menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Ωρεών

6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Ωρεών

Καρότσι με "καλούδια" της αυλής μας, από ανακυκλώσιμα υλικά

Η  ιδέα για αυτή τη δημιουργία, προήλθε από μία κατασκευή η οποία υπάρχει στην Αυλή του Σχολείου μας και αφορά μία γλάστρα-καρότσι από ξύλο. Η  κατασκευή αυτή είναι έργο μαθητή μας και έγινε πριν δύο χρόνια στα πλαίσια διαγωνισμού «πρωτότυπης γλάστρας» προς όλη τη Σχολική μονάδα, δράση που πλαισίωνε Περιβαλλοντικό πρόγραμμα με τίτλο:  «Η  Αυλή των Χρωμάτων και των Αρωμάτων». Επίσης οι μαθητές είχαν την ιδέα να γεμίσουμε αυτό το χάρτινο καρότσι που φτιάξαμε με  κάποια από τα στοιχεία που υπάρχουν στην Αυλή μας: πορτοκάλι, καρότο. ελιές, δέντρο,  και…..το ζωάκι  του Κήπου μας: μία χελώνα φτιαγμένη με βότσαλα. Όλα αυτά τα στοιχεία δημιουργήθηκαν με ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία εντοπίσαμε πεταμένα δίπλα στον κάδο.

Αρχικά, χρησιμοποιώντας ένα χαρτόκουτο ανοίξαμε τις τέσσερις πλευρές του, φτιάξαμε τις γωνίες  κολλήσαμε με θερμόκολλα, κόψαμε στο ύψος που θέλαμε και βάψαμε,το στηρίξαμε σε "ποδαράκια,βιδώσαμε τη ρόδα, βάλαμε χερούλια καλαμένια και βάψαμε. Για τα υπόλοιπα(πορτοκαλιά.πορτοκάλι,ελιές,καρότο .χελώνα) χρησιμοποιήσαμε φύλλα από περιοδικά κομμένα κομματάκια, κοτετσότυρμα και χαρτοπολτό και μπαλόνια.Εφαρμόσαμε την τεχνική "παπιέ μασέ" και στο τέλος τα βάψαμε με υπέροχα χρώματα.

Πρέπει να πω ότι ολόκληρη η κατασκευή, έγινε στα πλαίσια υλοποίησης περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο:"Ο  Κήπος  της Αειφορείας-Βιοποικιλότητα της Αυλής μας"

6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Ωρεών

παιχνίδι με κάρτες για τα Βότανα

Με  αφορμή τον βραχόκηπο που έχουμε φτιάξει πλάι στον ανθόκηπό μας αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με σκοπό να μάθουμε πολλά και χρήσιμα πράγματα για τα Βότανα και Αρωματικά φυτά.Στον βραχόκηπό μας έχουμε φυτέψει δυόσμο, αρμπαρόριζα, ρίγανη, δίκταμο, αλόη, γκάουρα και φασκόμηλο.Πολύ συχνά αγγίζουμε αυτά τα φυτά και τα μυρίζουμε.

Το παιχνίδι αποτελείται από 70 κάρτες που οι μισές έχουν τη φωτογραφία των βοτάνων και οι άλλες μισές,πληροφορίες για αυτά(χαρακτηριστικά, ιδιότητες,κ.ά.) Τις πληροφορίες τις περισυνέλεξαν οι μαθητές και εγώ λειτούργησα βοηθητικά όπου χρειάστηκε.

Οδηγίες παιχνιδιού

Το παιχνίδι παίζεται με μορφή «memory» αλλά και όπως τα χαρτιά

 

Σχετικά με το πρώτο, τοποθετούμε τις κάρτες από την ανάποδη και ανοίγουμε ανά ζεύγη κείμενο και  σχετική φωτογραφία.(2 ομάδες από 35 κάρτες, συντεταγμένες σε 7 πεντάδες ή 5 εφτάδες σε κάθε ομάδα. Στην αρχή μπορεί να τοποθετηθούν πιο λίγες κάρτες.

Ως εξής:

  1. Ανοίγουμε όλες τις κάρτες 2. Κλείνουμε τις κάρτες 

    3.Ο  καθένας με τη σειρά ανοίγει μία κάρτα και προσπαθεί να θυμηθεί πού βρίσκεται η αντίστοιχή της. Αν τα καταφέρει παίρνει 1 βαθμό. Έχει δύο ευκαιρίες, προτού συνεχίσει ο επόμενος. Κερδίζει αυτός που συγκεντρώνει τους περισσότερους βαθμούς.

    Αν παιχτεί σαν χαρτιά, παίζεται με 5 παιδιά που τους έχουν μοιραστεί από 7 κάρτες. Η  μοιρασιά γίνεται 2 φορές.(35 και 35 =70 κάρτες).

    Ρίχνει ο πρώτος. Ο επόμενος θα πρέπει να ρίξει την κάρτα που ταιριάζει σε αυτή που έπεσε. Αν την έχει τη ρίχνει και παίρνει και τις δύο. Αν δεν την έχει ,πάλι είναι υποχρεωμένος να ρίξει μία οποιαδήποτε. Αυτός που έχει μαζέψει τις περισσότερες κάρτες είναι ο νικητής.

  2. Το παιχνίδι άρεσε πάρα πολύ στα παιδιά.. Μάθαιναν αβίαστα και με ευχάριστο τρόπο.

6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Ωρεών

Κλιματική αλλαγή

Η αφορμή για την πραγματοποίηση αυτής της δράσης δωθηκε από τα μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής και συγκεκριμένα το κεφάλαιο που αναφέρεται στα προβλήματα του πλανήτη και στην Κλιματική αλλαγή.

Οι μαθητές παρουσίασαν τα προβλήματα του πλανήτη μας. Αποτύπωσαν αυτά τα προβλήματα με ζωγραφιές.Στη συνέχεια σκέφτηκαν λύσεις για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και πάλι τις αποτύπωσαν με τις ζωγραφιές τους. Στη  συνέχεια αναφέρθηκαν στις δρασεις του Σχολείου μας που στοχεύουν στην αλλαγή νοοτροπίας και στη δημιουργία κουλτούρας που αποσκοπεί στην καλυτέρευση της ζωής μας πάνω στον πλανήτη.Προχώρησαν στην δημιουργία αφίσσας που περιλαμβάνει τη "Γη που έχουμε",δηλαδή έτσι όπως παρουσιάζεται με τα προβλήματά της και στη "Γη που θέλουμε" με τις λύσεις που προτείνουν μέσω των ζωγραφιών τους. Με τη βοήθεια της εκπ/κού της Πληροφορικής, κ. Σερλέτη Καλλιόπης, φτιάξαμε ένα βίντεο που συμπεριλάβαμε όλα αυτά. Επίσης με την καθοδήγηση της Υπεύθυνης εκπ/κού , Διευθύντριας του σχολείου,δημιουργήσαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι  με κάρτες το οποίο ήταν ιδιαίτερα αγαπητό και κατανοητό  στους μαθητές των  μικρών τάξεων του  Σχολείου μας οι οποίοι το έπαιζαν υπό την καθοδήγηση των υπεύθυνων εκπ/κών.

6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Ωρεών

Δημιουργία Λαχανόκηπου

Οι μαθητές στα πλαίσια του περιβ. προγράμματος με τίτλο"Ο  Κήπος της Αειφορίας-Βιοποικιλότητα της Αυλής μας",δημιούργησαν λαχανόκηπο. Φύτεψαν λοιπόν, μαρούλια σε σχήμα σαλιγκαριού παντζάρια και μαρούλια σε σχήμα χελώνας,μπρόκολα σε σχήμα καρδιάς, σπανάκια σε σχήμα ομπρέλας με περίγραμμα από κρεμμυδάκια και με αγάπη και περισσή φροντίδα περιποιήθηκαν τα λαχανικά και φυσικά στο τέλος απήλαυσαν τους καρπούς των κόπων τους με μεγάλη χαρά και ενθουσιασμό! 

Η   δημιουργία λαχανόκηπου είναι μία από τις πολλές δράσεις του προαναφερθέντος προγράμματος(ανθόκηπος, βραχόκηπος,αισθητικές παρεμβάσεις  και δράσεις ανακύκλωσης στην Αυλή μας).Για όλα αυτά το Σχολείο μας,έχει βραβευτεί με το βραβείο "ΒΡΟΝΖΕ"από τα Educations Leaders of Awards. Επίσης έχει διακριθεί στο έργο'Open schools for open Societies', για το Σχολικό του Κήπο από το ΙΕΠ και την Ελληνογερμανική Αγωγή.Ανήκουμε επίσης στον Δίκτυο των "Οικολογικών Σχολείων"  από την Ελληνική Προστασία της Φύσης και είμαστε υποψήφιοι για την "πράσινη σημαία."

6/θεσιο Δημοτικό Σχολείο Ωρεών

Περίπατος στο Βοτανικό Κήπο

Αυτό το Σχέδιο του μαθήματος, έλαβε χώρα την περίοδο της καραντίνας και ενώ τα σχολεία τελλούσαν σε αναστολή λειτουργίας.Επειδή είχα υποσχεθεί στους μαθητές της Περιβαλλοντικής ομάδας, να πραγματοποιήσουμε κάποια στιγμή αν μας επιτραπεί από τις υπάρχουσες συνθήκες να επισκεφθούμε τον Βοτανικό Κήπο, αισθάνθηκα την ανάγκη να τους ταξιδέψω νοερά, μια που οι συνθήκες δεν το επέτρεψαν. Το θέμα της επίσκεψης, επιλέχτηκε καθότι συνάδει με το θέμα που υλοποιούμε φέτος με τίτλο:"Ο Κήπος της Αειφορείας- Βιοποικιλότητα της Αυλής μας"και σε μια προσπάθεια να γνωρίσουμε τον Εθνικό Κήπο καθώς και τον Βοτανικό Κήπο. Πριν την πραγματοποίηση του "περιπάτου" είδαμε σχετικά βίντεο μέσω των οποίων ενημερωθήκαμε για το χώρο, την ονομασία, τη λειτουργία και τα φυτά του Βοτανικού Κήπου.  Είμασταν λοιπόν έτοιμοι να μεταφερθούμε νοερά εκεί.

Έτσι  "περπατήσαμε" μαζί και κάναμε πολλές 'στάσεις προκειμένου να γνωρίσουμε τα όμορφα φυτά του Κήπου.Πρέπει να πω ότι το συγκεκριμένο p.p., προβλήθηκε δύο φορές: Την πρώτη φορά ολόκληρο και τη δεύτερη φορά με κενά, προκειμένου οι μαθητές να συμπληρώσουν τα κενά αφού είχαν τελειώσει τον 'περίπατο'. Άρα ξανακάνουμε την ίδια διαδρομή με τις ίδιες στάσεις και προσπαθούμε να θυμηθούμε την ονομασία των φυτών και να συμπληρώσουμε τα κενά. Και στην επιστροφή απολαύσαμε ........εκείνο το παγωτό που είχα υποσχεθεί καθώς μπαίναμε..........!

Θα ήθελα να πω ότι αυτή η εικονική περιήγηση,δημιουργήθηκε από την επιτακτική ανάγκη να επικοινωνήσω με τους μαθητές με έναν τρόπο ιδιαίτερο και ελκυστικό, καθότι η "Τηλεκπαίδευση' κούρασε τους μαθητές και τους αξίζει κάτι που να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους..... Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν τους ανακοίνωσα μία εβδομάδα πριν, χάρηκαν πάρα πολύ και περ'ίμεναν με αγωνία την πραγματοποίηση αυτής της υπέροχης.......εκδρομής!

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας