menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από 9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής

9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής

Ταλαντούχα Πρωτάκια

Σχολικό πλαίσιο

Στο σχολείο μας φοιτούν πολλοί μαθητές που προέρχονται από ομάδες, οι οποίες ζουν σε περιθωριοποιημένους οικισμούς της πόλης κι ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Η φοίτησή του είναι ελλιπής και οδηγεί αρκετές φορές στη σχολική διαρροή. Για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της ελλιπούς φοίτησης, που αφορούν στην απώλεια των γνωστικών δεξιοτήτων και τη συνακόλουθη μείωση της συμμετοχής στην τάξη και τη μείωση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης  αποφασίσαμε να δώσουμε σε όλους τους μαθητές μέσα από δημιουργικά εργαστήρια την ευκαιρία να εκφραστούν και να ανακαλύψουν τα ταλέντα τους  για να τονωθεί η αυτοπεποίθηση τους και η συμμετοχή στην ομάδα της τάξης και του σχολείου. 

Πλαίσιο τάξης

Στην Α΄ τάξη, που αποτελείται από 12 μαθητές, παρατηρήθηκε μη τακτική φοίτηση μαθητών που ανήκουν στην μουσουλμανική μειονότητα και προέρχονται από περιθωριοποιημένους οικισμούς.

Βήμα 1ο

Η κοινωνική λειτουργός, Φωτεινή Σκραπαλή σε συνεργασία  με τη δασκάλα της τάξης, Δήμητρα Αρμέντζου  και τη διευθύντρια του σχολείου, Μαρίνα Μολλά κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας συναντήθηκαν με τους γονείς με σκοπό σε πρώτο επίπεδο αφενός την ενημέρωσή τους, την ενίσχυση του γονεϊκού τους ρόλου και την κατανοήση την σημαντικότητας της σχολικής φοίτησης και της ένταξης των παιδιών στο σχολικό περιβάλλον. Οι μαθητές, αν και είχαν ξεκινήσει τακτικά τη φοίτηση, εξαιτίας όμως των κενών τους, παρατηρήθηκε ότι μειωνόταν σταδιακά η συμμετοχή τους στην τάξη, η απόδοσής τους ακόμη και στα αντικείμενα, που πριν συμμετείχαν και τα πήγαιναν καλά, τα κινήτρά  μάθησης και της εμπλοκής τους στην ομάδα. Σε 2ο επίπεδο ενημερώθηκαν για τη δημιουργία ενός δικτύου προστασίας στο σχολείο με ενισχυτική διδασκαλία από ομάδα εκπαιδευτικών και ομάδα στήριξης από την κοινωνική λειτουργό (μέσα από τη δημιουργία εργαστηρίου με θέμα τα παραμύθια) και όλοι δήλωσαν υπεύθυνα την επιθυμία τους να  συμμετέχουν τα παιδιά τους σε αυτά.

 

Εργαστήριο πρώτο: πλαστελίνη. Κατά τη διάρκεια της προαναγνωστικής διαδικασίας, που διήρκεσε τρεις εβδομάδες μέσα στον μήνα Οκτώβριο, καθημερινά σχεδόν αποτύπωναν τα παιδιά το νέο μαθησιακό αντικείμενο και με πλαστελίνη, πέραν όλων των άλλων δραστηριοτήτων. Στην αρχή ήταν το όνομά τους και  στη συνέχεια οι πρώτες συλλαβές και μικρές λέξεις.

Εργαστήριο δεύτερο: τα μικρά βιβλία με τα γράμματα. Καθώς οι μήνες Νοέμβριος και Δεκέμβριος ήταν μήνες καραντίνας, το εργαστήριο αυτό πραγματοποιήθηκε στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Όταν οι γιορτές πλησίαζαν και η εκμάθηση της αλφαβήτας ολοκληρώθηκε, οι τελευταίες μέρες πριν τις διακοπές ήταν για εμάς "πανηγύρι". Με μια μικρή βοήθεια από τους γονείς για την κατασκευή των 24 μικρών βιβλίων μας, οι μικροί μαθητές αντί άλλης επανάληψης, προχώρησαν στην εξ ολοκλήρου δημιουργία των μικρών μας βιβλίων: ένα- ένα παιδί διάλεγε ένα γράμμα και έβρισκε και έλεγε επτά λέξεις που να αρχίζουν από το γράμμα αυτό. Στη συνέχεια τις έγραφαν  όλα τα παιδιά με τη ίδια σειρά μία σε κάθε σελίδα για να δοθεί μια αίσθηση ομαδικότητας στην εργασία μας,ενώ η εικονογράφηση της κάθε σελίδας γινόταν αργότερα κατ΄ιδίαν. Αυτή ήταν μια δραστηριότητα που έμεινε στα χέρια κάθε παιδιού ως ενθύμιο από την πρώτη τάξη. Οι δημιουργίες τους μας άφησαν άφωνους!

Εργαστήριο τρίτο: το μονοπάτι της ανάγνωσης. Μετά από τις διακοπές των Χριστουγέννων και δύο μήνες καραντίνας, η αναγνωστική μας ικανότητα χρειαζόταν τόνωση και για το σκοπό αυτό το "μονοπάτι της ανάγνωσης" έπρεπε να γίνει το όνειρο κάθε παιδιού : να το διαβεί  μέχρι τέλους ώστε να κερδίσει την επιβράβευση που το συνόδευε. Κάθε παιδί με τον δικό του προσωπικό ρυθμό κατάφερε να ολοκληρώσει αυτό το εργαστήριο και να αντλήσει ικανοποίηση για την επιτυχία του αυτή.

Εργαστήρι τέταρτο

Οι μαθητές, που προέρχονται από περιθωριποιημένους οικισμούς, που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης παρακολουθούσαν έξτρα ώρες ενισχυτικής διδασκαλίας και συμμετείχαν και στο εργαστήρι παραμυθιών, όπου γινόταν δημιουργία παραμυθιών βασισμένο στις γνώσεις των παιδιών με σκοπό την ενθάρρυνση της συμμετοχής τους, την ενίσχυση της αυτοπεποίθηση τους, την επιβράβευση τους και την ενίσχυση της αίσθησης του ανήκειν. Με το κλείσιμο των σχολείων σε συνεργασία κοινωνικού λειτουργού και της δασκάλας της Α΄τάξης μέσα από ένα αριθμό διαδικτυακών συναντήσεων η κοινωνική λειτουργός μέσα από την ψηφιακή αφήγηση παραμυθιού ευαισθητοποίησε του μαθητές για θέματα της ετερότητας μέσα από ένα όμορφο ταξίδι. Κατόπιν οι μαθητές κλήθηκαν να φτιάξει ο καθένας το δικό του παραμύθι ώστε να δημιουργηθεί ένα συλλογικό παραμύθι. Με το άνοιγμα των σχολείων οι ιστορίες θα ενοποιηθούν και σε συνεργασία με την δασκάλα και την ΚΛ οι μαθητές θα εικονογραφήσουν το βιβλίο τους και θα αξιοποιηθεί στην σχολική διαδικασία.

 

Εργαστήριο πέμπτο – Κεραμική: Στη δράση αυτή, την οποία επιμελείται η δασκάλα και διευθύντρια Μαρίνα Μολλά, ο στόχος είναι τα παιδιά να αποτυπώσουν με τη βοήθεια μιας πλαστικής τέχνης, τις γνώσεις που κατέκτησαν κατά την τρέχουσα χρονιά. Αυτό θα γίνει με έναν συμβολικό τρόπο: θα κατασκευάσουν με πηλό  μια επίπεδη επιφάνεια που θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία, επίσης με πηλό θα κατασκευάσουν ένα τμήμα από τα γράμματα της Αλφαβήτας. Το κάθε παιδί θα πάρει εκείνο το μέρος της Αλφαβήτας που περιέχει και το αρχικό γράμμα του ονόματός του. Επίσης θα το συνδέσουμε και με την Άνοιξη, την εποχή της χαράς και της αναγέννησης της φύσης, διακοσμώντας ο καθένας το έργο του με διάφορα φυσικά στοιχεία: πουλιά, δέντρα, λουλούδια κλπ. Οι μαθητές  χρησιμοποιούσαν όλη τη σχολική χρονιά πλαστελίνη για τις δημιουργίες τους, και αυτό ήταν κάτι που  τους ενθουσίαζε πάρα πολύ,  δυστυχώς όμως ήταν και ένα υλικό που καταστρεφόταν εύκολα ή αναγκαστικά για να ξαναχρησιμοποιηθεί. Τώρα όμως τους δίνεται η δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα έργο πιο ώριμο και πιο ανθεκτικό στον χρόνο που θα αποτελέσει το σχολικό τους ενθύμιο από την πρώτη τους τάξη στο σχολείο. Θα διακοσμήσει το παιδικό τους δωμάτιο και θα συνδεθεί με ευχάριστες αναμνήσεις. Στο μυαλό τους θα αποτυπωθεί τόσο η πλαστικότητα του υπέροχου αυτού υλικού, η δημιουργικότητα αλλά και η χαλάρωση που νιώθουν όταν το πλάθουν  στα χέρια τους καθώς και η ανάμνηση των νέων γνώσεων που κατέκτησαν στην πρώτη τάξη και τα έκανε να αναφωνούν με μάτια γεμάτα χαρά "Κυρία, διαβάζω!!!"

Επισημαίνουμε ότι το εργαστήριο αυτό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί με το άνοιγμα των σχολείων. Το εργαστήρι μας είναι πανέτοιμο και ανυπομονεί να υποδεχτεί τα «Ταλαντούχα μας Πρωτάκια».

Εργαστήριο έκτο – Θεατρική Αγωγή: Όλοι οι μαθητές της πρώτης Δημοτικού σε διεπιστημονική συνεργασία με την θεατρολόγο και την κοινωνική λειτουργό συμμετείχαν σε παιχνίδια βιωματικά με θέμα «Πώς θα καλωσόριζες έναν καινούριο μαθητή στο σχολείο». Επίσης η εκαπιδευτικός της Θεατρικής Αγωγής χρησιμοποιώντας ένα υλικό χαρακτηριστικό της παιδικότητας, όπως είναι το μπαλόνι,  προσπάθησε με τους μαθητές μέσα από το θεατρικό παιχνίδι να μάθουν για έννοιες όπως  αποδοχή, κατανόηση, ευγνωμοσύνη, ελπίδα, χαρά. Και όπως χαίρεται ένα παιδί πετώντας το μπαλόνι ψηλά, έτσι τελικά, όταν υιοθετούμε τις παραπάνω έννοιες στην καθημερινότητά μας, αισθανόμαστε χαρούμενοι και μεγαλώνοντας.

Εργαστήριο έβδομο-Μουσικοκινητική: Ο εκπαιδευτικός της Φυσικής Αγωγής Στέφανος Τζώγας με τη βοήθεια της μουσικοκινητικής αγωγής ενισχύει την ψυχοκινητική δραστηριότητα των παιδιών που εκφράζονται αβίαστα κι ελεύθερα στις κινητικές τους δραστηριότητες μιμούμενοι ο ένας τις κινήσεις του άλλου ενώ ταυτόχρονα αλληλοδιδάσκονται και αποδέχονται ο ένας τον άλλον. Στη μουσικοκινητική χρησιμοποιούνται τα παραδοσιακά παιχνίδια και η μουσική αγωγή.

Επισημαίνεται ότι οι φωτογραφίες είναι πρωτοτυπές και έχει ζητηθεί γονεϊκή άδεια.

9ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής

9ο Δημοτικό - Το σχολείο που αγαπώ

Πρώτη φάση         

Στην πρώτη φάση η παρέμβαση έγινε στην εξ΄αποστάσεως εκπαίδευση και σκόπευε στην ενδυνάμωση των μαθητών. Στην πρώτη περίοδο της καραντίνας (Νοέμβριο-Δεκέμβριο), η παρέμβαση είχε στόχο :

 • Την έκφραση των συναισθημάτων των μαθητών
 • Την αναγνώριση συναισθημάτων
 • Την εύρεση τρόπων χαλάρωσης και αποφόρτισης κατά την διάρκεια του εγκλεισμού.

Αρχικά η Κοινωνική λειτουργός διαμοιράστηκε μία παρουσίαση με θέμα «Τα οφέλη του τραγουδιού στην ζωή μας». Ακολουθούσε συζήτηση με τους μαθητές όπου με καταιγισμό ιδεών εξέφραζαν την γνώμη τους για το τραγούδι καθώς και άλλες δραστηριότητες που αγαπούν να κάνουν για να νιώσουν όμορφα.

                Ακολούθως οι μαθητές με την μέθοδο των ερωταποκρίσεων εξέφρασαν :

 • Πώς νιώθουν στην περίοδο της καραντίνας ;
 • Τι σημαίνει για αυτούς το σχολείο ;
 • Ποιοί τρόποι μπορούν να μας αποφορτίσουν κατά την διάρκεια του εγκλεισμού ;

                Στην συνέχεια ο μουσικός του σχολείου με συνοδεία του αρμόνιου έπαιζε και μαζί με την κοινωνική λειτουργό τραγουδούσανε μαζί το τραγούδι με τίτλο :

«Δεν σας έχουμε ξεχάσει»: https://www.youtube.com/watch?v=jaX98C-462M , το οποίο αποτελεί, ένα συλλογικό τραγούδι, που  την προηγούμενη σχολική χρονιά δημιουργήθηκε για την ενδυνάμωση των μαθητών των σχολείων όλης της χώρας, από 14 κοινωνικούς λειτουργούς από την  Ελλάδα και την Κύπρο (Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της διδακτορικής συμμετοχικής έρευνας- δράσης που εκπονήθηκε από την Υποψήφια Διδακτόρισσα Κοινωνικής Εργασίας, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Φαρμάκη Στυλιανή).

                Στα πλαίσια της προσωπικής χαρτογράφησης, η διευθύντρια του σχολείου κατέγραφε τα λόγια, τις απόψεις του κάθε μαθητή δημιουργώντας έτσι ένα υλικό πολύ σημαντικό, καθώς χρησιμοποιήθηκε για την δημιουργία ενός τραγουδιού για το ίδιο το σχολείο.

Δεύτερη φάση

                Η πρώτη φάση συνέβαλε στα θεμέλια της διεπιστημονικής συνεργασίας για την δημιουργία του τραγουδιού του σχολείου. Η παρέμβαση έγινε με το άνοιγμα των σχολείων και σκοπό είχε την συμπερίληψη όλων των μαθητών. Δημιουργήθηκε ένα τραγούδι με όνομα «Το 9 Δημοτικό»>, βασισμένο στο υλικό της πρώτης παρέμβασης και με συμπλήρωση στίχων της κοινωνικού λειτουργού και του μουσικού του σχολείου. Το τραγούδι είχε στόχο :

 • Την ενίσχυση της σχολικής φοίτησης
 • Την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής
 • Την αίσθηση του ανήκειν
 • Την καλλιέργεια θετικού κλίματος
 • Την καλλιέργεια ενσυναίσθησης
 • Την προώθηση της αλληλεγγύης και του σεβασμού
 • Την συνεργασία και την ομαδικότητα
 • Την ανάδειξη ταλέντων
 • Την δημιουργικότητα των μαθητών
 • Την ευαισθητοποίηση
 • Την συμμετοχή του σχολείου σε σχολικό διαγωνισμό
 • Την δημιουργία επιτευγμάτων
 • Την προβολή του σχολείου στην κοινότητα

 

Με την δημιουργία του τραγουδιού τα παιδιά έμαθαν και τραγούδησαν στο μάθημα της μουσικής το δικό τους τραγούδι. Η κοινωνική λειτουργός με την θεατρολόγο του σχολείου προχώρησαν σε δράσεις σε όλες τις σχολικές τάξεις, όπου με αφόρμηση το τραγούδι έγιναν βιωματικά παιχνίδια και καλλιτεχνικές δραστηριότητες με θέμα «Καλωσόρισες». Στο πλαίσιο του μαθήματος της Θεατρικής αγωγής και με  την τεχνική των παγωμένων εικόνων προσεγγίστηκαν οι έννοιες της ένταξης, της ισότητας, της εγγύτητας, της συνεργασίας, της δημιουργικότητας, της ανάπτυξης της ενσυναίσθησης ως προς την κατανόηση της θέσης του άλλου και του «σχετίζεσθαι».

 Τα παιδιά κλήθηκαν να βρούνε τρόπους και λόγια καλωσορίσματος στην ερώτηση : Πώς θα υποδεχόσασταν έναν καινούριο μαθητή στο σχολείο ;

Οι μαθητές έγραψαν σε μπαλόνια και χαρτόνια λέξεις σε ελληνικά και αγγλικά όπως :

 • Αποδοχή
 • Σεβασμός
 • Φιλία
 • Ομαδικότητα
 • Συνεργασία
 • Αγάπη

Και φράσεις :

 • Θέλεις να γίνουμε φίλοι ;
 • Θέλεις να παίξουμε;
 • Να σου δείξω το σχολείο ;
 • Χρειάζεσαι βοήθεια ;

Ταυτόχρονα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να μπούνε σε διαδικασία ηχογράφησης με τον μουσικό. Γνώρισαν την διαδικασία μέσω των μηχανημάτων και είχαν την ευκαιρία να ζήσουν την διαδικασία δημιουργίας ενός τραγουδιού από τους στίχους έως και την ηχογράφηση. Το τραγούδι μελοποιήθηκε και ηχογραφήθηκε από τον μουσικό του σχολείου και τους μαθητές όλων των τάξεων.

Τρίτη φάση

                Τέλος με το κλείσιμο ξανά των σχολείων εξαιτίας της Πανδημίας, δημιουργήθηκε το βίντεο του τραγουδιού μας:

 «9ο Δημοτικό- Το σχολείο που αγαπώ», https://www.youtube.com/watch?v=ZgQqQn9nr8g από το υλικό των παρεμβάσεων με σκοπό αφενός  τη συμπερίληψη, την αίσθηση του «ανήκειν» και την ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας κι αφετέρου μέσω της συμμετοχής στο διαγωνισμό Bravo Schools 2021, τη συμμετοχή του σχολείου στην κοινότητα και την προβολή της θετικής του εικόνας στην τοπική κοινότητα.

Δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν, με το άνοιγμα των σχολείων:

 • Χορογραφίες μέσα στο σχολείο υπό την επιμέλεια της θεατρόλογου, Φωτεινής Τσαρδούνη.
 • Δημιουργία βίντεο κλιπ από το τραγούδι και τις χορογραφίες όλων των τάξεων.
 •  Διάχυση στα τοπικά μέσα ενημέρωσεις
 • Ριαδιοφωνική εκπομπή στο European School Radio

 

9ο Δημοτικό

Το σχολείο που αγαπώ

Άνοιξε τον χάρτη για να βρεις

Την πόλη της Κομοτηνής

Εκεί είναι το σχολείο που αγαπώ

είναι το ένατο (9ο) δημοτικό

 

Δύο λόγια θα σας πω γι αυτό

τι γίνεται την πόρτα σαν περνώ

Δάσκαλοι και μαθητές μαζί

ξεκινούν ταξίδι στην ζωή

 

Τα παιδιά χορεύουν τραγουδούν

μαθαίνουν, παίζουν και γελούν

Κάθε μαθητής ξεχωριστός

ένας φίλος μας παντοτινός

 

Έλα παρέα μας κι εσύ μαζί

στο ένατο (9ο) Κομοτηνής

Στα θρανία γύρισε ξανά

τετράδια, βιβλία ανοιχτά

 

Δευτέρα με Παρασκευή

μέσα στην τάξη ή έξω στην αυλή

Δάσκαλοι και μαθητές μαζί

θα ναι δικοί σου ξεναγοί

 

Τα παιδιά χορεύουν τραγουδούν

μαθαίνουν, παίζουν και γελούν

Κάθε μαθητής ξεχωριστός

ένας φίλος μας παντοτινός.

 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας