menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΡΗΣΟΥ

SDGs στο νηπιαγωγείο: Το νερό ως βασικός πόρος για ένα βιώσιμο μέλλον

Ξεκινώντας  το  πρόγραμμα  δώσαμε ένα  διερευνητικό ερωτηματολόγιο για να μάθουμε τις γνώσεις αλλά και τις στάσεις των παιδιών μας σχετικά με το νερό, την χρησιμότητα του, τις πηγές μόλυνσης  και τους τρόπους εξοικονόμησης του. Στο τέλος, του προγράμματος ξαναδώσαμε το ίδιο ερωτηματολόγιο για να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα του. Στην συνέχεια εντοπίσαμε την ύπαρξη του νερού στο σχολείο μας και στην τάξη μας. Χαρακτηριστική είναι η αρχική πεποίθηση ότι το αποχετευτικό σύστημα αποτελεί πηγή μόλυνσης, γεγονός που ξεκαθαρίζεται και αποτυπώνεται στο δεύτερο ερωτηματολόγιο. 

Αρχικά,  γνωρίσαμε τον κύκλο του νερού,  τις ιδιότητες , τις μορφές του, γίναμε Νερό-Επιστήμονες.

Στην συνέχεια, γνωρίσαμε τα είδη νερού (πηγής, ανθρακούχο, ιαματικό)και παρακολουθήσαμε το ταξίδι του σταγονούλη της ΕΥΔΑΠ από τους αποθετήρες νερού μέχρι το σπίτι μας. Όμως που πάει τόσο νερό; Μαζί λοιπόν με το σύστημα ύδρευσης μάθαμε και για το αποχετευτικό σύστημα και πόσο αυτό συμβάλλει  στην προστασία του νερού. Συγκρίναμε τις χώρες με αποχετευτικό σύστημα με αυτές που το στερούνται, μιλήσαμε για το αποχετευτικό σύστημα της πόλης μας και το αποτυπώσαμε σε ομαδική εργασία. Επίσης γνωρίσαμε τον βιολογικό καθαρισμό. Παρατηρήσαμε σε πείραμα τον καθαρισμό του νερού και παρακολουθήσαμε το σχετικό βίντεο της ΕΥΔΑΠ.

Εξετάσαμε την χρησιμότητα του νερού  στα φυτά και τα ζώα ως πηγή ζωής, κατοικίας με πειράματα.  Την αναγκαιότητα του  στο άνθρωπο (το 70% του ανθρώπινου σώματος είναι νερό) στην καθαριότητα, αλλά και στην  διασκέδασης του, ως πόρος οικονομικής ανάπτυξής και επαγγελματικής ενασχόλησης.

Στο σημείο αυτό αναφερθήκαμε στην βιώσιμη ανάπτυξη και το νερό, απλά σχηματικά κατανοητά γι αυτή την ηλικία. Υπερκατανάλωση/σπατάλη  +υπερβολική παραγωγή αγαθών= λυπημένη σταγόνα. Συνετή κατανάλωση, λιγότερη παραγωγή= χαρούμενη σταγόνα. Στην συνέχεια το αποτυπώσαμε στο χαρτί  ως δείγμα κατανόησης.  

Οι κίνδυνοι που το απειλούν, η μόλυνση(κάναμε την δική μας έρευνα στην λίμνη μας την λίμνη Ορεστιάδα, οι μαθητές κατέγραψαν με την βοήθεια των γονιών τους τις ομορφιές της λίμνης μας από την μία και την μόλυνση από την άλλη).Αυτός ο πελεκάνος βρέθηκε στην λίμνη της Καστοριάς, δυστυχώς δεν μπόρεσε να απαλλαγεί από το πλαστικό και ψόφησε. Ποιοι μολύνουν το νερό; Η σπατάλη, η καταστροφή των δασών, οι περιβαλλοντικές αλλαγές, οι οικιστικές αλλαγές (ΚΠΕ Καλαμάτας η λειψυδρία στην Νεροχώρα ) ανισότητες στην έλλειψη υποδομών ύδρευσης αποχέτευσης αναλύθηκαν και προστέθηκαν στο βίντεο που δημιουργήσαμε. Έμφαση δόθηκε σε πρόσφατη μόλυνση υδάτων της περιοχής από αμέλεια συμπολιτών μας. Ερευνήσαμε το θέμα και αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα από τον νέο Δήμαρχο.

 Οι κίνδυνοι μας οδήγησαν στην καταγραφή και τον προβληματισμό μας σχετικά με τις συνέπειες από την μόλυνση ή έλλειψη του στον άνθρωπο, στα φυτά, τα ζώα, στην φύση γενικότερα. Προβληματιστήκαμε για την ποιότητα  του νερού στο σχολείου μας και έτσι προβήκαμε σε σχετικές αναλύσεις, μαθαίνοντας  παράλληλα για  τον τρόπο ελέγχου καταλληλότητας πόσιμου νερού.

Η αντιμετώπιση των παραπάνω κινδύνων έγινε με προσανατολισμό την δική μας ευθύνη, και  τρόπους για αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών μας

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας