menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί, Θεσσαλονίκη

Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί, Θεσσαλονίκη

Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γης

Στις 22/4 γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γης.  Προτείναμε στους μαθητές μας να δημιουργήσουν κάτι με οικολογική θεματολογία, ή να δράσουν με στόχο τη φροντίδα του περιβάλλοντος και να το καταγράψουν σε βίντεο ενός λεπτού ή φωτογραφίες, προτείνοντας κάτι από τα εξής: μα φυτέψουν φυτά στις γλάστρες του μπαλκονιού ή σε κοντινό πάρκο, να μαζέψουν απορρίμματα στη γειτονιά τους, να συμμετέχουν σε μια δεντροφύτευση, να βάψουν τα πασχαλινά αυγά τους με οικολογικά χρώματα ( πχ κρεμμύδια), να δημιουργήσουν μία ζωγραφιά, μια κατασκευή με ανακυκλώσιμα υλικά, ένα ποίημα, ένα τραγούδι , ένα χορευτικό μόνοι ή με τους φίλους τους. Το υλικό προβλήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της εν λόγω ημέρας στον κεντρικό χώρο του Κτιρίου της ΧΑΝ Θεσσαλονίκης

Ελληνογαλλική Σχολή Καλαμαρί, Θεσσαλονίκη

Το κοινωνικό πρόβλημα της άγαμης και εγκαταλειμμένης εγκυμονούσας γυναίκας και το Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα "Ο Ευαγγελιστής Μάρκος".

Ασχοληθήκαμε με το κοινωνικό πρόβλημα της άγαμης και εγκαταλειμμένης εγκυμονούσας γυναίκας. Υποστηρίζουμε το δικαίωμα κάθε γυναίκας να μπορεί να επιλέξει και να της παρέχεται η δυνατότητα, εφόσον το αποφασίσει, να γεννήσει με ασφάλεια και να μεγαλώσει με αξιοπρέπεια το παιδί της. Αγωνιζόμαστε για ένα κόσμο με μειωμένες κοινωνικές ανισότητες, δικαιοσύνη, ισχυρούς δεσμούς που θα υπηρετεί την ισότητα των φύλων.

Πιστεύουμε ότι ο ρόλος του κράτους είναι να προστατεύει το δικαίωμα της ζωής και να εγγυάται την ισότητα των φύλων. Διαπιστώσαμε, δυστυχώς, πως συχνά η γυναίκα στο σύγχρονο κόσμο, λόγω λανθασμένων κοινωνικών αντιλήψεων, κατάλληλων συνθηκών και έλλειψης προστατευτικού νομικού πλαισίου, βρίσκεται μόνη, ανυπεράσπιστη, απροστάτευτη και σε απόγνωση, αδύναμη να διαχειριστεί το μέλλον της.

Γνωρίσαμε το πρόβλημα αυτό μέσα από την επαφή μας με το Ορθόδοξο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα «Ο Ευαγγελιστής Μάρκος», που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης και διαθέτει τον μοναδικό ξενώνα  στην Ελλάδα «Το σπίτι της Μαρίας», που φιλοξενεί εγκυμονούσες και εγκαταλειμμένες γυναίκες, με απώτερο σκοπό την προστασία τους και το δικαίωμα της ζωής στο κυοφορούμενο έμβρυο. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Πατέρα Κωνσταντίνου Πλευράκη και της συζύγου του Στέλλας Τσαούση, που έδωσαν την περιουσία τους, αλλά και όλη τη ζωή τους στην υπηρεσία αυτού του σκοπού. Στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχει εκκλησία και ο ξενώνας που φιλοξενεί τις γυναίκες με τα παιδιά τους. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι ανάγκες του Ιδρύματος καλύπτονται αποκλειστικά  από εθελοντές και δωρητές.

Η ενασχόλησή μας με το θέμα ξεκίνησε το σχολικό έτος 2019-2020 από μια ομάδα 9 μαθητών/τριών της Β’ τάξης του Λυκείου της Ελληνογαλλική Σχολής Καλαμαρί, υπό την καθοδήγηση και το συντονισμό τριών καθηγητών/τριών, στα πλαίσια του προγράμματος της «Βουλής των Εφήβων».Όμως δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πανδημίας και συνεχίστηκε τη σχολική χρονιά 2020-21 με άλλα παιδιά, έξι κορίτσια της Β΄ Λυκείου. Η έρευνα και η εργασία μας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση της «Βουλής των Εφήβων», που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μετά το πέρας των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

Η εργασία μας περιλαμβάνει τρεις θεματικές: 1) Την παρουσίαση του Ιδρύματος και της λειτουργίας του, 2) την έρευνα σχετικά με το νομικό πλαίσιο περί προστασίας άγαμων μητέρων στην Ελλάδα και την Ευρώπη και 3) την παρουσίαση των δημογραφικών στοιχείων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και την έκταση του προβλήματος της διακοπής της κύησης. Οι μαθήτριες συνεργάστηκαν σε ζευγάρια ανά θεματική, προκειμένου να αντλήσουν επίσημα στοιχεία για τη σε βάθος διερεύνηση του θέματος. Αναζήτησαν στοιχεία σε επιστημονικές πηγές βάσει σχετικής βιβλιογραφίας, σε ΦΕΚ και νόμους του Ελληνικού Κράτους, σε Νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε δημοσιεύματα ευρωπαϊκών οργανισμών, στην Ιστοσελίδα του Ιδρύματος και άλλες σχετικές ιστοσελίδες, σε δημοσιευμένα βίντεο με συνεντεύξεις των ιδρυτών του Ιδρύματος, αλλά και στην επαφή και επικοινωνία μας με το ίδιο το Ίδρυμα.

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας