menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Κολλέγιο Ανατόλια

Κολλέγιο Ανατόλια

Μίλα Τώρα

Με αφορμή την 6η Μαρτίου, Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού, μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου συμμετείχαν στην Πανελλαδική ενέργεια ενάντια στην Ενδοσχολική Βία 2021 από «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Τα παιδιά εργάστηκαν ομαδικά και δημιούργησαν βίντεο, ηχητικό δρώμενο, αφίσες και φωτογραφίες με το σύνθημα “Μίλα Τώρα”.

Κολλέγιο Ανατόλια

IB MYP Service as Action @ Anatolia High School

Το πρόγραμμα «Service as Action» του International Baccalaureate (IB) Middle Years Program (MYP) συνδυάζει την κοινωνική προσφορά με τη μάθηση βοηθώντας τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες με βιωματικό τρόπο και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, πραγματοποιώντας δράσεις που ικανοποιούν τα ενδιαφέροντά τους και ταυτόχρονα προσφέρουν στο συνάνθρωπό τους και στο κοινωνικό σύνολο.

Σε δύο διδακτικές ώρες οι μαθητές και των τριών τάξεων (24 τμήματα συνολικά) παρακολούθησαν ανά τμήμα τη διαδραστική παρουσίαση για τους 17ΠΣΒΑ απαντώντας σε διάφορα σχετικά ερωτήματα. Επιπλέον η Γ' Γυμνασίου με αφορμή την 75η επέτειο του ΟΗΕ, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει διαδικτυακά με τον κ. Φατούρο, Υπεύθυνο Επικοινωνίας για Ελλάδα και Κύπρο του Περιφερειακού Κέντρου Πληροφόρησης του ΟΗΕ για τον Οργανισμό και το έργο του με έμφαση στους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Σε τρεις διδακτικές ώρες ανά τμήμα πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα ενίσχυσης της θετικής συμπεριφοράς αποτελούμενο από βιωματικές δραστηριότητες, ορισμό και νοηματοδότηση της "θετικής συμπεριφοράς", δράσεις και συζητήσεις (πρόγραμμα συναντήσεων, δραστηριότητες και ενδεικτική βιβλιογραφία επισυνάπτονται).

Τέλος, η Βιβλιοθήκη του σχολείου στα πλαίσια των δράσεων για την Πληροφοριακή Παιδεία των μαθητών ανέπτυξε ένα πρόγραμμα για την Ακαδημαϊκή Δεοντολογία, συμβάλλοντας έτσι στις λοιπές προσπάθειες του σχολείου να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές στην κατεύθυνση της ορθής χρήσης των πληροφοριών που καταναλώνουν.

Κολλέγιο Ανατόλια

Διαθεματική Εργασία Νέων Ελληνικών - Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής για το Ρατσισμό

Πρόκειται για μία διαθεματική εργασία μεταξύ των μαθημάτων των Νέων Ελληνικών της Γ΄ Γυμνασίου και της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής της Γ΄ Γυμνασίου.

Στα Νέα Ελληνικά οι μαθητές/–τριες μέσα από έρευνα και επεξεργασία κειμένων και οπτικοακουστικού υλικού γνωρίζουν και κατανοούν τις μορφές ρατσισμού, τις διαστάσεις τους και τις συνέπειές τους ως κοινωνικό φαινόμενο και τρόπους με τους οποίους μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Στην Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή οι μαθητές/–τριες γνωρίζουν και κατανοούν την έννοια των κοινωνικών όρων θεσμός – θεσμοποίηση – θεσμοθέτηση, τις κατηγορίες των θεσμών, τους παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία ή στην κατάργηση θεσμών και τα στοιχεία εκείνα που διαθέτει ένα αποτελεσματικό ως προς το στόχο του infographic.

Έπειτα ανατίθεται στους μαθητές/–τριες η ακόλουθη εργασία:

«Στο πλαίσιο διαγωνισμού που προκηρύσσεται από τον ΟΗΕ σχετικά με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, αναλαμβάνετε στο σχολείο σας εκστρατεία στην οποία μέσω infographic:

 1. Ενημερώνετε τους συμμαθητές σας για μία από τις ακόλουθες μορφές ρατσισμού: φυλετικό ρατσισμό, σεξισμό, κινητική αναπηρία, διανοητική αναπηρία, κοινωνικός ρατσισμός, θρησκευτικός ρατσισμός, ως εξής:
  • παρουσιάζετε μία χαρακτηριστική εικόνα που αναδεικνύει το περιεχόμενο της συγκεκριμένης μορφής ρατσισμού,
  • δίνετε δύο τεκμήρια από την Ελλάδα και το εξωτερικό (παραδείγματα, στατιστικά δεδομένα, κ.λπ.) από το Διαδίκτυο με τις κατάλληλες παραπομπές.
 2. Προτείνετε τρία τουλάχιστον βήματα στήριξης των θυμάτων συνδέοντας κάθε φορά τις προτάσεις σας με τον αρμόδιο θεσμό.»

Κολλέγιο Ανατόλια

STEAM και Πράσινη Εκπαίδευση @ Anatolia Elementary School

Η πανδημία COVID-19 έχει επηρεάσει τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς παγκοσμίως. Οι δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν μέσα στην τάξη έπρεπε να μεταφερθούν σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον. Υλοποιήσαμε τρεις δραστηριότητες του Green Edu για διαδικτυακά μαθήματα δημοτικών σχολείων, οι οποίες παρουσιάζονται στη συνέχεια.


Εκπαιδευτικό Σενάριο Green Edu - Βιωσιμότητα και Μεσογειακή Διατροφή  

Το εκπαιδευτικό σενάριο με τίτλο «Βιωσιμότητα, Μεσογειακή Διατροφή και Υγεία» απευθύνεται σε μαθητές/τριες Α'-Γ' Δημοτικού (εξοικειωμένους/ες με τις νέες τεχνολογίες) με σκοπό τη δημιουργία  μιας μαθησιακής συνθήκης που θα κινητοποιήσει τα παιδιά να  ανακαλύψουν τη γνώση με κριτική σκέψη, συνεργασία και  δημιουργικότητα. 

Στην Α΄τάξη αφού μάθαμε για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφών και με βάση την προηγούμενη γνώση, είπαμε σαν "έξυπνη σκέψη" πως αυτό που είναι καλό για την υγεία μας, είναι καλό και για τον πλανήτη. Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών, σε ένα Answergarden τα παιδιά έγραψαν τροφές με χαμηλό οικολογικό αποτύπωμα, που αρχίζουν από το όνομά τους. ΕΔΩ
Στη συνέχεια τα βάλαμε σε κάρτες και φτιάξαμε ένα αλφάβητο των "καλών τροφών" με τη μορφή ψηφιακού βιβλίου. ΕΔΩ
Με την Β΄τάξη καλέσαμε έναν "ειδικό" στη διατήρηση των σπόρων και της βιοποικιλότητας, και τα παιδιά του έκαναν συνέντευξη. Όλοι έπαιξαν το ομαδικό QUIZ
Στην Γ' τάξη με μια διαδικτυακή αποστολή τα παιδιά έκαναν ιστοεξερεύνηση και ετοίμασαν ψηφιακά ενημερωτικά φυλλάδια με θέμα τη Μεσογειακή-υγιεινή διατροφή και σύνδεσαν τη διατροφή με την ανθρώπινη υγεία και τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

H Ιστοεξερεύνηση (WebQuest) αποτελεί μία δραστηριότητα κατευθυνόμενης διερεύνησης κατά την οποία οι μαθητές αναλαμβάνουν να λύσουν ένα πρόβλημα αξιοποιώντας ως πηγές πληροφορίας το διαδίκτυο, καθώς και συμβατικά μέσα (σχολικά βιβλία). Η πληροφορία αποτελεί το πρωτογενές υλικό προς επεξεργασία και οικοδόμηση νέας γνώσης. Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν τα εξής: Powerpoint, Google docs, Google forms, Padlet, Thinglink , Wordwall Παιχνίδι ΕΔΩ


Εκπαιδευτικό Σενάριο Green Edu - STEAM και Βιοπλαστικά

Στο πλαίσιο του προγράμματος Πράσινης Εκπαίδευσης πραργματοποιήθηκαν δραστηριότητες για το κομμάτι της εκπαίδευσης στην Πράσινη Χημεία. Η δραστηριότητα για τα Βιοπλαστικά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της  διαθεματικής εβδομάδας διατροφής της Β' Δημοτικού και διδάχθηκε συνολικά σε 81 μαθητές. Αρχικά εγινε μια εισαγωγή στους μαθητές για τα πλαστικά και την σημασία τους για την ζωή μας. Επειτα εγινε εισαγωγή στην έννοια του πολυμερούς με απλές εικόνες και ένα παιχνίδι ρόλων, οπου καθε μαθητής αποτελούσε ένα  μονομερες. Στο επομενο μέρος εισάγαμε τους μαθητες στα βιοπλαστικά. Στο επόμενο βήμα προχωρήσαμε στην πειραματική διαδικασία (βλ. συνημμένο). Τέλος, κάναμε την σύνδεση με την καθημερινή ζωή και τα προβλήματα που προκύπτουν από την αμέριστη χρήση πλαστικών ώστε να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές για το περιβάλλον και να τους παρέχουμε τις απαραίτητες γνώσεις.


Εκπαιδευτικό Σενάριο Green Edu - Η Γη μας

Μέσα από το σχέδιο μαθήματος  “Η Γη μας” οι μαθητές μαθαίνουν για την πράσινη χημεία, τη Γη μας και πώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες μπορούν να επηρεάσουν το περιβάλλον. Μετά από μια εισαγωγή στην πράσινη χημεία, οι μαθητές μαθαίνουν για την κλιματική αλλαγή, τις ανθρώπινες ενέργειες που είναι υπεύθυνες για αυτό το περιβαλλοντικό ζήτημα και χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να σκεφτούν τρόπους να σώσουν το περιβάλλον. Το σχέδιο μαθήματος δοκιμάστηκε διαδικτυακά σε 75 μαθητές της Γ τάξης χωρισμένοι ανά τμήμα. Μετά από μια σύντομη παρουσίαση σχετικά με τα αέρια του θερμοκηπίου και τις επιπτώσεις τους στην αλλαγή του κλίματος, οι μαθητές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις διαφορετικές χρήσεις των πλαστικών φιαλών και τους δόθηκαν οδηγίες για το πώς να φτιάξουν ένα μίνι κομποστοποιητή στην οικιακή τους κουζίνα, πάνω στον οποίο έκαναν παρατηρήσεις για μια περίοδο 2 εβδομάδων. Στο τέλος, μοιράστηκαν τις κατασκευές τους και τις παρατηρήσεις τους με την υπόλοιπη τάξη.

 
Το σύνολο των δραστηριοτήτων καταγράφεται σε ένα padlet με φωτογραφίες των δράσεων των μαθητών και μαθητριών. ΕΔΩ

Κολλέγιο Ανατόλια

Θεματικοί οδηγοί των Βιβλιοθηκών Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου

Οι Βιβλιοθήκες του Κολλεγίου Ανατόλια την τελευταία χρονιά δημιούργησαν χρήσιμους
οδηγούς για τους μαθητές, δασκάλους και καθηγητές μας, όμως και για το ευρύ κοινό, που
αφορούν στα παρακάτω θέματα:

Αυτοί είναι αποτέλεσμα εκτενούς έρευνας και επιλογής αξιόλογων πηγών που
περιλαμβάνουν συνδέσμους σε οργανισμούς, βίντεο, προτεινόμενα βιβλία, άρθρα,
MOOCs, ομιλίες, podcasts, κτλ.

Κολλέγιο Ανατόλια

IB MYP Service as Action @ Anatolia High School

Το πρόγραμμα «Service as Action» του International Baccalaureate (IB) Middle Years Program (MYP) συνδυάζει την κοινωνική προσφορά με τη μάθηση βοηθώντας τους μαθητές να αναπτύξουν δεξιότητες με βιωματικό τρόπο και να αναλάβουν πρωτοβουλίες, πραγματοποιώντας δράσεις που ικανοποιούν τα ενδιαφέροντά τους και ταυτόχρονα προσφέρουν στο συνάνθρωπό τους και στο κοινωνικό σύνολο.

Οι μαθητές εργάστηκαν ομαδικά, ενημερώθηκαν για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους, επέλεξαν πεδίο δράσης, παρακολούθησαν σχετικές ομιλίες, ήρθαν σε επαφή με οργανισμούς και ιδρύματα, διεξήγαγαν έρευνα σύμφωνα με τους κανόνες της ακαδημαϊκής δεοντολογίας,  σχεδίασαν τον τρόπο δράσης τους και το κοινό στο οποίο θα απευθύνονταν, και δημιούργησαν το τελικό τους προϊόν ή την τελική δράση τους.

Το πρόγραμμα οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους θεματικούς άξονες:

Α΄ γυμνασίου

Θεματική Ενότητα: Περιβάλλον

Οι μαθητές ενημερώθηκαν για διάφορα θέματα που αφορούν το Περιβάλλον και την προστασία του, ανακάλυψαν ποιο είναι το «οικολογικό τους αποτύπωμα» και στη συνέχεια συζήτησαν και αποφάσισαν τον τρόπο δράσης τους. Έτσι φέτος, οι μαθητές/τριες:

 • δημιούργησαν κάρτες, τις πούλησαν για να διαθέσουν τα χρήματα σε κάποια οργάνωση που περιθάλπτει άγρια ζώα,
 • δημιούργησαν κατασκευές από πλαστικά μιας χρήσης, παλιά υφάσματα, φελλούς κλπ για να τονίσουν τη σημασία της επανάχρησης,
 • έγραψαν μηνύματα και δημιούργησαν με αυτά βίντεο για τη μείωση της χρήσης πλαστικών,
 • δημιούργησαν κάρτες με μηνύματα μιμούμενα τη φύση (βιομιμητισμός), αλλά και
 • έστειλαν χριστουγεννιάτικες ευχές και συνέβαλαν στο „Make a Wish“ με την αγορά αστεριών για την πραγματοποίηση ευχών.

Β’  Γυμνασίου

Θεματική ενότητα:  Άτομα με ειδικές ανάγκες

Οι μαθητές/τριες:

 • γνώρισαν τα παραολυμπιακά αθλήματα και έπαιξαν goalball,
 • ζωγράφισαν κάρτες με το στόμα, αλλά και
 • έστειλαν χριστουγεννιάτικες ευχές και μηνύματα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους των νοσοκομείων της πόλης μας

Γ΄ Γυμνασίου

Θεματικές Ενότητες: Εξαρτήσεις, Υγεία και Διατροφή, Οδική Ασφάλεια, Ενδοοικογενειακή βία, Πολυπολιτισμικότητα και κοινωνικά προβλήματα (εκπαίδευση προσφύγων, ρατσισμός, σεξισμός, εμπορία ανθρώπων) 

Οι μαθητές/τριες:

 • δημιούργησαν infographics και ενημέρωσαν τη μαθητική κοινότητα για την οδική ασφάλεια,
 • ενημερώθηκαν για τις εξαρτήσεις και δημιούργησαν παρουσιάσεις για να ενημερώσουν τη μαθητική κοινότητα,
 • ερεύνησαν, μοίρασαν ερωτηματολόγια και κατέληξαν σε συμπεράσματα και προτάσεις για τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων,
 • ερεύνησαν την τέχνη διαφόρων πολιτισμών, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν ένα «παζλ» με δικά τους έργα.

Κολλέγιο Ανατόλια

Anatolia College Green Ambassadors

Με αφορμή τον διαγωνισμό Generation Next Vodafone δημιουργήθηκαν ομάδες μαθητών με σκοπό να δημιουργήσουν κατασκευές που θα λύνουν προβλήματα της καθημερινότητας και να πάρουν μέρος στον αντίστοιχο εκπαιδευτικό διαγωνισμό. 

Η ομάδα Anatolia Innovators  αποτελείται από τρεις μαθητές της Γ' γυμνασίου. Οι Anatolia Innovators επέλεξαν να υλοποιήσουν μια ιδέα για τον 13ο ΠΣΒΑ: Δράση για τιο Κλίμα. Έφτιαξαν έναν κάδο ανακύκλωσης για συσκευασίες. Ο κάδος τους είναι χωρισμένος σε 4 μέρη, ένα για γυαλί, ένα για πλαστικό, ένα για αλουμίνιο και ένα για χαρτί/χαρτόνι. Για να μπεί η κάθε συσκευασία στο σωστό μέρος του κάδου, έξω απο τον κάδο τοποθέτησαν  ένα barcode scanner, συνδεδεμένο με μία βάση δεδομένων. Με τον καιρό, στόχος της ομάδας είναι να η ενίσχυση της βάσης δεδομένων, ώστε να καλύπτει τα περισσότερα προϊόντα της ελληνικής αγοράς. 

Η ομάδα Αcers αποτελείται επίσης από τρείς μαθητές της Γ' γυμνασίου. Η κατασκευή τους "Rolling Free" εχει ώς στόχο να “ελευθερώνει” όλες τις ράμπες για ανθρώπους με αμαξίδια ή άλλα στηρίγματα με σκοπό όλοι οι κάτοικοι να μπορούν να κινούνται ελεύθερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης ανεξαρτήτως κάποιου προβλήματος που μπορεί να αντιμετωπίζουν. Η συσκευή τους θα ειδοποιεί τους περαστικούς όταν ένα αμάξι είναι τοποθετημένο σε κάποια λάθος θέση και έτσι παράγοντας έναν ήχο και ένα φως, οι άνθρωποι θα μπορούν να καλέσουν την τροχαία.Το "Rolling free" θα μπορούσε να αποτελεί ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο κατά της παράνομης στάθμευσης σε ράμπες.

Η εμπειρία του διαγωνισμού έδωσε το κίνητρο στους μαθητές να εξελίξουν τις ιδέες τους. Άρχισαν να σκέφτονται πως θα μπορουσαν να κινητοποιήσουν τους συμμαθητές τους και να συμβάλλουν ενεργά στο να κάνουν το σχολείο πιο βιώσιμο. Με την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους κας Ηρώ Κολιάκου και της υπεύθυνης των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης, κας Πέγκυς Περακακη δημιούργησαν την ομάδα "Green Ambassadors", καλώντας και άλλους μαθητές να σκεφτούν και να υλοποιήσουν δράσεις για ένα βιώσιμο σχολείο.

Δύο μαθητές από την ομάδα επιλέχθηκαν να συμμετέχουν στην ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Coalition for Green Education https://ec.europa.eu/education/education-in-the-eu/european-education-area/education-climate-coalition_en.  Στην ομάδα συνομίλησαν με συνομηλίκους και καθηγητές από όλη την Ευρώπη και αντάλλαξαν ιδέες για την ένταξη της πράσινης εκπαίδευσης στο πρόγραμμα σπουδών των σχολείων όλης της Ευρώπης. Έπειτα μετέφεραν την εμπειρία τους στην ομάδα των "Πράσινων Πρεσβευτών".

Επόμενο βήμα ήταν η δράση. Η ομάδα των Πράσινων Πρεσβευτών διοργάνωσε δύο εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πράσινης εβδομάδας. Μια ημέρα καθαρισμού που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου με συμμετοχή μαθητών και μαθητριών του σχολείου και ένα webinar που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου με προσκεκλημένη την κα Παπαδοπούλου, Χημικό και Πρόεδρο του Greek Bioeconomy Forum. Η κα Παπαδοπούλου θα μιλήσει στου μαθητές για τα πλαστικά και θα ακούσει τις ιδέες και τις προτάσεις των παιδιών για ένα πιο πράσινο σχολείο.

 

Κολλέγιο Ανατόλια

Προσφέροντας χαρά στους διαμένοντες ενός γηροκομείου...

Οι μαθητές και οι μαθήτριες κατασκεύασαν συνολικά 77 πινακίδες με τα ονόματα των ηλικιωμένων που κατοικούν στο γηροκομείο "Φροντίζω" και θα τις παραδώσουν την Μεγάλη Εβδομάδα ως Πασχαλινό δώρο-έκπληξη στους διαμένοντες. Μέσα από αυτή τη δράση τα παιδιά συνεισφέρουν στην ψυχολογική ευεξία, στην κοινωνική συμμετοχή και στη βελτίωση της ευημερίας των ηλικιωμένων (Στόχος 3).

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας