menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

Αξίες: Δικαιοσύνη, Δημοκρατία, Δικαιώματα

Τα δικαιώματα των παιδιών αποτελούν τμήμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τα οποία τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και τα κράτη μέλη δεσμεύονται να τηρούν βάσει των διεθνών και των ευρωπαϊκών συνθηκών. Τα τελευταία χρόνια όμως η βία με θύματα παιδιά αποτελεί ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η βία αυτού του είδους προσλαμβάνει διάφορες μορφές από τη βία στην οικογένεια και στο σχολείο φθάνει μέχρι την εγκληματικότητα που υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα: την εμπορία και εκμετάλλευση των παιδιών, τον παιδικό σεξουαλικό τουρισμό και την παιδική πορνογραφία στο Διαδίκτυο. Μια άλλη πρόκληση είναι να διασφαλίζεται στη νομοθεσία ο πλήρης σεβασμός των δικαιωμάτων των παιδιών που είναι μετανάστες, ζητούν άσυλο ή είναι πρόσφυγες. Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατεί καθώς και την αναγκαιότητα τα παιδιά του 21ου αιώνα να είναι ενημερωμένα για τα δικαιώματά τους και για τις υποχρεώσεις τους, είναι, λοιπόν, απαραίτητο αυτά τα παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες απαραίτητες για την ενήλικη ζωή τους που θα την καθορίσουν.

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ3 “Teachers4Europe: setting an Agora for Democratic Culture” προκειμένου να αναδειχθούν οι δημοκρατικές αξίες οι οποίες πλαισιώνουν τα δικαιώματα των παιδιών. Δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνονται και περιγράφονται αναλυτικά στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η πρώτη προσέγγιση της «Δημοκρατία», «Ειρήνη» άρχισε με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ειρήνης, 21 Σεπτεμβρίου. Επίσης, αναφερθήκαμε στις αξίες της ζωής, συζητήσαμε και αναλύσαμε πολλές από αυτές που προτάθηκαν από τα παιδιά.  Προσεγγίσαμε εικαστικά και το θέμα και κατασκευάσαμε τα σύμβολα της ειρήνης. Διαβάσαμε βιβλία της παιδικής λογοτεχνίας και κάναμε συζητήσεις. Μέσα από τον διάλογο τα παιδιά εκφράστηκαν και έδωσαν τους ορισμούς των εννοιών «Ειρήνη, Δικαιοσύνη, Δημοκρατία». Στη συνέχεια παρουσίασαν τα μηνύματά τους στους άλλους μαθητές στην αυλή του σχολείου. Η δράση τους παρουσιάζεται στα δύο παρακάτω βίντεο:

https://youtu.be/jAVgkBUyd8E

https://youtu.be/D0PGU5IVy_Y

Στη συνέχεια, προσεγγίσαμε το θέμα των δικαιωμάτων του παιδιού και πιο συγκεκριμένα τη Σύμβαση με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Δικαιώματα του Παιδιού (20 Νοεμβρίου)

 https://padlet.com/elenikioroglou456/b037m4dxrd4q1fdl

Έκτοτε, αφού, δημιουργήθηκε το «Συμβούλιο της τάξης», μια φορά την εβδομάδα συζητάμε, δια ζώσης ή εξ αποστάσεως, για τα θέματα που μας απασχολούν. Τα παιδιά θέλοντας να γίνουν υποστηρικτές των δικαιωμάτων τους και να διαδώσουν την είδηση, να κοινοποιήσουν τη γνώση τους στο οικογενειακό τους περιβάλλον, αλλά ακόμη και στο φιλικό και σχολικό τους περιβάλλον, αποφάσισαν να ζωγραφίσουν αυτό που θεώρησαν πιο σημαντικό. Οι εργασίες των παιδιών καθώς και τα μηνύματά τους βρίσκονται στην Πινακοθήκη :«Μας ακούει κανείς;» https://www.emaze.com/@AOTFRWOTW/---  

Β΄μέρος

Η δράση «Τα Ελληνόπουλα του 1821» υλοποιήθηκε κατά την εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση και συνέπεσε με τον εορτασμό της επετείου συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία . Προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν και να προβληματιστούν οι μαθητές, διαβάστηκε το βιβλίο «Γεννήθηκα το 1821» https://docs.google.com/presentation/d/1fg4ZiVFsRSJJE5sTjff3g1fBYIr5LyqyWfxqdPxUzz8/edit?usp=sharing .

Στη συνέχεια, εκπονήθηκε το εκπαιδευτικό πολιτιστικό πρόγραμμα «Η ιστορία ενός Ελληνόπουλου» του Μουσείου Μπενάκη. Το πρόγραμμα αφορούσε στη ζωή ενός Ελληνόπουλου, γιο εμπόρου. Έτσι οι μαθητές μπόρεσαν να διαπιστώσουν τις διαφορές και τις κοινωνικές ανισότητες. Τέλος, διαβάστηκε το βιβλίο «Τα Ελληνάκια». Μέσα από τα κεντήματα και τα υφαντά της ελληνικής λαϊκής τέχνης τα παιδιά προσέγγισαν την ελληνική ιστορία και τη λαϊκή παράδοση με έναν διαφορετικό τρόπο. https://docs.google.com/presentation/d/1adPjkyLp6S9XxGiKm6jLY6-FbgruDtZoP-HAJ34VOzU/edit?usp=sharing . Τα παιδιά έγραψαν τις δικές τους ιστορίες και εκφράστηκαν με τη ζωγραφική. Η εργασία τους συγκεντρώθηκε σε συνεργατικό ψηφιακό περιβάλλον: https://padlet.com/elenikioroglou456/u6wpju1by63iwtko

Τα έργα τους βρίσκονται στην ψηφιακή πινακοθήκη:

https://www.emaze.com/@AOTZTWWWC/the-greek-children-of-1821

 

 

 

 

 

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

"Σερφάρω" με ασφάλεια στο διαδίκτυο

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης των μαθητών για την ασφάλεια στο διαδίκτυο προκειμένου να αναδειχθούν οι δημοκρατικές αξίες και να διαμορφωθούν δημοκρατικοί και  ενεργοί πολίτες. Η ευαισθητοποίηση των μαθητών και η πρώτη προσέγγιση για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο έγινε από το σχολικό έτος 2019-2020. Ωστόσο με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς  2020-2021, αναλάβαμε δράση για μία ώρα εβδομαδιαίως. Λαμβάνοντας υπόψη ότι :

  • ο γραμματισμός στα μέσα επικοινωνίας συμβάλλει στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των πολιτών, οι οποίοι δεν πιστεύουν άκριτα τα πάντα, αλλά θέτουν τα κατάλληλα ερωτήματα για να ανακαλύψουν την αλήθεια και την εγκυρότητα της πληροφορίας
  • ο ψηφιακός εγγραμματισμός είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένος με το θέμα της αυτοπροστασίας, τις πολιτιστικές διαθέσεις ή προτιμήσεις

διαμορφώθηκε ένα πρόγραμμα με πόρους για τον γραμματισμό από Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου. Αναπτύχθηκε σε πολλούς άξονες όπως, παραστατική αφήγηση παραμυθιών, προβολή βίντεο, συζητήσεις, παιχνίδια ρόλων, ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.α.

Μόλις πρόσφατα δημιουργήθηκε ένα παιχνίδι με το οποίο οι μαθητές μπορούν να ελέγξουν τις γνώσεις τους και την ετοιμότητά τους στη χρήση του διαδικτύου. https://view.genial.ly/6047bc135939520ddb913efd/presentation-saferinternet

Το παιχνίδι δημοσιεύτηκε στο ΠΣΔ: https://www.sch.gr/4o-dimotiko-scholeio-pefkis-diadrastiko-paichnidi-gia-tin-asfaleia-sto-diadiktyo/

και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας: http://4dim-pefkis.att.sch.gr/site/?page_id=513

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

Σχολική Βία και Εκφοβισμός-Τα μηνύματά μας

Στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των μαθητών κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού πραγματοποιήσαμε "Συμβούλιο της Τάξης" προκειμένου να συζητήσουμε και να πάρουμε αποφάσεις. Οι μαθητές μίλησαν για τα περιστατικά που βίωσαν, πώς ένιωσαν και αν τελικά δικαιώθηκαν. Εμπιστεύτηκαν τα συναισθήματά τους στους συμμαθητές τους, εισέπραξαν λόγια ενθαρρυντικά και υποστηρικτικά και ένιωσαν ότι είναι μια ομάδα. Υποσχέθηκαν πως θα προσέχουν τη συμπεριφορά τους και δεν θα φέρουν ποτέ κανέναν συμμαθητή τους σε δύσκολη θέση. Επίσης, συμφώνησαν πως όταν κάποιος συμμαθητής τους βρίσκεται σε δύσκολη θέση, να επεμβαίνουν παρά να αδιαφορούν.Έτσι συζητήσαμε και τους τρόπους που μπορεί ένας μικρός μαθητής να επεμβαίνει. Σε ώρες του μαθήματος της Ευέλικτης Ζώνης διαβάσαμε βιβλία  παιδικής λογοτεχνίας με θέμα τη βία και τον εκφοβισμό. Επιπλέον, οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα διαφορετικά είδη βίας και εκφοβισμού που υπάρχουν, ώστε να μπορούν να διακρίνουν μια τέτοια συμπεριφορά και να βάζουν τέλος. Δυστυχώς ο εορτασμός της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού μας βρήκε στα σπίτια μας, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, και έτσι οι μαθητές ζωγράφισαν τα μηνύματά τους στο σπίτι και τα έστειλαν για να δημιουργηθεί η αφίσα και το μικρό βίντεο.

Το βίντεο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του σχολείου μας:http://4dim-pefkis.att.sch.gr/site/?p=1304

 

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

Σπάνιες ασθένειες για σπάνια παιδιά

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ ΚΑ3 “Teachers4Europe: setting an Agora for Democratic Culture” προκειμένου να αναδειχθούν οι δημοκρατικές αξίες οι οποίες πλαισιώνουν τα δικαιώματα των παιδιών. Δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνονται και περιγράφονται αναλυτικά στα άρθρα 24 και 28 της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. 

άρθρο 24 :Υγεία και ιατρικές υπηρεσίες 

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην καλύτερη δυνατή υγεία. Το κράτος έχει την υποχρέωση να καταπολεμά την παιδική θνησιμότητα, να εξασφαλίζει ιατρική περίθαλψη για τα παιδιά, να καταπολεμά την κακή διατροφή και την ασθένεια, να εγγυάται την ιατρική περίθαλψη για τις εγκύους και τις νέες μητέρες, να παρέχει εκπαίδευση σε θέματα υγείας, να αναπτύσσει την πρόληψη στον τομέα της δημόσιας υγείας, και να καταργεί έθιμα που βλάπτουν τα παιδιά.

άρθρο 28 : Εκπαίδευση

Κάθε παιδί έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Το κράτος έχει καθήκον να παρέχει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δωρεάν και υποχρεωτική, και ομοίως να κάνει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προσιτή σε όλα τα παιδιά και τους νέους. Το κράτος έχει την υποχρέωση να διασφαλίσει ότι τα παιδιά και οι νέοι αντιμετωπίζονται κατάλληλα στο σχολείο, και ότι δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε  https://padlet.com/zazouki/rare_disease_day

https://www.facebook.com/teachers4europe

στην ιστοσελίδα του σχολείου: http://4dim-pefkis.att.sch.gr/site/?p=1278

 

 

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

Γειτονιές χωρίς σκουπίδια

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Φύση χωρίς σκουπίδια» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). Αποτελεί το πρώτο μέρος της δράσης «Γειτονιές χωρίς σκουπίδια».

 Αφού σχεδιάστηκε το ερωτηματολόγιο, ο κάθε μαθητής πήρε το δικό του και τον χάρτη του και αρχίσαμε την καταγραφή των σκουπιδιών (Μελέτη πεδίου). Η μεγάλη έκπληξη και απορία των μαθητών ήταν τα ογκώδη αστικά απορρίμματα (παλιά έπιπλα, στρώματα, είδη ανακαίνισης κ.ά). Επίσης, τα προϊόντα κηπευτικών εργασιών ήταν το θέμα διαμαρτυρίας και συζήτησης, γιατί προκειμένου να αποφύγουν τα σκουπίδια, τα οποία καταλάμβαναν μεγάλο μέρος του  πεζοδρομίου,  έθεταν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

Επιστρέφοντας στο σχολείο, εξέφρασαν τις απορίες τους σχετικά με τα σκουπίδια που συναντήσαμε, συζητήσαμε για τα είδη των σκουπιδιών και την ποσότητα που κατέγραψαν, συζητήσαμε για το χρονικό διάστημα που χρειάζεται σε κάθε σκουπίδι μας για να ανακυκλωθεί. Επιπλέον, οι μαθητές μοιράστηκαν τις καθημερινές τους εμπειρίες που αφορούσαν τη δυσκολία πρόσβασής τους στο σχολείο, το πρωί, και  κατά την αποχώρησή τους, το μεσημέρι. Τέλος, έγινε εισαγωγή του όρου «κυκλική  οικονομία»  μιας και τα απορρίμματα που καταγράψαμε θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μια διαφορετική πιο χρήσιμη πορεία. Ενημερωθήκαμε από την ιστοσελίδα του δήμου μας πώς πρέπει να ενεργούν οι πολίτες/δημότες για τη σωστή διαχείριση αυτών των απορριμμάτων, διότι είναι σε μεγάλο βαθμό ευθύνη αυτού που τα παράγει.  Οι μαθητές παρουσίασαν τα μηνύματά τους στους συμμαθητές τους και στους γονείς τους με την κατασκευή πινακίδων https://youtu.be/02Voarx2q7k 

Το δεύτερο μέρος της δράσης είναι ο καθαρισμός του Κτήματος Τζερμιά (όπου  δημιουργήσαμε το λαχανόκηπό μας). Η δράση καταγράφεται στο βίντεο «Γιατί ο πλανήτης μας δεν είναι μιας χρήσης» https://youtu.be/NDCftv0p_rQ

 Το τρίτο μέρος της δράσης αφορά μια πρόταση των μαθητών, δηλαδή την επαναχρησιμοποίηση των σκουπιδιών. Στα δύο βίντεο καταγράφονται οι δύο προτάσεις. Η μία πραγματοποιήθηκε στο σχολείο «Reuse, Reduce, Recycle» https://youtu.be/VhMhZJdALg4 και η άλλη κατά τη διάρκεια των διακοπών των Χριστουγέννων «Χριστουγεννιάτικα στολίδια από ανακυκλώσιμα, άχρηστα υλικά!» https://youtu.be/wHQ6dQWZyBg

Το σχολείο μας,  στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας κινητοποίησης του ΟΗΕ Global Week to #Act4SDGs, συμμετείχε ενεργά στην καμπάνια αφύπνισης και ενημέρωσης για τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης στην Ελληνική Εβδομάδα Δράσης για τους Παγκόσμιους Στόχους -in action SDGs Week- από 18 έως 26 Σεπτεμβρίου.

Η δράση είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του σχολείου μας:http://4dim-pefkis.att.sch.gr/site/?p=1150

http://4dim-pefkis.att.sch.gr/site/?page_id=1189

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

Ο δασοοικοκώδικας

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Υιοθετώ το δάσος της γειτονιά μου» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και το διεθνές θεματικό δίκτυο «Μαθαίνω για τα δάση» κατά το σχολικό έτος 2019-2020. Σκοπός του προγράμματος ήταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών και η καλλιέργεια περιβαλλοντικών αξιών μέσα από τη βιωματική, συνεργατική μάθηση. Ακολουθήθηκε η διαθεματική προσέγγιση με ενεργή συμμετοχή των μαθητών, διευκολύνθηκε η συνεργασία, η δημιουργικότητα με στόχο την εξέλιξη των μαθητών στον γνωστικό, τον ψυχοκινητικό και τον συναισθηματικό τομέα, καθώς το πρόγραμμα εναρμονίστηκε απόλυτα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Νέου Σχολείου για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το πρόγραμμα πλαισιώθηκε από ποικίλες δραστηριότητες και διδακτικές επισκέψεις.

Διδακτική επίσκεψη στον Εθνικό Κήπο:  Βασικός παιδαγωγικός στόχος ήταν η διαδικασία της μάθησης να βασίζεται στη βιωματική εμπειρία. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για  την ιστορία του Εθνικού Κήπου, ενός από τους αγαπημένους τόπους περιπάτου των Αθηναίων, με τα ψηλά δέντρα, τις ειδυλλιακές λιμνούλες και τα ελικοειδή μονοπάτια, και ακολουθήσαμε τα βήματα της Αμαλίας, της πρώτης βασίλισσας της Ελλάδας, που ήθελε να κάνει τη μικρή πρωτεύουσα του βασιλείου της πιο πράσινη. Μέσα από δραστηριότητες οι μαθητές ανακάλυψαν τη σημασία των φυτών για τον πλανήτη, τα ζώα και τον άνθρωπο, συνειδητοποίησαν ότι τα φυτά είναι ζωντανοί οργανισμοί και ότι το καθένα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ιδιότητες. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές συνεργάστηκαν αρμονικά, παρατήρησαν τους ζωντανούς οργανισμούς, ανακάλυψαν πώς λειτουργούν και πώς αναπτύσσονται. Υλοποιήθηκε εικαστικό εργαστήρι και οι μαθητές συγκέντρωσαν υλικά για να κατασκευάσουν τον δικό τους πίνακα. Ήταν μια ευχάριστη επίσκεψη σε ένα καταπράσινο, πανέμορφο μέρος, την οποία οι μαθητές ευχαριστήθηκαν και απόλαυσαν!

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης με τον Σταγονούλη στην ΕΥΔΑΠ: H EΥΔΑΠ ως ο μεγαλύτερος φορέας διαχείρισης της ύδρευσης και της αποχέτευσης της μείζονος περιοχής της Αττικής εστιάζει στην καλλιέργεια της περιβαλλοντικής  ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς  με στόχο την αειφόρο διαχείριση και χρήση του νερού και την προστασία του περιβάλλοντος. Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Ο Σταγονούλης» έχει ως βασικό στόχο την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της νέας γενιάς μέσα από την ενημέρωση, τη γνώση και την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης.

Δραστηριότητες μέσα στην τάξη: 1) Δημιουργήσαμε βροχή (πείραμα βρασμού εξάτμισης και συμπύκνωσης του νερού) προκειμένου να βιώσουν οι μαθητές τον κύκλο του νερού. 2) Παίξαμε με παζλ τον κύκλο του νερού. 3) Διαβάσαμε πολλά βιβλία παιδικής λογοτεχνίας. 4) Παίξαμε πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια και κουίζ.

Προκειμένου να οργανώσουμε την αφίσα του δασοοικοκώδικα, επισκεφτήκαμε αρκετές φορές το δασάκι της γειτονιάς μας. Σε κάθε επίσκεψη οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το δάσος με τις αισθήσεις τους (τι βλέπω; τι ακούω; τι μυρίζω; τι αγγίζω;), να παρατηρήσουν τα είδη των φυτών που υπάρχουν (πόες, θάμνοι, δέντρα), τα ζώα (έντομα, πτηνά, θηλαστικά), την ανθρώπινη παρουσία (χρήση του δάσους). Η πολύ μικρή ηλικία των μαθητών  (Α΄ δημοτικού) δε μας επέτρεψε να κρατάμε σημειώσεις, αλλά γυρίζοντας στην τάξη ακολουθούσε συζήτηση προκειμένου τα παιδιά να ανασύρουν από τη μνήμη τους τις εμπειρίες, τις εικόνες και τα συναισθήματα που αποκόμιζαν από την επίσκεψη στο δάσος, να τα εκφράσουν, να τα αφηγηθούν ή να τα ζωγραφίσουν. Όταν ολοκληρώθηκε η διδασκαλία όλων των γραμμάτων του αλφάβητου, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε το δικό μας αλφαβητάρι του δάσους και στη συνέχεια να γράψουμε έναν κανόνα του δάσους για κάθε γραμματάκι. Η αφίσα του δασοοικοκώδικα, με σύνθημα «Είμαι ενεργός πολίτης» βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης στο διαγωνισμό αφίσας. Στην τελετή βράβευσης προβλήθηκε το παρακάτω βίντεο: https://youtu.be/c3BwKYgNpvM

Η δράση δημοσιεύτηκε στο ΠΣΔ: https://www.sch.gr/?p=19391

 

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

Πρασινίζω τη γειτονιά μου

Πρασινίζω τη γειτονιά μου.

Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Πρασινίζω τη γειτονιά μου» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και το δίκτυο «Πράσινες γωνιές της γειτονιάς μου». Συμπεριλαμβάνει δύο επιμέρους δράσεις. Ας δούμε όμως το ιστορικό.

Από τη σχολική χρονιά 2019-2020 είχαμε υιοθετήσει το Δάσος Κάσδαγλη, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο σχολείο μας. Το επισκεφτήκαμε αρκετές φορές προκειμένου να δημιουργήσουμε την αφίσα του δασο-οικοκώδικα, η οποία και βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία της Φύσης. Το εν λόγω δάσος αποτελεί μια πράσινη γωνιά της γειτονιάς μας η οποία επιδρά θετικά, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής.    (https://www.canva.com/design/DAEbXYRo7Qs/xDcz_0RLA5uO4i5iwl6ILw/view?utm_content=DAEbXYRo7Qs&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink)  

Παρατηρώντας την περιοχή γύρω από το σχολείο τα παιδιά διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολλές πολυκατοικίες. Δέντρα υπάρχουν, εκτός από το δάσος, μόνο στα πεζοδρόμια γύρω από το σχολείο μας και σε μερικές αυλές. Έτσι πρότειναν να δημιουργήσουν τη δική τους πράσινη γωνιά και να την περιποιούνται.

Αρχικά, υιοθετήσαμε ένα από τα παρτέρια που βρίσκονται έξω από το σχολείο μας. Αφού οι μαθητές αποφάσισαν ποια φυτά θα φυτέψουν, προχώρησαν τις επόμενες μέρες στη φύτευσή τους. Δημιουργήσαμε έτσι ένα νέο, δικό μας οικοσύστημα. Στη συνέχεια, οι μαθητές περιποιούνταν και πότιζαν το παρτέρι τους στα διαλείμματα, ξερίζωναν τα αγριόχορτα, πρόσθεταν φυλλόχωμα και παρατηρούσαν την ανάπτυξη των φυτών και τις ανάγκες του οικοσυστήματος που είχαν δημιουργήσει. Κάθε φορά, μάλιστα, που έβλεπαν να πλησιάζουν μέλισσες στα φυτά, ο ενθουσιασμός τους ήταν πολύ μεγάλος. Η παρούσα δράση αποτυπώνεται στο παρακάτω βίντεο: https://youtu.be/bR6X0-zNuRw

Λίγες μέρες αργότερα, στο Κτήμα Τζερμιά,  σπείραμε και φυτέψαμε στον λαχανόκηπό μας, δημιουργώντας ένα δεύτερο οικοσύστημα. Όταν μετά από δύο μέρες πήγαμε να ποτίσουμε τον λαχανόκηπο, διαπιστώσαμε ότι οι χελώνες είχαν φάει τα τρυφερά φύλλα των μαρουλιών που είχαμε φυτέψει και τα μυρμήγκια να κουβαλάνε στη φωλιά τους τους σπόρους σιταριού! Δεν απογοητευτήκαμε, γιατί καταλάβαμε πως έτσι λειτουργούν τα οικοσυστήματα, δημιουργούνται σχέσεις αλληλεπίδρασης, οι τροφικές αλυσίδες. Ωστόσο προμηθευτήκαμε τα κατάλληλα εξαρτήματα και περιφράξαμε τον λαχανόκηπό μας. Η παρούσα δράση αποτυπώνεται στο παρακάτω βίντεο: https://youtu.be/aMdWabuwDQk

Οι δράσεις μας είναι δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα του σχολείου μας: http://4dim-pefkis.att.sch.gr/site/?page_id=1189

4ο Δημοτικό Σχολείο Πεύκης

Μαθαίνω για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Η δράση «Μαθαίνω για την ατμοσφαιρική ρύπανση» υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Υιοθετώ το δάσος της γειτονιά μου» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και το διεθνές θεματικό δίκτυο «Μαθαίνω για τα δάση» κατά το σχολικό έτος 2019-2020. Σκοπός του προγράμματος ήταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών και η καλλιέργεια περιβαλλοντικών αξιών μέσα από τη βιωματική, συνεργατική μάθηση. Ακολουθήθηκε η διαθεματική προσέγγιση με ενεργή συμμετοχή των μαθητών, επιλέχθηκε το μοντέλο της εργασιοκεντρικής μάθησης με βάση το πρόβλημα, ενθαρρύνοντας την ενεργό συμμετοχή των μαθητών, τη δημιουργική δράση, τον προβληματισμό, την καλλιέργεια της ελεύθερης δημιουργικής σκέψης και έκφρασης. Διευκολύνθηκε η δημιουργικότητα με στόχο την εξέλιξη των μαθητών στον γνωστικό, τον ψυχοκινητικό και τον συναισθηματικό τομέα, καθώς το πρόγραμμα εναρμονίστηκε απόλυτα με το Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών του Νέου Σχολείου για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Αποτελεί συνέχεια της δράσης για τον  δασοοικοκώδικα.

Α΄μέρος

Ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2020, στην εξ΄ αποστάσεως ασύγχρονη εκπαίδευση, με δημιουργία ψηφιακού εντύπου. Η ψηφιακή εφημερίδα  «Οι μικροί εξερευνητές» εκδόθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2017. Αποτέλεσε λοιπόν μια καλή ευκαιρία να ενεργοποιηθεί και πάλι, ώστε να μπορέσουν οι μαθητές να εκθέσουν τις δημιουργίες τους, χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα γνώση τους. Μολονότι η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση τον Απρίλιο του 2020 δεν ήταν υποχρεωτική,  η δημιουργία ενός φύλλου εφημερίδας  πρόσφερε ένα παιδαγωγικό εργαλείο για την υποστήριξη της ενεργούς μάθησης. Οι μαθητές εργάστηκαν με οργανωτές-εικόνες που έλαβαν μέσω email, με παραμύθια από ψηφιακές βιβλιοθήκες και ερωτήσεις-άξονες πάνω στους οποίους μπορούσαν να προσανατολιστούν.

Δημιουργήθηκαν τα εξής  φύλλα της ψηφιακής εφημερίδας:

Στη δια ζώσης εκπαίδευση (μέχρι τον Μάρτιο 2020) καθώς και στην εξ΄αποστάσεως ασχοληθήκαμε με αρκετά βιβλία οικολογικού περιεχομένου:

  1. Διαβάζοντας το βιβλίο "Γίνε πράκτορας του πλανήτη" ενημερωθήκαμε σχετικά με τις άσχημες συνέπειες της σπατάλης του ηλεκτρικού ρεύματος και της σπατάλης του νερού!
  2. Ενημερωθήκαμε για τον κύκλο του νερού από το βιβλίο «Απεργία στον κύκλο του νερού».
  3. Μάθαμε για τη φωτοκύκλωση και την ανακύκλωση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών παρέα με τον Φώτη και τη Φωτούλα με το βιβλίο «Οι φύλακες της Φύσης».
  4. Γνωρίσαμε τον Κύριο Μπεν, τη Μου και μάθαμε περισσότερα για την ανακύκλωση, στο βιβλίο «Ο κύριος Μπεν η Μου και τα σκουπίδια».
  5. Ταξιδέψαμε με την οικογένεια Δημητρίου στον κόσμο της ανακύκλωσης με τις «Ιστορίες για τα σκουπίδια».

Οι μαθητές προσέγγισαν το θέμα και μέσα από ηλεκτρονικά παιχνίδια.

 

Αυτά ήταν ένας έμμεσος τρόπος  για την αξιολόγηση (εξ΄αποστάσεως) της επίτευξης των στόχων του προγράμματος, της ανάπτυξη δεξιοτήτων, της διαμόρφωσης κώδικα αξιών στάσεων και συμπεριφορών των μαθητών απέναντι στον εαυτό τους και το περιβάλλον.

Β΄μέρος

Η δράση συνεχίστηκε και κατά το σχολικό έτος 2020-2021. Αυτή τη χρονιά, στη Β΄ τάξη δημοτικού, τα παιδιά  χρησιμοποιούν τα ψηφιακά περιβάλλοντα της πληροφορικής, διότι η αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στην πρωτοβάθμια, βοηθάει ιδιαίτερα στο να δραστηριοποιούνται οι μαθητές περισσότερο και να εμπλέκονται δημιουργικά και ενεργά κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων. Αναμφισβήτητα η χρήση των τεχνολογικών εργαλείων διευκολύνει και επεκτείνει τις δυνατότητες για εμπειρική έρευνα μέσα στην τάξη αλλά και στο πεδίο. Επιπλέον, οι ΤΠΕ βοηθούν στην κοινωνικοποίηση, στην ενεργοποίηση και στην εμπλοκή όλων των παιδιών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων µε ειδικές ικανότητες ή μαθησιακές δυσκολίες.

Οι μαθητές λοιπόν παρουσίασαν τα άρθρα τους και  τα σχόλιά τους στον κοινόχρηστο τοίχο του padlet:

https://el.padlet.com/elenikioroglou456/fn6ufrqctlix2dmx

 Όλη η δράση των μαθητών είναι δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του σχολείου. http://4dim-pefkis.att.sch.gr/site/?page_id=1189

 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας