menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

Ξενικά είδη-HELMEPA JUNIOR

Το 3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου συμμετέχει στο Πρόγραμμα της «Παιδικής HELMEPA» με τίτλο «Η φίλη μας η θάλασσα» για το σχολικό έτος 2020-2021. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τη γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους ωκεανούς και την αλληλεπίδραση ανθρώπου και θάλασσας.

Στα πλαίσια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε η δράση που αφορά τα ξενικά είδη που βρισκονται στις ελληνικές θάλασσες.Τα παιδιά ενημερώθηκαν για τους κινδύνους της παρουσίας τους στη χώρα μας μέσα από το εκπαιδευτικό υλικό της HELMEPA JUNIOR.

 Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Τα παιδιά έμαθαν για τα ξενικά είδη όπως και οι γονείς τους .Ζωγράφισαν για τα ξενικά είδη που τους έκαναν εντύπωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γονιός  ενός μαθητή μας ήταν ψαράς και μας έδωσε  και αυτός πληροφορίες για τα ξενικά είδη .

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

Συμμετοχή στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής της Παιδικής HELMEPA

Τα παιδιά στα πλαίσια των δράσεων της Παιδικής Helmepa  συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα «Άνθρωποι και θαλάσσια ζωή, σύμμαχοι για τον πλανήτη Γη!» .

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

Υδάτινες ζώνες με πλαστελίνη

Το 3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου συμμετέχει στο Πρόγραμμα της «Παιδικής HELMEPA» με τίτλο «Η φίλη μας η θάλασσα» για το σχολικό έτος 2020-2021. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τη γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους ωκεανούς και την αλληλεπίδραση ανθρώπου και θάλασσας.

Στα πλαίσα του προγράμματος αυτού ,τα παιδιά αφού κατανόησαν μέσα από το εκπαιδευτικό υλικό της Helmepa Junior τις θαλάσσιες ζώνες και στη συνέχεια τις δημιούργησαν με πλαστελίνη.

 1) Επιπελαγική Ζώνη (Εύφωτη Ζώνη)

2) Μεσοπελαγική Ζώνη (Ολιγόφωτη Ζώνη)

3) Βαθυπελαγική Ζώνη (Ζώνη του Μεσονυκτίου)

4) Αβυσσοπελαγική Ζώνη (Άβυσσος)

5) Ζώνη του Άδη

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

"¨Η μελισσούλα Bee-bot ψάχνει τις ενέργειες.¨

Το 3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου συμμετέχει για το σχολικό έτος 2020-21 στην Πιλοτική Δράση  "Εργαστήρια Δεξιοτήτων" του Ι.Ε.Π. Στα πλαίσια του 2ου Θεματικού Κύκλου με τίτλο 'Φροντίζω το Περιβάλλον" (Άναψε πράσινο για τον πλανήτη) και με δικό μας τίτλο "Ο πλανήτης μας, η Γη άρχισε να αιμορραγεί" αποφασίσαμε να εντάξουμε μία δράση STEM. Έτσι λοιπόν εισάγαμε στην εκπαιδευτική διαδικασία την ρομποτική με την μελισσούλα Bee bot.Θεωρήσαμε το ρομπότ θα δώσει ένα πιο παιγνιώδη χαρακτήρα στην διαδικασία της μάθησης και θα κάνει πιο ευχάριστη την εκμάθηση και την κατανόηση του θέματος της ενέργειας.

 Η ρομποτική πλαισιώθηκε στο 3ο Εργαστήριο του 2ου Θεματικού Κύκλου και αποτελεί Επέκταση Δράσης του εκπαιδευτικού υλικού που είναι αναρτημένο στην Πλατφόρμα Δεξιοτήτων ΄21 του Ι.Ε.Π. με τίτλο « Την ενέργεια μου πίσω, παρακαλώ!» Quality Net Work της Εκπαιδευτικής Ομάδας του Quality Net.

Οι μαθητές του σχολείου μας αγαπούν να μαθαίνουν καινούρια πράγματα χρησιμοποιώντας την ρομποτική. Έχοντας λοιπόν αυτή την σκέψη στο μυαλό μας αποφασίσαμε να επεκτείνουμε αυτό το εργαστήριο προσθέτοντας  μια δραστηριότητα αναζήτησης και προβληματισμού όπου ο πρωταγωνιστής να είναι το ρομποτάκι του σχολείου μας η μελισσούλα Bee-bot Δημιουργήσαμε στην γωνιά της Ρομποτικής μία μακέτα όπου τοποθετήσαμε τις εικόνες από το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στο παιχνίδι μνήμης ώστε τα παιδιά να προγραμματίζουν το  Bee-bot  και να το κατευθύνουν να αναζητά τις ενέργειες που τους ζητείται κάθε φορά. Οι μαθητές συμμετείχαν σε ομάδες των τριών ή τεσσάρων παιδιών ώστε όταν κάποιο παιδάκι λειτουργούσε ως προγραμματιστής του ρομπότ, τα υπόλοιπα να ελέγχουν αν πραγματοποιήθηκε σωστά ο προγραμματισμός και η μέλισσα έφτανε στον προορισμό της. Σε αντίθετη περίπτωση ,δηλαδή, μη επιτυχή έκβαση του προγραμματισμού, γινόταν συζήτηση σχετικά με το τι δεν πήγε καλά και στον ακριβή εντοπισμό του λάθους ώστε να επαναληφθεί η δραστηριότητα με επιτυχής έκβαση.

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων- 2 Φεβρουαρίου 2021-Παιδική Helmepa

Το σχολείο μας συμμετέχει για 3η χρονιά στο Πρόγραμμα της Παιδικής Helmepa.Στα πλαίσια αυτού γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων- 2 Φεβρουαρίου 2021.Μάθαμε για τους υγροτόπους από το εκπαιδευτικό υλικό που μας απέστειλε η Παιδική Helmepa και στη συνέχεια κάναμε αναζήτηση στο Google να βρούμε περισσότερες πληροφορίες και να κατανοήσουμε τη σημαντικότητα των υγροτόπων για τον πλανήτη μας.Παρατηρήσαμε και ονομάσαμε τα πουλιά των υγροτόπων,την βλάστηση,τα ψάρια και τους υπόλοιπους ζωντανούς οργανισμούς που πλασιώνουν αυτά τα οικοσυστήματα.

Στη συνέχεια τα παιδιά έπαιξαν memory game με θέμα τους υγροτόπους.Σκεφτήκαμε να παίξουν πάνω σε  μπλε ύφασμα ώστε να τους δίνει την αίσθηση του νερού που υπάρχει στους υγροτόπους.

Έπειτα χωρίστηκαν σε ομάδες ώστε να δημιουργήσουν ομαδικές αφίσες για την Παγκόσμια αυτή μέρα. Το θέμα αυτό άρεσε πολύ στα παιδιά και συνέχισαν να ζωγραφίζουν υγροτόπους και μετά το πέρας των δράσεων

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

"Ενέργεια, ενέργεια, ενέργεια"

Το 3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου συμμετέχει για το σχολικό έτος 2020-21 στην Πιλοτική Δράση  "Εργαστήρια Δεξιοτήτων" του Ι.Ε.Π. Στα πλαίσια του 2ου Θεματικού Κύκλου με τίτλο 'Φροντίζω το Περιβάλλον" (Άναψε πράσινο για τον πλανήτη) και με δικό μας τίτλο "Ο πλανήτης μας, η Γη άρχισε να αιμορραγεί" οι μαθητές μας δημιούργησαν ένα ποίημα με θέμα την ενέργεια και την εξοικονόμηση της.

Η δημιουργία του ποιήματος πραγματοποιήθηκε κατά το 7ο Εργαστήριο του 2ου Θεματικού Κύκλου και αποτελεί Επέκταση Δράσης του εκπαιδευτικού υλικού που είναι αναρτημένο στην Πλατφόρμα Δεξιοτήτων ΄21 του Ι.Ε.Π. με τίτλο « Την ενέργεια μου πίσω, παρακαλώ!» Quality Net Work της Εκπαιδευτικής Ομάδας του Quality Net.

Το ποίημα δημιουργήθηκε ως εξής:

Ζητήσαμε από τα παιδιά να μας πούνε ποιες λέξεις  τους έρχονται στο μυαλό όταν λέμε τη λέξη ΕΝΕΡΓΕΙΑ και μας είπαν τις παρακάτω:

 • Ηλεκτρισμός
 • Φως
 • Ήλιος
 • Αέρας
 • Νερό
 • Φαγητό
 • Χημική ενέργεια
 • Κινητική ενέργεια
 • Υδραυλική ενέργεια
 • Αιολική ενέργεια
 • Ηλιακός θερμοσίφωνας
 • Εξοικονομώ
 • Δεν ξοδεύω την ενέργεια

Αρχίσαμε λοιπόν να δημιουργούμε προτάσεις που να ακούγονται ωραία με αυτές τις λέξεις και γράψαμε το παρακάτω ποίημα που τους άρεσε τόσο πολύ και θέλησαν να του δώσουν και εικόνα και έτσι κάνανε και την εικονογράφηση του. Επίσης του έδωσαν και  όνομα-τίτλο ,το ονόμασαν ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ενέργεια είναι ο ηλεκτρισμός.

Γι΄ αυτό αμέσως πάω να ανοίξω το φως.

Ενέργεια είναι ο ήλιος ο καλός

που μας ζεσταίνει και μα δίνει φως.

Φυσάει, φυσάει, φυσάει πολύ!

Ο αέρας μας δίνει ενέργεια αιολική.

Τρέχει, τρέχει, τρέχει το νερό.

Μας δίνει ενέργεια υδραυλική και ηλεκτρισμός!

Φαγητό να τρώμε υγιεινό,

μας δίνει ενέργεια για το μυαλό

και για να κάνουμε σώμα γερό και δυνατό!

Την ενέργεια αυτή που μας

 δίνει το φαί, τη λέμε χημική!

Κάνω ποδήλατο πολύ

και έχω ενέργεια κινητική.

Κάνω στο σπίτι μου μπάνιο ζεστό,

γιατί έχει στη στέγη μου ηλιακό.

Τις ενέργειες προσέχω,

χωρίς λόγο δεν ξοδεύω,

τον πλανήτη αγαπώ,

τις ενέργειες ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ!

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

"Θαλάσσια ρεύματα"-Παιδική HELMEPA

Το 3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου συμμετέχει στο Πρόγραμμα της «Παιδικής HELMEPA» με τίτλο «Η φίλη μας η θάλασσα» για το σχολικό έτος 2020-2021. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τη γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους ωκεανούς και την αλληλεπίδραση ανθρώπου και θάλασσας.Επιμέρους στόχος αυτής της δραστηριότητας ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά πώς δημιουργούνται τα θαλάσσια ρεύματα.

Αρχικά ασχοληθήκαμε με την θεωρητική προσέγγιση του θέματος στην οποία συνέβαλε το εκπαιδευτικό υλικό που υπάρχει στην ιστοσελίδα της HELMEPA JUNIOR.Τα παιδιά κατανόησαν ότι οι ωκεανοί μας προσφέρουν οξυγόνο και νερό
και ρυθμίζουν το κλίμα μέσω των θαλάσσιων ρευμάτων .Έμαθαν ότι τα πιο γνωστά θαλάσσια ρεύματα είναι το ρεύμα του Κόλπου του Μεξικού και το ρεύμα Κουροσίβο. 

Οι μαθητές μας μελέτησαν το θέμα αυτό μέσω αναζήτησης σχετικών πληροφοριών στα παρακάτω προτεινόμενα χρήσιµα links :

https://water.usgs.gov/edu/watercycle-kids-greek.html
» https://water.usgs.gov/edu/watercyclegreek.html
» https://oceanexplorer.noaa.gov/facts/climate.html
» https://www.worldatlas.com/articles/how-do-ocean-currents-affect-climate.html
» https://www.nationalgeographic.org/activity/save-the-plankton-breathe-freely/ 

Και στην συνέχεια, αφού παρακολούθησαν σχετικό βίντεο-πείραμα που αφορά τα θαλάσσια ρεύματα https://www.youtube.com/watch?v=3g3lvMNAov8, πραγματοποιήσαμε το ίδιο πείραμα στο χώρο της τάξης μας.

Αρχικά τα παιδιά έκαναν υποθέσεις για το πρόκειται να συμβεί. Διατύπωσαν επίσης την άποψη τους για το αν το πείραμα θα εξελιχθεί όπως στο βίντεο που παρακολούθησαν. 

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

STEM action: "Υδρατμοί, υδρατμοί, υδρατμοί και η εξάτμιση γίνεται στη στιγμή!

Το 3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου συμμετέχει στο Πρόγραμμα της «Παιδικής HELMEPA» με τίτλο «Η φίλη μας η θάλασσα» για το σχολικό έτος 2020-2021. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τη γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους ωκεανούς και την αλληλεπίδραση ανθρώπου και θάλασσας.

Στα πλαίσα του προγράμματος αυτού ,τα παιδιά αφού κατανόησαν μέσα από το εκπαιδευτικό υλικό της Helmepa Junior το φαινόμενο της εξάτμισης παρακολουθώντας το παρακάτω βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=dNUJtxM2LYg  στην συνέχεια ακολούθησε η φάση της υλοποίησης του πειράματος στην τάξη μας.

Τα παιδιά έκαναν υποθέσεις για το τι μπορεί να συμβεί και για το αν το πείραμα στην τάξη θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με το πείραμα του βίντεο.

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

Προστασία Θαλάσσιου Περιβάλλοντος -Ανακύκλωση-Παιδική Helmepa

Οι ιδιαίτερες συνθήκες της υπάρχουσας κατάστασης με την επιδημία του κορονοϊου μας οδήγησε στο να διαφοροποιήσουμε λιγάκι την δραστηριότητα αυτή, χωρίς ωστόσο να ξεφύγουμε από τους στόχους της ενότητας.

Η θεωρητική προσέγγιση της ενότητας αυτής έγινε εξ αποστάσεως. Έτσι λοιπόν αφού είδαμε τα εκπαιδευτικά βίντεο από το υλικό της παιδικής HELMEPA προσπαθήσαμε να συνειδητοποιήσουμε την αξία της ανακύκλωσης στην ζωή μας .Η ανακύκλωση είναι μια διαδικασία  ιδιαίτερα σημαντική και έτσι λοιπόν ενθαρρύναμε τα παιδιά και τους γονείς τους να υιοθετήσουν μια τέτοια συνήθεια στην καθημερινότητα τους.

   Αρχικά είδαμε κάποια βιντεάκια σχετικά με τη ανακύκλωση από τα σχετικά link ,που παρέχει το εκπαιδευτικό υλικό της HELMEPA ,

(http://www.electrocycle.gr/info-material/6050/video-anakyklosi-syskeyon-den-einai-paramythi,( https://www.eoan.gr/el/content/20/ti-ulika-anakuklonoume).

Στην συνέχεια ζωγραφίσαμε τους δικούς μας κάδους ανακύκλωσης.

Επιπλέον ζητήσαμε από τα παιδιά να  μας προτείνουν τις δικές τους ιδέες για κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά. Σε αυτό το σημείο συμμετείχαν και οι γονείς μιας και τους προτρέψαμε να αναζητήσουν μαζί με τα παιδιά τους την προτεινόμενη κατασκευή και να φέρουν οι μαθητές τα υλικά στο σχολείο ώστε να παρουσιάσουν την ιδέα τους στην ομάδα της τάξης μας.Έτσι λοιπόν έφεραν στο  σχολείο καπάκια ,κουτιά από γάλα, καλαμάκια κ.ό.κ. Οι δημιουργίες ήταν πραγματικά υπέροχες.

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

Out of Eden Learn "Project Zero: "The map of our school neighborhood'

Το "Out of Eden Learn Projct Zero "The map of our neighborhood" είναι ένα πρόγραμμα του Πανεπιστημίου του Harvard που βασίστηκε στο ταξίδι του Paul Salopek.Πρόκειται για ένα δημιοσιγράφο του National Geographic που ταξίδεψε σε πάρα πολλές ηπείρους και κατέγραψε μέσα από βίντεο και φωτογραφίες τις τεράστιες πολιτισμικές παρεκκλίσεις.

Το πρόγραμμα αρχικά ζητούσε από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς να ζωγραφίσουμε ή να φωτογραφήσουμε τη βλέπουμε από το μπαλκόνι μας και να καταγράψουμε μία προσωπική μας ιστορία σε σχέση με το θέμα.Επίσης μας παρότρυνε να σχολιάσουμε τις προσωπικές ιστορίες και τις δημιουργίες των συναδέλφων μας.

Στη επόμενη φάση ασχοληθήκαμε με τους μαθητές μας με την έννοια του χάρτη και το τι μπορεί να είναι ένας χάρτης.Αναζητήσαμε στο διαδίκτυο πολλών ειδών χάρτες και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε τον τρόπο που διαβάζονται. Παρατηρήσαμε επίσης τους χάρτες που έχουμε στο σχολείο μας.Στη συνέχεια "γνωρίσαμε" τον Paul Salopek και "ταξιδέψαμε" μαζί του.Συνηδειτοποιήσαμε ότι έκανε ένα τεράστιο ταξίδι και μάλιστα με τα πόδια και ότι σίγουρα γνώρισε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και χώρες.

Έπειτα τα παιδιά ζωγράφισαν το καθένα ένα χάρτη της αυλής του σχολείου μας από μνήμης,χωρίς δηλαδη να γίνει επιμελης παρατήρηση.Σε επόμενο στάδιο έγινε παρατήρηση της αυλής από τα παιδιά όπου διαπίστωσαν ότι είχαν ξεχάσει αρκετά στοιχεία που δεν κατέγραψαν στο χάρτη τους.Έτσι σε ατομική εργασία δημιουργησαν ένα νέο χάρτη όπου συμπεριέλαβαν ότι έιχαν ξεχάσει. Και σύγκριναν τους δύο χάρτες εντοπίζοντας τις διαφορές.

Κάθε δράση των παιδιών ,σε ότι αφορά την δημιουργία των χαρτών, αναρτούνταν στην ιστοσελίδα του προγράμματος όπου σχολιάζονταν από παιδιά άλλων σχολείων του κόσμου, που συμμετείχαν και αυτά στο πρόγραμμα.Αναλογα λειτουργούσαμε και εμείς.

Αφού δημιουργήσαμε τους χάρτες που αφορούσαν την αυλή του σχολείου ,τέθηκε προς τα παιδιά ο προβληματισμός να δημιουργήσουμε τον χάρτη της γειτονιάς του σχολείου μας.Για να υλοποιηθεί αυτό πραγματοποιήσαμε περίπατο στην γειτονιά του σχολείου μας ώστε να εντοπίσουμε τα σημεία που έπρεπε να καταγράψουμε για να δημιουργήσουμε ένα χάρτη.Επιστρέφοντας στο σχολείο μας συγκρίναμε την διαδρομή του Paul με τον περίπατο μας στο οικοδομικό τετράγωνο του σχολειου μας.Ρωτήσαμε τα παιδιά αν νομίζουν ότι κουράστηκαν περισσότερο από τον Paul και αν είδαν τα ίδια πράγματα που είδε και αυτός.Βέβαια οι μαθητές μας κατάλαβαν ότι το "ταξίδι" τους είναι πολύ μικρότερο από το δικό του και ότι σίγουρα δεν συνάντησαν τα ίδια πράγματα.Άρα και ο δικός τους χάρτης θα είναι διαφορετικός από του Paul.Ζωγράφισαν αρχικά τους ατομικούς χάρτες της γειτονιάς του σχολείου ώστε να καταγράψουμε τι είδε το καθένα μέσα από την δική του οπτική παρατήρησης και στη συνέχεια δώθηκε η ιδέα της κατασκευής ενός ομαδικού εργου,ενός χάρτη όπου το κάθε παιδί θα είχε ένα δικό του κατασκευαστικό ρόλο.Το αποτέλεσμα της ομαδικής εργασίας ήτσν πραγματικά εντυπωσιακό. Το πιο σημαντικό σημείο της διαδικασίας ήταν ότι τα παιδιά μπορούσαν να διαβάσουν το χάρτη που δημιούργησαν εντοπιζοντας τους τόπους-σημεία που πέρασαν.

Ζητήσαμε επίσης από τα παιδιά να γραψουν με την βοήθεια των γονιών τους μία δική τους προσωπική ιστορία για την γειτονιά τους ή κάτι που τους συνέβει στο δρόμο τους για να έρθουν στο σχολείο.Οι γονείς ανταποκρίθηκαν σε αυτή την πρόσκληση και κατέγραψαν τις εμπειρίες των παιδιών.Τα παιδιά με τη σειρά τους παρουσίασαν στους μαθητές τους τα βιώματα τους.

 

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

Δημιουργία μακέτας αιολικού πάρκου

Το 3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου συμμετέχει για το σχολικό έτος 2020-21 στην Πιλοτική Δράση  "Εργαστήρια Δεξιοτήτων" του Ι.Ε.Π. Στα πλαίσια του 2ου Θεματικού Κύκλου με τίτλο 'Φροντίζω το Περιβάλλον" (Άναψε πράσινο για τον πλανήτη) και με δικό μας τίτλο "Ο πλανήτης μας, η Γη άρχισε να αιμορραγεί" οι μαθητές μας δημιούργησαν μία μακέτα αιολικού πάρκου.

Η δημιουργία της μακέτας του αιολικού πάρκου πραγματοποιήθηκε κατά το 7ο Εργαστήριο του 2ου Θεματικού Κύκλου και αποτελεί Επέκταση Δράσης του εκπαιδευτικού υλικού που είναι αναρτημένο στην Πλατφόρμα Δεξιοτήτων ΄21 του Ι.Ε.Π. με τίτλο « Την ενέργεια μου πίσω, παρακαλώ!» Quality Net Work της Εκπαιδευτικής Ομάδας του Quality Net.

Η πρόταση του εκπαιδευτικού υλικού ήταν να δημιουργήσουν τα παιδιά ανεμόμυλους με χαρτί, καλαμάκια και διπλόκαρφα. Ωστόσο οι μαθητές μας έδωσαν την ιδέα να φτιάξουν ένα αιολικού πάρκο σαν αυτά που είχαν δει στις βιντεοπαρουσιάσεις του εκπαιδευτικού υλικού.

Για τη δημιουργία του αιολικού πάρκου χρειαστήκανε  ένα κομμάτι φελιζόλ, το οποίο έβαψαν ,τους ανεμόμυλους που έφτιαξαν στην προηγούμενη δράση και τους μετονόμασαν σε ανεμογεννήτριες και υφάσματα για να δημιουργήσουν τον λόφο(¨όπως είπαν τα παιδιά τα αιολικά πάρκα βρίσκονται πάνω σε λόφους¨).Υπέροχη ήταν η ιδέα των παιδιών να κατασκευάσουν με κάποιο τρόπο τον αέρα για να γυρίζουν οι ανεμογεννήτριες. Έτσι πήραν δύο κομμάτια μπλε ύφασμα και πλαισίωσαν το αιολικό πάρκο ώστε να μοιάζει ότι περιβάλλεται από αέρα. Τα παιδιά λοιπόν έφτιαξαν το δικό τους αιολικό πάρκο και ¨οργάνωσαν¨ την λειτουργία του!  Αυτή η σπουδαία βιωματική δράση ενθουσίασε τα παιδιά και τα βοήθησε να εκτιμήσουν την σημαντικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

Απειλή από πλαστικά-Helmepa Junior

Το 3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου συμμετέχει στο Πρόγραμμα της «Παιδικής HELMEPA» με τίτλο «Η φίλη μας η θάλασσα» για το σχολικό έτος 2020-2021. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τη γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους ωκεανούς και την αλληλεπίδραση ανθρώπου και θάλασσας.

Το πλαίσιο της συγκεκριμένης δραστηριότητας αφορούσε την καταγραφή των πλαστικών που υπάρχουν στην τάξη μας και την παρότρυνση συζήτησης προβληματισμού για τον αν τα πλαστικά αυτά αντικείμενα μπορούν να κατασκευαστούν με υλικά φιλικά προς  το περιβάλλον.

Η δράση αυτή πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις σε πρώτο χρόνο ,στα πλαίσια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, και εν συνεχεία στην τάξη .Η μελέτη του εκπαιδευτικού υλικού του προγράμματος έγινε στην πρώτη φάση.

    Έτσι  λοιπόν αρχικά συζητήσαμε με τα παιδιά  για την χρήση του πλαστικού και την δυσάρεστη παρουσία του στην ανθρώπινη ζωή καθώς και τις επιζήμιες συνέπειες αυτής της χρήσης .Συνδέσαμε την συζήτηση με το εκπαιδευτικό υλικό και την αναζήτηση πληροφοριών από τα χρήσιμα links.

Επίσης μας παρουσίασαν τα παιδιά πλαστικά αντικείμενα που χρησιμοποιούν στο σπίτι τους.

Σε δεύτερο χρόνο όταν πήγαμε στο σχολείο κάναμε μια καταγραφή των πλαστικών αντικειμένων που έχουμε  και χρησιμοποιούμε στο νηπιαγωγείο μας. Συζητήσαμε λοιπόν για την χρήση του πλαστικού. Αναφέραμε τα θετικά και αρνητικά αυτού του υλικού, το γεγονός ότι είναι ελαφρύ και πιο εύχρηστο υλικό το κάνει και πιο προσιτό. Όμως η αλόγιστή χρήση του πλαστικού αποτελεί μια απειλή για τον πλανήτη μας.

Εν συνεχεία προτείναμε τρόπους για να αντικαταστήσουμε το πλαστικό από άλλα υλικά. Έτσι λοιπόν καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τα πλαστικά με ξύλινα. Όμως   από τις δυσκολίες που επισημαίναμε ήταν ότι είναι ένα βαρύ υλικό, γεγονός που δεν το κάνει εύκολο  στην χρήση του. Παρόλα αυτά όμως είναι ένα υλικό φιλικό στο περιβάλλον και χρειάζεται να το εντάξουμε στην ζωή μας.

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

Κλιματική αλλαγή-Το φαινόμενο του θερμοκηπίου-HELMEPA JUNIOR

Το 3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου συμμετέχει στο Πρόγραμμα της «Παιδικής HELMEPA» με τίτλο «Η φίλη μας η θάλασσα» για το σχολικό έτος 2020-2021. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τη γνώση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τους ωκεανούς και την αλληλεπίδραση ανθρώπου και θάλασσας.Επιμέρους στόχος αυτής της δράσης ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά τι συμβαίνει με την κλιματική αλλαγή και το φαινόμενο του Θερμοκηπίου.

Αφού μελετήσαμε προσεκτικά με τα παιδιά το εκπαιδευτικό υλικό του προγράμματος καθώς και τα προτεινόμενα liinks ,παίξαμε ένα παιχνίδι ρόλων για να γίνει κατανοητό το φαινόμενο του θερμοκηπιου από τα παιδιά.Χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.Η ομάδα του κέντρου του κύκλου ήτσν η Γη και η εξωτερική ομάδα ήταν τα αέρια του θερμοκηπίου.Ο συντονιστής του παιχνιδιού είχε το ρόλο του ήλιου και έριχνε στη «Γη» µπάλες χαρτιού που αντιπροσώπευαν τις ακτίνες του ήλιου. Τα παιδιά που αποτελούσαν τη Γη πετούσαν τις µπάλες έξω από τον κύκλο, ενώ τα παιδιά που αντιπροσώπευαν τα αέρια του θερµοκηπίου προσπαθούσαν να αποκρούσουν τις «ακτίνες» και να τις ξαναστείλουν πίσω στη Γη. Ο πρώτος γύρος του παιχνιδιού τελείωνε  όταν όλες οι «ακτίνες» βγήκαν εκτός κύκλου.(υλικό Helmepa).

Μέσα από το παιχνίδι ρόλων τα παιδιά κατάφεραν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής .Στη συνέχεια λοιπόν κάναμε με τα παιδιά ένα πείραμα ,όπου τα παιδιά παρατήρησαν το λιώσιμο των πάγων στους πόλους και πως απειλούνται τα ζώα που ζουν εκεί. Το λιώσιμο των πάγων αποτελεί  μια συνθήκη που έχει δημιουργηθεί από την κλιματική αλλαγή.

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

2ος Θεματικός Κύκλος -"Φροντίζω το Περιβάλλον"-Εργαστήρια Δεξιοτήτων του Ι.Ε.Π.-Παρουσίαση 7ου Εργαστηρίου

Ο τίτλος του προγράμματός μας είναι:

¨Ο πλανήτης μας , η Γη άρχισε να αιμορραγεί¨

Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν βασίστηκαν ως επί το πλείστον στο εκπαιδευτικό υλικό που έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα21+:¨ Εργαστήρια Δεξιοτήτων¨ του ΙΕΠ 2020-2021 με τίτλο « Την ενέργεια μου πίσω, παρακαλώ!» Quality Net Work της Εκπαιδευτικής Ομάδας του Quality Net.

Ο εκπαιδευτικός  προσανατολισμός του σχολείου μας από το 2013 αφορά περιβαλλοντικές δράσεις και αειφορία. Συμμετέχουμε σε περιβαλλοντικά δίκτυα, εκπονούμε περιβαλλοντικά προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, συμμετέχουμε στις δράσεις της HELMEPA JUNIOR και των BRAVO SCHOOLS.Υπάρχει δηλαδή διάχυτό το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές μας. Η επιλογή λοιπόν του προγράμματος εντάχθηκε στο γενικότερο πλαίσιο των περιβαλλοντικών δράσεων της σχολικής μονάδας.

7ο Εργαστήριο: Πώς να σώσουμε τον πλανήτη;

Στόχος του εργαστήριο αυτού που είναι και το τελευταίο του 2ου Θεματικού Κύκλου ¨Φροντίζω το περιβάλλον¨ ήταν τα παιδιά να παρακολουθήσουν βίντεο(1η δράση) από το υλικό του Quality Net που περιλάμβανε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας προκειμένου να σωθεί ο πλανήτης μας, η Γη. Επόμενη δράση (2η δράση) του εργαστηρίου ήταν η δημιουργία ανεμόμυλων με χαρτί και διπλόκαρφα ώστε να αντιληφθούν τα παιδιά την δύναμη του αέρα και της σημασίας της αιολικής ενέργειας με αυτήν όμορφη κατασκευή.

1η Δράση

Τα παιδιά παρακολούθησαν το 1ο  βίντεο.Αυτό παρουσίαζε ζωάκια της ζούγκλας που κάνανε ανακύκλωση και στο τέλος της παρουσίασης υπήρχε το σύνθημα ¨αφού μπορούν τα ζώα γιατί όχι και εμείς άνθρωποι;¨.

Αρχικά διατυπώσαμε ερωτήσεις ανοικτού τύπου όπως αυτές παρακάτω και τα  παιδιά βάσει των γνώσεων τους μας έδιναν τις ανάλογες απαντήσεις, τις οποίες παραθέτουμε.

 • Πού βρίσκονται τα ζώα; Παιδιά: Είναι στη ζούγκλα.
 • Τι κάνουν στο βίντεο; Παιδιά: Ρίχνουν τα σκουπίδια τους στην ανακύκλωση.
 • Πώς το καταλάβατε αυτό; Παιδιά: Το φορτηγό έχει το σήμα της ανακύκλωσης
 • Τι ανακυκλώνουν τα ζώα; Παιδιά: Κόκκαλα
 • Είναι χαρούμενα; Παιδιά: Είναι πολύ χαρούμενα γιατί γελάνε.
 • Εμείς οι άνθρωποι μπορούμε να κάνουμε ανακύκλωση; Παιδιά: Ναι
 • Τι μπορούμε να ανακυκλώσουμε; Παιδιά: Χαρτιά ,χαρτόνια, γυάλινα, κουτιά από πορτοκαλάδες, τηγανέλαιο, μπαταρίες.

Ρωτήσαμε επίσης τα παιδιά αν συμφωνούν με αυτό που λέει στο τέλος του βίντεο ¨αφού μπορούν τα ζώα γιατί όχι και εμείς άνθρωποι;¨

Παιδιά: Και εμείς μπορούμε κυρία να κάνουμε ανακύκλωση όχι μόνο τα ζώα.

         Άλλη απάντηση των παιδιών: Εμείς και στο σχολείο μας κάνουμε ανακύκλωση και στο σπίτι μας.

         Άλλη απάντηση: Και η γιαγιά μου κάνει ανακύκλωση.

Το 2ο βίντεο παρουσίαζε τα ζώα που πήγαιναν στο σούπερ μάρκετ και το καθένα αρνούταν να πάρει πλαστική σακούλα αλλά έβαζαν τα ψώνια τους σε διάφορα σημεία του σώματος τους π.χ. το καγκουρό στην σακούλα του, η καμήλα στους ύβους της κτλ. Το μήνυμα του βίντεο ήταν ¨σώστε τον πλανήτη αποφύγετε τις πλαστικές σακούλες¨.

Ερωτήσεις που κάναμε στα παιδιά αφορούσαν τη χρήση της πλαστική σακούλας.

 • Τα ζώα γιατί δεν παίρνουν τη σακούλα που τους δίνει ο ταμίας του σούπερ μάρκετ;
 • Παιδιά: Γιατί δεν θέλουν να μολύνουν τον πλανήτη.
 • Παιδιά: Γιατί τις τρώνε οι χελώνες και ψοφάνε.
 • Παιδιά: Και οι γλάροι τις τρώνε.
 • Παιδιά, οι γονείς σας όταν πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ παίρνουν σακούλα από το σπίτι ή αγοράζουν σακούλα από το σούπερ μάρκετ;
 • Παιδιά: Η μαμά έχει σακούλα μέσα στο αυτοκίνητο και δεν αγοράζει άλλη.
 • Παιδιά: Ο μπαμπάς ξεχνάει μερικές φορές να πάρει αυτή που έχουμε στο σπίτι.
 • Παιδιά: Εμείς έχουμε πολλές σακούλες για το σούπερ μάρκετ.

 

 Επέκταση δράσης-Δημιουργία ποιήματος με θέμα την ενέργεια

Ως επέκταση της δράσης αυτή σκεφτήκαμε και προτείναμε στα παιδιά να δημιουργήσουμε ένα ποίημα σε σχέση με την ενέργεια και την εξοικονόμηση της. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την ιδέα γιατί πραγματικά εντυπωσιάστηκαν με το θέμα της ενέργειας.

 

Το ποίημα δημιουργήθηκε ως εξής:

Ζητήσαμε από τα παιδιά να μας πούνε ποιες λέξεις  τους έρχονται στο μυαλό όταν λέμε τη λέξη ΕΝΕΡΓΕΙΑ και μας είπαν τις παρακάτω:

 • Ηλεκτρισμός
 • Φως
 • Ήλιος
 • Αέρας
 • Νερό
 • Φαγητό
 • Χημική ενέργεια
 • Κινητική ενέργεια
 • Υδραυλική ενέργεια
 • Αιολική ενέργεια
 • Ηλιακός θερμοσίφωνας
 • Εξοικονομώ
 • Δεν ξοδεύω την ενέργεια

Αρχίσαμε λοιπόν να δημιουργούμε προτάσεις που να ακούγονται ωραία με αυτές τις λέξεις και γράψαμε το παρακάτω ποίημα που τους άρεσε τόσο πολύ και θέλησαν να του δώσουν και εικόνα και έτσι κάνανε και την εικονογράφηση του. Επίσης του έδωσαν και  όνομα-τίτλο ,το ονόμασαν ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ,ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ενέργεια είναι ο ηλεκτρισμός.

Γι΄ αυτό αμέσως πάω να ανοίξω το φως.

Ενέργεια είναι ο ήλιος ο καλός

που μας ζεσταίνει και μα δίνει φως.

Φυσάει, φυσάει, φυσάει πολύ!

Ο αέρας μας δίνει ενέργεια αιολική.

Τρέχει, τρέχει, τρέχει το νερό.

Μας δίνει ενέργεια υδραυλική και ηλεκτρισμός!

Φαγητό να τρώμε υγιεινό,

μας δίνει ενέργεια για το μυαλό

και για να κάνουμε σώμα γερό και δυνατό!

Την ενέργεια αυτή που μας

 δίνει το φαί, τη λέμε χημική!

Κάνω ποδήλατο πολύ

και έχω ενέργεια κινητική.

Κάνω στο σπίτι μου μπάνιο ζεστό,

γιατί έχει στη στέγη μου ηλιακό.

Τις ενέργειες προσέχω,

χωρίς λόγο δεν ξοδεύω,

τον πλανήτη αγαπώ,

τις ενέργειες ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ!

Βίντεο της δράσης https://youtu.be/h17Xf5jZKao

2η Δράση

Στη δράση αυτή τα παιδιά κατασκεύασαν ανεμόμυλους από χαρτί , ξυλάκια και πινέζες(η πρόταση του υλικού ήταν  διπλόκαρφα). Σύμφωνα με το υλικό του  Quality Net έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε καλαμάκια σε αυτή την κατασκευή, ωστόσο εμείς κρίναμε ότι το ξύλο ως φυσικό υλικό εντάσσεται στο οικολογικό ενεργειακό αποτύπωμα που επιθυμούμε για το σχολείο μας.

Επέκταση αυτής της δράσης-Δημιουργία μακέτας αιολικού πάρκου :   Για τη δημιουργία του αιολικού πάρκου χρειαστήκαμε ένα κομμάτι φελιζόλ, το οποίο έβαψαν τα παιδιά ,τους ανεμόμυλους που έφτιαξαν τα παιδιά στην προηγούμενη δράση και τους μετονομάσαμε σε ανεμογεννήτριες και υφάσματα για να δημιουργήσουν τον λόφο(¨όπως είπαν τα παιδιά τα αιολικά πάρκα βρίσκονται πάνω σε λόφους¨).Υπέροχη ήταν η ιδέα των παιδιών να κατασκευάσουν με κάποιο τρόπο τον αέρα για να γυρίζουν οι ανεμογεννήτριες. Έτσι πήραν δύο κομμάτια μπλε ύφασμα και πλαισίωσαν το αιολικό πάρκο ώστε να μοιάζει ότι περιβάλλεται από αέρα. Τα παιδιά λοιπόν έφτιαξαν το αιολικό πάρκο και ¨οργάνωσαν¨ την λειτουργία του!  

Βίντεο της δράσης 

https://youtu.be/xvuQESambss

Επέκταση δράσης

 • Συμμετοχή στον Πανελλήνιο Σχολικό Διαγωνισμό για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης BravoSchools

3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου-Γεώργιος Σεφέρης

Ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Το 3ο Νηπιαγωγείο Αιγινίου συμμετέχει φέτος στην Πιλοτική Δράση των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του Ι.Ε.Π..Τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων απαρτίζονται από τέσσερις θεματικούς κύκλους. Στα πλαίσια του 2ου Θεματικού Κύκλου,με τίτλο "Φροντίζω το Περιβάλλον"(Άναψε πράσινο για τον πλανήτη), οι μαθητές μας δημιουργησαν δύο αφίσες με θέμα τις ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  Θέτωντας τον εκπαιδευτικό στόχο της κατανόησης και εμπέδωσης των εννοιών "ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας',προτείναμε στους μαθητές μας τη δημιουργία δύο αφισών, όπου η μία να παρουσιάζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η άλλη, τις μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι μαθητές μας το βρήκαν πολύ ενδιαφέρον και συμμετείχαν σε αυτό με πολύ χαρά.Χωριστηκαν σε ομάδες των 5 παιδιών η καθεμιά και ανέλαβαν την δημιουργία τους. Αφού δημιούργησαν τις αφίσες έκαναν την διεργασία της σύγκρισης των διαφορετικών πηγών ενέργειας και επαναλάμβαναν συνεχώς ¨αυτές είναι κακές ενέργειες(μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας )και τελειώνουν γρήγορα ενώ αυτές είναι καλές(ανανεώσιμες) και αγαπούν τον πλανήτη. Ναι όμως(έλεγε άλλο παιδάκι )και ο πλανήτης τις αγαπάει γιατί δεν τον μολύνουν. Έτσι λοιπόν η δημιουργία των αφισών έκανε τους μαθητές μας περισσότερο δημιουργικούς και με βιωματικό τρόπο τους βοήθησε να έρθουν πιο κοντά στη γνώση και να την κατακτήσουν!

Το εκπαιδευτικό υλικό των δραστηριοτήτων του 2ου Θεματικού Κύκλου το οποίο χρησιμοποιήσαμε  προέρχεται από την ανάρτηση στην πλατφόρμα ΄21 του Ι.Ε.Π. με τίτλο « Την ενέργεια μου πίσω, παρακαλώ!» του Quality Net Work της Εκπαιδευτικής Ομάδας του Quality Net.Αυτή η δράση της δημιουργίας αφισών αποτελεί επέκταση των προτεινόμενων δράσεων.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας