menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Νηπιαγωγείο Λίμνης Ευβοίας

Νηπιαγωγείο Λίμνης Ευβοίας

Ορθή ανακύκλωση με…QR codes!

Η Λίμνη είναι μια παραθαλάσσια, γραφική κωμόπολη της Β. Ευβοίας η οποία δέχεται τουρίστες όλο το χρόνο και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σε έρευνα/αυτοψία που πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος ανακύκλωσης που υλοποιούσαμε, τα ίδια τα παιδιά με τους γονείς τους ανακάλυψαν ότι στη Λίμνη:

  • υπάρχουν μπλε κάδοι ανακύκλωσης (για χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό, και γυαλί) και κάδοι ανακύκλωσης γυαλιού
  • οι δημότες δεν κάνουν σωστή κατανομή των απορριμμάτων τους με αποτέλεσμα οι κάδοι ανακύκλωσης να μετατρέπονται σε κάδους σκουπιδιών και στην ουσία να μη γίνεται ανακύκλωση.

Αποφασίσαμε λοιπόν να κατασκευάσουμε μια μακέτα της Λίμνης και μέσω ενός παιχνιδιού θα μαθαίναμε οι ίδιοι και θα δείχναμε στην τοπική κοινωνία πως γίνεται η ορθή κατανομή των απορριμμάτων.

Το σύνθημά μας: «Για να σωθεί η Γη, ανακυκλώνουμε σωστά όλοι μαζί!»

Στόχοι

  • Τα παιδιά να μάθουν με ελκυστικό και παιγνιώδη τρόπο να διαχωρίζουν τα απορρίμματα σε ανακυκλώσιμα και μη ανακυκλώσιμα και να τα κατανέμουν σωστά στους ειδικούς κάδους.
  • Να ευαισθητοποιηθούν και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση.
  • Να αποκτήσουν δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων, κριτικής και υπολογιστικής σκέψης, κωδικοποίησης και προγραμματισμού.
  • Να καλλιεργήσουν ικανότητες συνεργασίας, επικοινωνίας, ομαδικότητας.
  • Να ενημερωθεί / ευαισθητοποιηθεί η τοπική κοινωνία

Περιγραφή /Διαδικασία κατασκευής

Τα παιδιά έφτιαξαν μία μακέτα της κωμόπολής τους. Στο σημείο εκκίνησης του ρομπότ Edison («Σχολείο») είναι στοιβαγμένα τα απορρίμματα- έγχρωμες εικόνες ανακυκλώσιμων (από χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, οργανικά απόβλητα) και μη ανακυκλώσιμων αντικειμένων. Από εκεί ξεκινούν δύο δρόμοι διαφορετικής κατεύθυνσης.

Ο ένας οδηγεί στο σημείο (περιοχή «Προσκοπείο») όπου είναι τοποθετημένοι τρεις κάδοι ανακύκλωσης:

  1. καφέ κάδος (οργανικά απόβλητα)
  2. κίτρινος κάδος (χαρτί)
  3. μπλε κάδος (πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο)

Ο άλλος δρόμος οδηγεί στο σημείο (περιοχή «Λιμάνι») όπου είναι τοποθετημένος ένας πράσινος κάδος για τα απορρίμματα που δεν ανακυκλώνονται.

Οι κάδοι απορριμμάτων διαθέτουν ψηφιακή σήμανση τύπου QR (Quick Response), ξεχωριστή για τον κάθε κάδο ανάλογα με το χρώμα του (μπλε, κίτρινο, καφέ, πράσινο), έτσι ώστε τα παιδιά/πολίτες, με τη χρήση μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής για smartphone/tablet, σκανάροντας το QR code, να ενημερώνονται αμέσως (όταν δε γνωρίζουν) τι τύπου αντικείμενα προς απόρριψη μπορούν να αποθέσουν στον κάθε κάδο καθώς και να λαμβάνουν χρήσιμες πληροφορίες για τα περιβαλλοντικά οφέλη από τη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων.

Τα σπίτια, κτίρια, κλπ. του χωριού έγιναν από χαρτόνια, χαρτόκουτα, πλαστικά κουτιά, μπουκάλια, playmobil, αυτοκόλλητα κλπ.

Οι σκεπές των σπιτιών έγιναν από ανακυκλωμένο χαρτί που φτιάξαμε  στο σχολείο μας.

Υλοποίηση του παιχνιδιού

Τα παιδιά χωρίστηκαν με κλήρωση σε 2 ομάδες (τυχαιότητας) και καθ’όλη τη διάρκεια υλοποίησης του έργου τα μέλη της κάθε ομάδας πρότειναν έναν συντονιστή/εκπρόσωπο της (διαφορετικός κάθε φορά).  Η κάθε ομάδα έχει συζητήσει, αποφασίσει και προγραμματίσει το Edison (με το λογισμικό EdBlocks) με ποιο τρόπο θέλει  να κινείται και στις δύο διαδρομές (κώδικας).

Το κάθε παιδί μέλος μιας ομάδας, παίρνει, από τα στοιβαγμένα απορρίμματα/εικόνες που βρίσκονται σε ένα κουτί μπροστά στο σχολείο, ένα καρτελάκι/εικόνα, το τοποθετεί πάνω στο ρομπότ και επιλέγει τη διαδρομή εκείνη που θα το οδηγήσει να πάει το αντικείμενο στον κατάλληλο κάδο. Επιπλέον, αν είναι ανακυκλώσιμο αντικείμενο, όταν φτάσει το ρομπότ στους 3 κάδους ανακύκλωσης, τότε καλείται να κάνει ορθή επιλογή κάδου. Όταν δυσκολεύεται «σαρώνειι» το QR code για να βοηθηθεί.

Κερδίζει η ομάδα που θα καταφέρει να βάλει τα περισσότερα αντικείμενα στους σωστούς κάδους.

Σκοπός είναι η ορθή κατανομή ΟΛΩΝ των απορριμμάτων.

Διάχυση / Επέκταση της δράσης

Το έργο μας διακρίθηκε και βραβεύτηκε στον Πανελλήνιο  Διαγωνισμό  Ανοιχτών Τεχνολογιών και Ρομποτικής ΕΛ/ΛΑΚ 2020, παρουσιάστηκε στο 13o διεθνές συνέδριο “Fosscomm 2020 και συμπεριλήφθηκε στις «ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ», στο αποθετήριο του Π.Ε.Κ.Ε.Σ Στερεάς Ελλάδας, από τις Συντονίστριες Εκπαιδευτικού Έργου.

Η αφίσα (εικόνα της μακέτας), συνοδευόμενη με το μήνυμά μας, κοινοποιήθηκε στο Δήμο μας, στην ιστοσελίδα του σχολείου, στα τοπικά ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με σκοπό την ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς την ανακύκλωση και ιδιαίτερα ως προς την ορθή κατανομή απορριμμάτων και επιπλέον ως πρόταση για υλοποίηση από τη Δημοτική αρχή.

Αναλυτικά όλες τις φάσεις του έργου (βίντεο, φωτογραφικό υλικό κλπ) στη σελίδα μας στην ΕΛ/ΛΑΚ και στο αποθετήριο μας στο GitHub

Νηπιαγωγείο Λίμνης Ευβοίας

Σώστε τους Ωκεανούς!

Πρόκειται για μια δραστηριότητα με την οποία το σχολείο μας συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα 2020 (Eu Code Week) με ομάδα/ συμμαχία 100+ σχολείων από Ελλάδα και Ευρώπη Schools defenders of the Earth” 

Παίρνοντας αφόρμηση από το παραμύθι: «Η ΠΑΡΑΞΕΝΗ ΦΑ-ΦΑΛΑΙΝΑ» (ΜΑΡΙΑ ΒΕΛΕΤΑ-ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ) και μέσα από την παρακολούθηση διαφόρων βίντεο τα παιδιά αντελήφθησαν το πρόβλημα της μόλυνσης των ωκεανών από τα πλαστικά σκουπίδια. Έτσι αποφάσισαν να στείλουν το ρομποτάκι να βοηθήσει τον κ. Χταπόδι να μαζέψει τα σκουπίδια και να ελευθερώσει τα ζώα.

Αρχικά χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η μια ομάδα έφτιαξε εικαστικά το πλέγμα του ωκεανού (πίστα κίνησης του ρομπότ “Happybot”) με έμπνευση και τεχνική από τα έργα με κολλάζ του διάσημου ζωγράφου Ανρί Ματίς και αποφάσισε για την αρχή και το τέλος της πίστας.

Η δεύτερη ομάδα έβαλε σε μερικά τετράγωνα του πλέγματος εικόνες με αντικείμενα που μολύνουν τη θάλασσα ή παγιδευμένα ζώα και σχεδίασε τη διαδρομή με τις κάρτες προγραμματισμού. Η Τρίτη ομάδα «διάβαζε» τις κάρτες και προγραμμάτιζε το ρομπότ ώστε να βοηθήσει τον κ.Χταπόδι να καθαρίσει τον ωκεανό από τα σκουπίδια και να απελευθερώσει τα παγιδευμένα ζώα.

Και ναι! Ο Ωκεανός καθάρισε!

Νηπιαγωγείο Λίμνης Ευβοίας

Στο Διαδίκτυο…

Δραστηριότητα που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day 2021) με σύνθημα "Όλοι μαζί για ένα ασφαλέστερο Διαδίκτυο"

Πρόκειται για μια ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΦΙΣΑ όπου τα παιδιά μέσα από τις ζωγραφιές τους που «μιλούν» ενημερώνουν για τα θετικά και τα αρνητικά του διαδικτύου.

https://www.thinglink.com/scene/1415738691476783107

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας