώστε να αξιοποιήσουμε και τη δική τους προσέγγιση άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία του σχολείου μας. Στόχος της συνολικής εκπαιδευτικής παρέμβασης είναι η δημιουργία συνεργατικής ψηφιακής αφήγησης με θέμα τη σχολική εμπειρία, βασισμένη στις αρχές του Ευρωπαϊκού Προγράμματος DIVERSE και τον άξονα "Digital Story Telling with Scratch".

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Δημιουργία σεναρίου και ταινίας μικρού μήκους για τη ζωή των θαλάσσιων χελωνών

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας αναλύσαμε τη θεματική αναφορικά με το Περιβάλλον και εξοικειωθήκαμε με τις τεχνικές της Αφήγησης. Στη συνέχεια με 13 μαθητές της Α και  1 μαθήτρια της Γ Γυμνασίου υποβάλαμε σενάρια αφηγήσεων ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του Κέντρου Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών ΑΡΧΕΛΩΝ Χελωνοπρόκληση#3 με στόχο τη δημιουργία ταινίας μικρού μήκους, και θέμα "Περιπέτεια στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών". Τα αφηγηματικά αυτά κείμενα αξιολογήθηκαν και προκάλεσαν το ενδιαφέρον της  σκηνοθέτιδας κας Ίριδας Μπαγλανέα, που , σε συνεργασία με το ΑΡΧΕΛΩΝ και το Νεανικό Πλάνο μας απηύθυναν πρόταση για συνέργεια στο Πρόγραμμα "Όλοι στο κάδρο 2". Μέσα από διαδικτυακά εργαστήρια της ομάδας μας με τη διακεκριμένη σκηνοθέτιδα, διαμορφώθηκε το συνεργατικό σενάριο της ταινίας μικρού μήκους, της οποίας τα γυρίσματα θα γίνουν το καλοκαίρι.

Tο Project μας επιλέχτηκε στο πλαίσιο της Μαθητικής Εβδομάδας Δράσης του Υ.ΠΑΙ.Θ. (17-21/5) αφιερωμένη στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus + KA3 THE ACT PROJECT και παρουσιάστηκε την 1η ημέρα, στις 17/5. Επισυνάπτεται η σχετική φωτογραφία της διαδικτυακής εκδήλωσης καθώς και το Πρόγραμμα της συγκεκριμένης ημέρας.

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Συζήτηση- συνεξέταση (debate) για τα 200 χρόνια από την Eλληνική Eπανάσταση

Το 3ο Γυμνάσιο Αργυρούπολης  στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων σχεδιάζει εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τη μορφή συζήτησης – συνεξέτασης (debate) με τη συμμετοχή μαθητών της Γ΄ Γυμνασίου και του Ιστορικού, μεταπτυχιακού φοιτητή Β΄ κύκλου στο ΠΜΣ «Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία και Ιστορία της Τέχνης, Τουρκοκρατία – Βενετοκρατία» εποπτευόμενου της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμίου και μέλους του προγράμματος «συμβολή του ΕΚΠΑ στην έρευνα για τη μελέτη της Ιστορίας και της Μνήμης της Επανάστασης του 1821» υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας Βασιλικής Σειρηνίδου και απόφοιτου του Γυμνασίου μας,  Άρη Κατωπόδη με θέματα επιλογής των μαθητών σχετικά με την Οθωμανική Επικυριαρχία, την Ελληνική Επανάσταση και το νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

 

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τότε , τώρα και για πάντα

Η διαθεματική προσέγγιση του Ολυμπισμού πραγματοποιήθηκε με ανάλογο σενάριο διδασκαλίας στα μαθήματα της Νεοελληνικής Γλώσσας στη θεματική "Αθλητισμός" και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας με τον "Ολυμπιακό Ύμνο" του εθνικού μας ποιητή,, Κ. Παλαμά. Ειδικότερα, οι μαθητές:

- Αναγνώρισαν τα ιδανικά και τις αξίες του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαιότητα.

- Διαπίστωσαν τα κοινά σημεία και τις μετατοπίσεις της σύγχρονης λειτουργίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

- Ευαισθητοποιήθηκαν με σκοπό την προάσπιση του ολυμπιακού ιδεώδους.

Παράλληλα: 

- Εκπόνησαν εργασίες αναφορικά με τη ζωή και τη δράση διακεκριμένων Ολυμπιονικών της Αρχαιότητας.

- Παρουσιάσαν ολυμπιακά αθληματα της Αρχαιότητας.

- Διαμόρφωσαν σε ημερολόγιο τις εμπειρίες και τα βιώματα του αρχαίου θεατή Ολυμπιακών Αγώνων.

- Διερεύνησαν τα σύγχρονα ολυμπιακά αθλήματα.

- Κατέγραψαν τον προβληματισμό τους αναφορικά με τη συγκριτική θεώρηση της πρακτικής των Ολυμπιακών Αγώνων στο παρόν και το παρελθόν. 

 

Η επαφή μας με τον ολυμπισμό ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή μας στις βιωματικές συναντήσεις με Ολυμπιονίκες, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ολυμπισμού 31/5-4/6, κατά τη διάρκεια της οποίας είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε ως μαθητική ομάδα Α Γυμνασίου με την Ολυμπιονίκη Τοξοβολίας κα Φωτεινή Βαβάτση.

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

«Κτίρια της πόλης των Αθηνών κατασκευασμένα την περίοδο του κλασικισμού από Γερμανούς αρχιτέκτονες»

Οι μαθητές καλούνται να δημιουργήσουν ομάδες συνεργασίας, 3-4 ατόμων, και να δηλώσουν σε έγγραφο μέσω των Google Forms το κτίριο που επιλέγουν να διερευνήσουν. Τους έχουν δοθεί οδηγίες σχετικά με τα στοιχεία που είναι σημαντικό να αναφέρουν, καθώς και βοηθητικές πηγές. Κατά τη λήξη της διερευνητικής περιόδου, οι μαθητές πρέπει να αναρτήσουν σε αρχείο των Google presentations μια σύντομη παρουσίαση του κτιρίου που επέλεξαν, συμπεριλαμβανομένων ιστορικών στοιχείων και εικόνων, καθώς και τη μορφή και χρήση που έχει το κάθε κτίριο σήμερα. Ως απαραίτητη ορίζεται επίσης και η σύντομη αναφορά στον εκάστοτε αρχιτέκτονα που ασχολήθηκε με την ανέγερση του.

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Κύπρος - Ελλάδα - Ομογένεια: Εκπαιδευτικές Γέφυρες "Γλώσσα μητέρα"

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας των διαλέκτων της ελληνικής γλώσσας, στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας, αξιοποιήσαμε την ευκαιρία αλληλεπίδρασης με το Πρόγραμμα "Κύπρος - Ελλάδα - Ομογένεια". Η γνωστική μας εμβάθυνση μετατράπηκε σε βιωματική συνεργατική δραστηριότητα, τη δημιουργία ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού με όνομα "Γλώσσα μητέρα: Κυπριακή Διάλεκτος" με το οποίο προσκαλούμε όλους να γνωρίσουν την Κυπριακή Διάλεκτο και τον Κυπριακό Ελληνισμό.

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Book tasting - Φιλαναγνωσία

Τα αποσπάσματα από τα έργα της Νέας Ελληνικής Λογοτεχνίας που επεξεργαστήκαμε στο πλαίσιο των μαθημάτων μας, ενεργοποίησαν το ενδιαφέρον των μαθητών για την πλήρη ανάγνωση των έργων στα οποία ανήκουν. Αφού επέλεξαν το βιβλίο με βάση το απόσπασμα που τους κινητοποίησε, το αναζήτησαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, γνωρίζοντας τη δυνατότητα του δανεισμού βιβλίων και αποκτώντας την προσωπική τους κάρτα αναγνώστη ή το αγόρασαν για την προσωπική τους βιβλιοθήκη. Στη συνέχεια το διάβασαν και  κληθηκαν να παρουσιάσουν στην ολομέλεια το συγκεκριμένο έργο, να περιγράψουν τους χαρακτήρες και τη συμπεριφορά τους και να μεταφέρουν τις ιδέες και τα σημεία του βιβλίου που τους προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση. Έχοντας πλέον μοιραστεί τις εμπειρίες των συμμαθητών τους  συμμετείχαν σε μια εναλλακτική δραστηριότητα επαφής με τα βιβλία, το Book Tasting, ως διερευνητική μέθοδο προσέγγισης και επιλογής βιβλίων που βρίσκονται στο οικείο τους περιβάλλον και όχι μόνο. Καταθέτοντας τις σκέψεις τους στην ανάλογη φόρμα - μενού της δραστηριότητας διαμόρφωσαν πλέον σαφέστερα τα προσωπικά τους κριτήρια με βάση τα οποία μπορούν να επιλέξουν από εδώ και στο εξής το βιβλίο που τους εκφράζει.

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Εγώ και ο COVID - 19

Η πρωτόγνωρη εμπειρία του μακρόχρονου εγκλεισμού λόγω της πανδημίας αξιοποιήθηκε για την κατάθεση των προσωπικών σκέψεων και των συναισθημάτων των μαθητών μας. Συγκεκριμένα, ανταποκριθήκαμε:

- Στο κάλεσμα του Ερυθρού Σταυρού για καλλιτεχνική αποτύπωση με θέμα "Μαθητές και απόσταση".

- Στον 50ο Διεθνή Διαγωνισμό Αλληλογραφίας Νέων με θέμα "Δημιουργώ επιστολή σε συγγενικό πρόσωπο για την εμπειρία μου με τον COVID-19" και ζητούμενη τη γλωσσική έκφραση.

Οι μαθητές έδειξαν ιδιαίτερη επιμέλεια στη δημιουργία των έργων τους, αξιοπρόσεκτη επιμονή στη λεπτομέρεια και εξαιρετική συνέπεια στην κατάθεση των υποψηφιοτήτων τους. Η αλληλεπίδραση στα τμήματα από τη δημιουργική έκφραση των μαθητών υπήρξε πολύ ενδιαφέρουσα, προκάλεσε το διάλογο για το θέμα και δημιούργησε θετικά συναισθήματα αλληλεγγύης, πολύ σημαντικά για την ψυχική ανθεκτικότητα των εφήβων.

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Σουρίδη Παναγιώτα - Φιλόλογος & Αποστολίδου Χρυσούλα - Φιλόλογος

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Γνωριμία με την άγρια ζωή

Στο πλαίσιο της επεξεργασίας της θεματικής για το Περιβάλλον στη Νεοελληνική Γλώσσα, οι μαθητές διαμόρφωσαν πολυτροπικά κείμενα ευαισθητοποίησης αναφορικά με τα άγρια ζώα. Κατόπιν, η συνεργασία μας με την εταιρεία προστασίας Άγριων Ζώων ANIMA προσέφερε στους μαθητές πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες και ανέδειξε τη δράση της εταιρείας μέσω ανάλογου εκπαιδευτικού προγράμματος. Παράλληλα, δόθηκε η  ευκαιρία ανάληψης ενεργού ρόλου ευθύνης απέναντι στα άγρια ζώα με την υιοθεσία 4ων πληγωμένων και άρρωστων άγριων ζώων από τα 4 τμήματα της Α Γυμνασίου.

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

To Storytelling στην είδηση

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Νέας Ελληνικής Γλώσσας αναπτύξαμε τον προβληματισμό μας για την τηλεόραση, τα οφέλη της τηλεθέασης και τους κινδύνους του μέσου. Ειδικότερα εστιάσαμε το ενδιαφέρον μας στην είδηση και τις τεχνικές που ενεργοποιούνται από τους συντελεστές των ΜΜΕ  υλοποιώντας σχετικό εργαστήριο με θέμα το Storytelling και τους παράγοντες που το διαμορφώνουν. Με γνώμονα την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το θέμα που προσεγγίσαμε ήταν η καθημερινότητα των προσφύγων και ο τρόπος που αυτή προβάλλεται στην είδηση μέσω της τεχνικής του Storytelling. Το υλικό του εργαστηρίου διαμόρφωσε η υπεύθυνη καθηγήτρια ως μέλος της ελληνικής αποστολής και επιμορφώτρια εκπαιδευτικών στη διάχυση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΜigratED στην Ελλάδα.

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

SMOKE FREE - Μαθαίνω την αλήθεια/ Λέω ΟΧΙ στο τσιγάρο

Η σταθερή συνεργασία μας με το Ίδρυμα G. Bechrakis και το Πρόγραμμα SMOKE FREE ανέδειξε στους μαθητές τη δύναμη της εξάρτησης στην οποία στηρίζεται το κάπνισμα, τις παγίδες της διαφήμισης και τις επιπτώσεις του καπνού στην ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Μέσα από υλικά του Προγράμματος οι μαθητές ευαισθητοποιήθηκαν στο θέμα του καπνίσματος και δημιούργησαν τα δικά τους άρθρα και σκίτσα αναλύοντας τους λόγους που οδηγούν τους εφήβους στο κάπνισμα και τρόπους με τους οποίους μπορούν να αποκτήσουν άμυνες απέναντι σε αυτό.

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

1821- 2021: 200 χρόνια Ελευθερία

Η Επέτειος εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση στη γιορτή της 25ης Μαρτίου υπήρξε για τους μαθητές μας μια δυνατότητα βιωματικής επαφής με τις αξίες του Αγώνα για την Ελευθερία. Η συνεργασία των μαθητών μας υπήρξε υποδειγματική αποδίδοντας με τον καλύτερο τρόπο φόρο τιμής σε όλους τους συντελεστές της Ελληνικής Επανάστασης. Έτσι ενισχύθηκε η ενεργός στάση για υπεράσπιση των διαχρονικών και πανανθρώπινων αξιών που απηχεί η Ελληνική Επανάσταση.

- Ομάδα Ρητορικής: Νοηματική Ανάγνωση κειμένων και αρχειακού υλικού.

- Δημιουργία και εκτέλεση 2 μουσικών συνθέσεων - τραγουδιών : "Η Ιστορία έχει το δικό της όνομα" - " Εγώ, εσύ, Εμείς".

- Δημιουργία και προβολή 20 εικαστικών έργων με θέμα τον Αγώνα για την Ελευθερία.

Τα έργα των μαθητών κατατέθηκαν στους Διαγωνισμούς - Εκθέσεις που προκηρύχτηκαν για τη φετινή- επετειακή χρονιά δίνοντας το δικό τους μήνυμα στον εθνικό και ευρωπαϊκό διάλογο για το ήθος του ελληνικού Αγώνα για την Ελευθερία.

- European School Radio 2021 "Kάν'το ν'ακουστεί" και θέμα "Από το εγώ στο εμείς" - υποβολή 2 συνθέσεων- τραγουδιών

- Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού " Παιδιά και έφηβοι αποτυπώνουν εικαστικά το νόημα του Αγώνα του 1821"

- Διαγωνισμός Εικαστικών Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού "Ανακαλύπτοντας την Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης που κατοικεί κοντά μου!"

- Εικαστική Έκθεση 4ου ΠΕΚΕΣ Δ Αθήνας

Υπεύθυνες εκπαιδευτικοί: Σουρίδη Παναγιώτα - Φιλόλογος & Μαντέλλου Ελένη - Εικαστικός

                                     

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας