menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Μασκοφόροι μαχητές μικροβίων

Με την πανδημία του covid-19 να ταλαιπωρεί τον πλανήτη, η επιστροφή στο σχολείο το Σεπτέμβρη έγινε με νέους κανόνες και νέες συνθήκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς, λαμβάνοντας μέτρα πρόληψης της διασποράς του ιού. Στην πρωτόγνωρη και ιδιαίτερη κατάσταση που όλοι μας αντιμετωπίζουμε, βασικό μας στόχο θέσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να ανταπεξέλθουν με τον καλύτερο τρόπο, προασπίζοντας παράλληλα την ψυχική τους υγεία. Στο έργο μας συμμάχους είχαμε δύο «νέους μαθητές», δύο μασκοφορεμένα λούτρινα ζωάκια τα οποία είναι καθημερινά μαζί μας στις τάξεις δίνοντάς μας συμβουλές για τη συμπεριφορά που χρειάζεται να ακολουθούμε για να είμαστε ασφαλείς. Παρέα με τους καινούργιους μας «φίλους» διαβάσαμε ιστορίες, είδαμε βίντεο, τραγουδήσαμε και κάναμε πειράματα που βοήθησαν να διαπιστώσουμε πόσο εύκολα μεταδίδονται τα μικρόβια, αλλά και πώς τα εξολοθρεύει το καλό πλύσιμο και η απολύμανση των χεριών. Ξέροντας, μέσα από τη διαδρομή που ακολουθήσαμε, τους λόγους για τους οποίους έγιναν οι αλλαγές στις καθημερινές μας δραστηριότητες, αλλά και ποια είναι τα όπλα μας (μάσκα, αποστάσεις, χέρια καθαρά), αποτυπώσαμε όλη αυτή τη γνώση για την προστασία μας από τον κορονοϊό με λόγια και εικόνες στις αφίσες και στο παιχνίδι που δημιουργήσαμε με τα παιδιά, βοηθώντας να θυμόμαστε τι πρέπει να κάνουμε για να προφυλάσσουμε την υγεία μας!  

Πατώντας το σύνδεσμο δείτε πώς γίναμε «Μασκοφόροι μαχητές μικροβίων».

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

«Όλοι μαζί για το όμορφο νησί» της Σάμου!

Δε μας άφησε ασυγκίνητους η τραγωδία που έζησαν οι κάτοικοι της Σάμου, οι οποίοι επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό της Παρασκευής 30/10/2020. Ενημερώσαμε παιδιά και γονείς για τη σκέψη μας να συγκεντρώσουμε είδη πρώτης ανάγκης ώστε να σταθούμε στο πλευρό των συνανθρώπων μας, ενώ μας έδωσε μεγάλη χαρά η ανταπόκριση που είδαμε στο κάλεσμά μας και η στήριξη της προσπάθειας αυτής. Μάθημα αλληλεγγύης, μάθημα ζωής ήταν αυτό για τους μαθητές μας, που ένιωσαν πόσο σημαντικό είναι να συμπαραστέκεσαι, να  προσφέρεις -ακόμη και από το υστέρημά σου- για να ανακουφίζεις εκείνους που έχουν ανάγκη.  Να σημειώσουμε πως χωρίς τη βοήθεια του δραστήριου Εθελοντικού Συλλόγου «ΣυνΆνθρωπος», δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί η αποστολή αγάπης, η οποία από τα Χανιά ταξίδεψε με τελικό προορισμό τη Σάμο.

 

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα

Το Νηπιαγωγείο μας έλαβε μέρος στη Διαδικτυακή Δράση του ΚΠΕ Βάμου για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021, αναρτώντας στο ιστολόγιο του ΚΠΕ υλικό με μηνύματα για την προστασία του πλανήτη και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Τα παιδιά δημιούργησαν ομαδικά μια αφίσα με τίτλο "Σώστε το σπίτι μας", εμπνευσμένη από το βιβλίο «Καλωσήρθατε» του Barroux, εκδ. Παπαδόπουλος, το οποίο θίγει το θέμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη που κάνει τους πάγους να λιώνουν.

Τα «παθήματα» της Γης από τη συμπεριφορά των ανθρώπων, οδήγησαν στο να μάθουμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να την βοηθήσουμε! Αναλογιζόμενοι την ευθύνη που όλοι έχουμε ώστε μειωθούν οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη ζωή μας, οι μικροί μαθητές μας χρησιμοποίησαν υλικό από δειγματολόγια ταπετσαρίας δημιουργώντας συνεργατικά την εικόνα του περιβάλλοντος που τους αρέσει και θέλουν να απολαμβάνουν! Η εικόνα αυτή επενδύθηκε ηχητικά με τα μηνύματα που στέλνουν για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

"Ενέργεια εξοικονομώ, τον πλανήτη βοηθώ!"

Η «Ώρα τη Γης», μια από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες συμμετοχικές εκστρατείες για το περιβάλλον, γίνεται κάθε χρόνο η αφορμή να ενωθούν οι φωνές εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον πλανήτη στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα πως χρειάζεται να στραφούμε, ατομικά και συλλογικά, σε πιο βιώσιμες επιλογές και να κάνουμε μία νέα αρχή. Τα φώτα κλείνουν για μια ώρα ώστε να εξοικονομείται ενέργεια, σε μία συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά στο ζήτημα αυτό. Τα βοηθήσαμε να καταλάβουν πως το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι κάτι μαγικό που φτάνει σπίτι μας απλά από τις πρίζες, αλλά απαιτείται σκληρή δουλειά από ανθρώπους και μηχανές! Για να λειτουργεί το ψυγείο ή η τηλεόραση, γίνεται καύση ουσιών που ρυπαίνουν το περιβάλλον (λιγνίτης, πετρέλαιο, κάρβουνο) και οι οποίες κάποτε θα τελειώσουν. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε τη χρήση που κάνουμε,  ενώ στόχος είναι η στροφή σε εναλλακτικές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και, επειδή η αλλαγή ξεκινά από τα μικρά, καθημερινά πράγματα, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον. Επισκεφθήκαμε την ιστοσελίδα της ΔΕΗ με συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας, όπου πατώντας επάνω στο αντίστοιχο εικονίδιο μεταφερόμασταν στα «δωμάτια» μιας κατοικίας. Εκεί, σε κάθε χώρο, αναγνωρίζαμε τις ηλεκτρικές συσκευές και συζητούσαμε για την ορθολογική χρήση τους, που εξοικονομεί ενέργεια. Όλη αυτή η διαδρομή οδήγησε στην ιδέα της δημιουργίας μιας αφίσας όπου θα υπάρχουν συγκεντρωμένες όλες αυτές οι συμβουλές, εικονογραφημένες από τα παιδιά. Προχωρήσαμε σε καταμερισμό εργασιών και στην παρουσίασή τους. Οι ζωγραφιές των παιδιών, έπειτα από ηλεκτρονική επεξεργασία, αποτέλεσαν στοιχεία της αφίσας μας με τίτλο: «Ενέργεια εξοικονομώ, τον πλανήτη βοηθώ!»

Η αφίσα αυτή είναι οδηγός μας θυμίζοντάς μας την υποχρέωση, αλλά και την ανάγκη, να είμαστε σύμμαχοι για το καλό του περιβάλλοντος!

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Το περιβάλλον που μας αρέσει και θέλουμε να ζούμε

Τα «παθήματα» της Γης από τη συμπεριφορά των ανθρώπων, οδήγησαν στο να μάθουμε τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να την βοηθήσουμε! Αναλογιζόμενοι την ευθύνη που όλοι έχουμε ώστε μειωθούν οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στη ζωή μας, οι μικροί μαθητές μας χρησιμοποίησαν υλικό από δειγματολόγια ταπετσαρίας δημιουργώντας συνεργατικά την εικόνα του περιβάλλοντος που τους αρέσει και θέλουν να απολαμβάνουν! Η εικόνα αυτή επενδύθηκε ηχητικά με τα μηνύματα που στέλνουν για την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Με το συγκεκριμένο βίντεο το Νηπιαγωγείο μας έλαβε μέρος στη Διαδικτυακή Δράση του ΚΠΕ Βάμου για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για το Κλίμα την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021. Αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του ΚΠΕ όπως και στο ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου μας.

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Φιλία, συνεργασία, σεβασμός, «ανθίζουν» στο σχολείο μας!

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού από το Υπουργείο Παιδείας. Στοχεύοντας στη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου η ποικιλομορφία και η διαφορετικότητα είναι σεβαστές, η ημέρα αυτή αποτέλεσε αφορμή να γίνει ανταλλαγή σκέψεων, πληροφοριών, ιδεών, αλλά και ενεργοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των φαινομένων σχολικής βίας και εκφοβισμού. Θέλοντας το σχολείο μας να αποτελεί ένα ασφαλές, ειρηνικό, αποδοτικό και συμμετοχικό μαθησιακό περιβάλλον, ήταν ομόφωνη η απόφαση για την αποτροπή των περιστατικών βίας. Σκεφτήκαμε, λοιπόν, και σημειώσαμε τις λέξεις που θέλουμε να «ανθίζουν» στο σχολείο μας (φιλία, αγάπη, χαμόγελο, χαρά, συνεργασία, ομαδικότητα, ευγένεια, σεβασμός) και αυτές τις λέξεις συμφωνήσαμε να τις «καλλιεργούμε»! Προκειμένου να οπτικοποιήσουμε το μήνυμα αυτό, προχωρήσαμε στη δημιουργία μιας αφίσας, όπου στα πέταλα-μπαλόνια ενός λουλουδιού κολλήσαμε τις όμορφες λέξεις που γράψαμε. Φτιάξαμε ακόμη δύο παιδικές φιγούρες, τη μια να ποτίζει το ξεχωριστό μας λουλούδι και την άλλη να κρατά σήμα απαγορευτικό της βίας. Καταφέραμε να συνεργαστούν όλα τα Τμήματα και, όταν η αφίσα μας ολοκληρώθηκε, την καμαρώσαμε να στολίζει έναν εξωτερικό τοίχο του νηπιαγωγείου επικοινωνώντας σε όποιον πλησίαζε το μήνυμά της για ένα ειρηνικό σχολείο που εμπνέει χαρά και ασφάλεια στα παιδιά, διώχνοντας τη βία μακριά!

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

"Αυτό το σχολείο μας χωράει όλους!"

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ να γιορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου, έδωσε την ευκαιρία -στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης, από την ψηφιακή μας τάξη- να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά σε ζητήματα ισότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες (παρουσιάσεις, συζητήσεις, ιστορίες, παιχνίδια…)  τα μικρά μας αρχικά κατανόησαν τι σημαίνει «αναπηρία» και γνώρισαν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία. Αντιλήφθηκαν πως έχουν κι εκείνα δικαιώματα, πως μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα σε όλες της εκφάνσεις της ζωής, ενώ είδαν πόσες ξεχωριστές ικανότητες έχουν και πόσους σημαντικούς στόχους επιτυγχάνουν σε πολλούς τομείς, αξίζοντας και την αποδοχή και το σεβασμό μας! Αυτό που επιδιώξαμε να εμπεδώσουν τα παιδιά μέσα από την όλη διαδικασία είναι πως, μπορεί να είμαστε διαφορετικοί, -άλλωστε όλοι έχουμε και ικανότητες και δυσκολίες-, δεν παύουμε όμως να είμαστε ίσοι, ο ένας συμπληρώνει τον άλλο! Τα παροτρύναμε να ζωγραφίσουν μια δραστηριότητα που θα έκαναν μαζί με ένα παιδί με αναπηρία σε ένα σχολείο που δεν κάνει διακρίσεις, αλλά σέβεται και αγκαλιάζει όλους τους μαθητές του! Αυτές τους οι ζωγραφιές, αφού παρουσιάστηκαν και σχολιάστηκαν, στόλισαν την αφίσα που δημιουργήσαμε για την Παγκόσμια Ημέρα Αναπηρίας με τίτλο «Αυτό το σχολείο μας χωράει όλους!».

Ελπίζουμε και ευχόμαστε, τα σημερινά ενημερωμένα παιδιά, να κάνουν τη διαφορά ως οι αυριανοί ενσυνείδητοι πολίτες που θα αποδέχονται τη διαφορετικότητα και θα τη σέβονται!

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Σέβομαι και προστατεύω τα ζώα!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, ήρθε στο προσκήνιο το θέμα της φροντίδας των ζώων, της αγάπης αλλά και του σεβασμού που χρειάζεται να τους δείχνουμε. Αναφερθήκαμε, ακόμη, στην εγκατάλειψη και κακοποίηση που δέχονται κάποια ζώα, στην εκμετάλλευσή τους από τον άνθρωπο, στο ρόλο της ανθρώπινης δραστηριότητας που οδηγεί στον αφανισμό τους,  όπως και στο ζήτημα της «κλιματικής κρίσης» που επηρεάζει τη ζωή τους. Τον πλανήτη που ζούμε τον μοιραζόμαστε μαζί τους και όλοι αναγνωρίσαμε πως έχουν κι εκείνα δικαιώματα! Επιθυμία μας είναι να ζουν ανενόχλητα στο φυσικό τους περιβάλλον, σε καλές συνθήκες, απολαμβάνοντας την ελεύθερη ζωή! Κι εμείς θα τα φροντίζουμε, θα τα σεβόμαστε και θα τα προστατεύουμε!

 Πατήστε εδώ για να δείτε πώς εργαστήκαμε.

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

Φυσικές καταστροφές: Ενημερωνόμαστε, προετοιμαζόμαστε, αντιμετωπίζουμε!

Με αφορμή την «Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Φυσικών Καταστροφών» (13 Οκτωβρίου) ήρθε στο προσκήνιο το θέμα των φυσικών καταστροφών που, όπως μάθαμε, προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα. Συζητήσαμε για τη σημασία που έχει, για τη μείωση των επιπτώσεών τους, η ενημέρωση και η προετοιμασία αντιμετώπισής τους. Επικεντρώνοντας στο σεισμό, γνωρίσαμε πώς δημιουργείται, αλλά και πόσο σημαντικό είναι για την ασφάλειά μας να είμαστε προετοιμασμένοι, ώστε όταν συμβεί να αντιδράσουμε σωστά. Η ενότητα ολοκληρώθηκε με την άσκηση σεισμικής ετοιμότητας που πραγματοποιήσαμε, εφαρμόζοντας όσα μάθαμε. Δείτε αναλυτικά τις δράσεις μας εδώ.

Αειφόρο Νηπιαγωγείο Αγίων Σαράντα Χανίων

1821 – 2021: 200 χρόνια Ελλάδα ελεύθερη!

Η φετινή χρονιά αποτελεί ορόσημο για την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας γιορτάζει τη μεγάλη επέτειο του σημαντικότερου σταθμού της νεότερης ιστορίας της: τα 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης, τα 200 χρόνια του αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας!  

Στο πλαίσιο της τηλεκπαίδευσης, τα παιδιά γνώρισαν τη συναρπαστική ιστορία του ’21, τους πρωταγωνιστές της και τα οράματά τους, που συνέβαλλαν ώστε να ζούμε σήμερα σε μια Ελλάδα ελεύθερη! Εκείνα, με τη σειρά τους, δημιούργησαν εικαστικά έργα και παρουσίασαν μπροστά στην κάμερα με το δικό τους τρόπο τους ήρωες που τα εντυπωσίασαν, που τα ενέπνευσαν, αποδίδοντάς τους τιμή και ευγνωμοσύνη για την προσφορά τους. Τα έργα τους, τα οποία έφθαναν σε εμάς με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αξιοποιήθηκαν και προβλήθηκαν μέσω ενός βίντεο που δημιουργήσαμε με τίτλο "1821 - 2021: 200 χρόνια ελευθερίας!" Το συγκεκριμένο επετειακό βίντεο αναρτήθηκε στο ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας