menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ανοιχτή ψηφοφορία κοινού


Δημιουργούμε έναν Καλύτερο Κόσμο

To QualityNet Foundation δεσμεύεται ότι τα στοιχεία που καταθέτετε δεν θα χρησιμοποιηθούν για κανέναν άλλο σκοπό παρά μόνο για τον έλεγχο της εγκυρότητας της διαδικασίας και ότι δεν θα δοθούν σε τρίτους.

Πρωτοβουλίες από Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Έχω υπεύθυνα χέρια

Στο σχολείο μας, στο τρέχων σχολικό έτος, υλοποιήθηκε η πιλοτική δράση των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων» η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της καλλιέργειας δεξιοτήτων ζωής στους μαθητές και τις μαθήτριες. Συγκεκριμένα, στον 2ο Θεματικό άξονα «Φροντίζω το περιβάλλον», μέσω οργανωμένων δράσεων, δόθηκε μεγάλη σημασία στην καλλιέργεια της συνεργασίας και της αυτοβελτίωσης των μαθητών/τριών σε θέματα που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η Διεύθυνση του σχολείου θέλοντας να συνεισφέρει στους επιδιωκόμενους στόχους της πιλοτικής δράσης και να εμπλέξει τους μαθητές/τριες όλου του σχολείου, δίνοντας έμφαση στην πράξη, καθιέρωσε το «Βραβείο Περιβαλλοντικής συνείδησης» με την υποστήριξη όλων των εκπαιδευτικών του σχολείου, του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και του του προσωπικού καθαριότητας.    

Η δράση ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021 και συνεχίζεται μέχρι και τη λήξη του σχολικού έτους. Αφόρμηση για την υλοποίησή της αποτέλεσε η εικόνα που παρουσίαζε ο αύλειος χώρος του σχολείου, με τα σκουπίδια που άφηναν οι μαθητές/τριες μετά τη λήξη των διαλειμμάτων.

Τη φετινή χρονιά, βάσει των μέτρων προστασίας που πάρθηκαν από το σχολείο για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του Covid-19, στα διαλείμματα κάθε μαθητικό τμήμα προαυλίζονταν σε διαφορετικό οριοθετημένο χώρο. Η φιλοσοφία της δράσης ήταν να δοθεί κίνητρο στους μαθητές των τμημάτων να νιώσουν υπεύθυνοι, τόσο ατομικά όσο και συλλογικά, για την καθαριότητα του χώρου τους.

Σε καθημερινή βάση, η υποδιευθύντρια του σχολείου, με τους μαθητές ενός τμήματος (διαφορετικό κάθε ημέρα) αξιολογούν την καθαριότητα των περιοχών των τμημάτων, προσμετρώντας και την γνώμη των δύο κυριών της καθαριότητας.

Σε έντυπο, που τοποθετήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων στην είσοδο του σχολείου, καταχωρούνται τα αποτελέσματα ανά ήμερα. Στο τέλος της εβδομάδας, στο έντυπο ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων, δίπλα στο τμήμα με την καλύτερη αξιολόγηση τοποθετείται ένα αυτοκόλλητο μετάλλιο.

Οι μαθητές του τμήματος με τα περισσότερα αυτοκόλλητα μετάλλια, στο τέλος της χρονιάς, θα ανακηρυχτούν πρωταθλητές περιβαλλοντικής συνείδησης, και θα τους απονεμηθεί δίπλωμα καθώς επίσης θα τους δοθούν δωράκια από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και το σχολείο. Το είδος του δώρου θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν στο τέλος του σχολικού έτους, λόγω της πανδημίας.

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Πόση ενέργεια κρύβει ο τόπος μου!»

Η μακέτα κατασκευάστηκε στο πλαίσιο υλοποίησης της πιλοτικής δράσης των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων», και συγκεκριμένα, στου 2ου Θεματικού άξονα «Φροντίζω το περιβάλλον».

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης, αφού ενημερώθηκαν, μέσω video και παρουσιάσεων, γενικά για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τη σημασία τους, στη συνέχεια διερεύνησαν πόσες από αυτές υπάρχουν στο Ν. Σερρών αλλά και τις ανεκμετάλλευτες δυνατότητες του. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους κατασκεύασαν μια μακέτα, στην οποία αναπαρίσταται το βόρειο τμήμα του Ν. Σερρών και συγκεκριμένα το όρος Κερκίνη ή Μπέλες (χαρακτηρισμένο ως «Ευροπεριοχή» και αποτελεί το φυσικό σύνορο της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τα Σκόπια), ο ποταμός Στρυμόνας (οι εκβολές του χαρακτηρίζονται προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000), η λίμνη Κερκίνη (ένας από τους 10 Υγρότοπους Διεθνoύς Σημασίας, αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000» ή «Natura 2000») και ο κάμπος (τρίτος μεγαλύτερος κάμπος της χώρας).   

Οι διαστάσεις της μακέτας είναι 1,20 x 90 cm και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι ανακυκλώσιμα (χαρτόκουτα, πλαστικά μπουκάλια κλπ.) και φυσικά υλικά (πέτρες, είδη χωμάτων, άμμος, κλαδιά κλπ.). Στην μακέτα τοποθετήθηκαν ανεμόμυλοι, νερόμυλος, γεωργικές καλλιέργειες, γεωθερμική πηγή, ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάνελ.

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Ο ΑΝΑΚΥΚΛΟΥΛΗΣ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι δημιουργίες των παιδιών έγιναν στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιoτήτων και του θεματικού άξονα:φροντίζω για το περιβάλλον , το οποίο σχετίζεται με το στόχο 12 της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα παιδιά παρακολούθησαν εκπαιδευτικά βίντεο, συζήτησαν, εργάστηκαν μέσα από το μάθημα της γλώσσας , της Μελέτης, των Εικαστικών,  έμαθαν για την Ανακύκλωση(Recycle), την επαναχρησιμοποίηση(Reuse), τη Μείωση(Reduce).

Έφτιαξαν κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά,  ζωγράφισαν αφίσες και δημιούργησαν το ημερολόγιο ανακύκλωσης, κατασκεύασαν μία φάλαινα από διάφορα σκουπίδια, κατασκεύασαν κούκλες από ανακυκλώσιμα υλικά .

Μέσα από όλα αυτά, τα παιδιά συνειδητοποίησαν τη σχέση της ανακύκλωσης για την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των απορριμμάτων, ευαισθητοποιήθηκαν, εμψυχώθηκαν, πίστεψαν στον εαυτό τους ότι μπορούν να γίνουν οι ήρωες της μεγάλης αλλαγής του πλανήτη μας για ένα καλύτερο μελλον.

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

"Για μία νέα γη", ηχητικό παραμύθι

Στα πλαίσια του προγράμματος «Την ενέργειά μου πίσω, παρακαλώ!», που υλοποιήθηκε με τη Β1 τάξη του Πειραματικού Δημ. Σχολ. Σερρών «Κων. Καραμανλής» κατά το σχολικό έτος 2020-21 στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΙΕΠ, με αξιοποίηση υλικού βιωματικών προγραμμάτων του In action for a better world (7ος και 13ος Παγκόσμιος Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης: φθηνή και καθαρή ενέργεια, δράση για το κλίμα), οι μαθητές/τριες δημιούργησαν το δικό τους παραμύθι.

Στόχοι

    Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι τα παιδιά να αποδώσουν και να επεκτείνουν όσα αποκόμισαν από το πρόγραμμα "Την ενέργειά μου πίσω , παρακαλώ" με έναν δικό τους δημιουργικό, πρωτότυπο και ευφάνταστο  τρόπο.

    Η δράση αυτή στοχεύει επίσης στην καλλιέργεια Δεξιοτήτων Μάθησης (όπως η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η συνεργασία), στην καλλιέργεια Δεξιοτήτων Ζωής (όπως η αυτομέριμνα, η ενσυναίσθηση, η ανάληψη πρωτοβουλίας, η υπευθυνότητα), στην καλλιέργεια Δεξιοτήτων του νου (όπως η ανάπτυξη οργάνωσης και στρατηγικής σκέψης), στην καλλιέργεια ψηφιακών Δεξιοτήτων με τη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ και στην υιοθέτηση στάσεων για σεβασμό στον πλανήτη μας.

 

Περιγραφή

    Αρχικά συζητήθηκαν οι απόψεις των παιδιών για το θέμα του παραμυθιού. Επιλέχθηκε ένα θέμα με τον πλανήτη Γη και εξωγήινους, γιατί οι 17 στόχοι είναι παγκόσμιοι, αφορούν όλο τον πλανήτη μας και το ενεργειακό μας αποτύπωμα «μετρά» πόσους πλανήτες χρειαζόμαστε. Άραγε τι θα συνέβαινε αν σε κάποιον άλλο πλανήτη σαν και τον δικό μας, σε μία άλλη γη, οι κάτοικοί της δεν φρόντιζαν  για το ενεργειακό τους αποτύπωμα; Δεν πρόσεχαν, ώστε να εξοικονομούν ενέργεια και δε χρησιμοποιούσαν φθηνή και καθαρή ενέργεια;

    Με βάση τους παραπάνω προβληματισμούς δόθηκε το γενικό πλαίσιο του σεναρίου  και στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με διαλόγους. Πόσα θα ήταν τα παιδιά/ήρωες της ιστορίας, πόσοι οι εξωγήινοι; Ποια τα ονόματά τους; Ακούστηκαν πολλές απόψεις και όπου δεν υπήρχε ομοφωνία έγινε ψηφοφορία. Έπειτα μοιράστηκαν οι ρόλοι του παραμυθιού σύμφωνα με τις επιθυμίες των παιδιών. Μοιράστηκαν τα λόγια και άρχισαν οι πρόβες. Στη συνέχεια συζητήθηκε το θέμα της εικονογράφησης του παραμυθιού κι έτσι τα παιδιά ζωγράφισαν κατά την κρίση τους. Άλλα παιδιά ζωγράφισαν διαστημόπλοια, άλλα τους εξωγήινους, άλλα τον πλανήτη Μπλίνγκο του παραμυθιού μας και κάθε παιδί/ρόλος του παραμυθιού τον εαυτό του. Οι ζωγραφιές συγκεντρώθηκαν και επιλέχθηκαν οι καλύτερες μετά από σύμφωνη γνώμη όλων. Στη συνέχεια έγινε το power point. Και ενώ ήμαστε έτοιμοι για τις ηχογραφήσεις μέσα στην τάξη, προέκυψε η αναστολή λειτουργίας των σχολείων. Οι ηχογραφήσεις ολοκληρώθηκαν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Τα γραφικά εμπλουτίστηκαν από τα τρισδιάστατα μοντέλα του power point και με το πρόγραμμα της ζωγραφικής του υπολογιστή.

 

Αποτελέσματα/Αυτοαξιολόγηση

Τα παιδιά ανταποκρίνονταν με ενθουσιασμό, κέφι, διάθεση και θετικά συναισθήματα, με όρεξη και λαχτάρα, απόλαυσαν τη διαδικασία δημιουργίας ενός παραμυθιού και συμμετείχαν ενεργά με πνεύμα συνεργασίας και ομόνοιας, με προθυμία και διάθεση για ανάληψη πρωτοβουλιών. Και πραγματικά μέσα από την απόδοση των διαλόγων των ηρώων του παραμυθιού έγινε εμφανής η μάθηση που συντελέστηκε στη διάρκεια του προγράμματος για το θέμα της ενέργειας. Συμμετείχαν όλα τα παιδιά με ποικίλους τρόπους σε όλα τα στάδια δημιουργίας (προγραμματισμός, οργάνωση, επιλογές και αποφάσεις, κείμενα, ζωγραφική, ηχογραφήσεις). Ήταν ένα όμορφο ομαδικό έργο, προϊόν συνεργασίας μεταξύ παιδιών, εκπαιδευτικών και στο τέλος και γονιών, που βοήθησαν με την ηχογράφηση.

Διάχυση Δράσεων

Ανάρτηση στην πλατφόρμα του ΙΕΠ

Διάχυση μέσω του ιστολογίου  μου https://blogs.sch.gr/stselepi    

Διάχυση δράσεων στα βίντεο του sch.gr:  https://video.sch.gr/   (https://video.sch.gr/asset/detail/V2hakWjfKNTsQlRrlbLrdCId/ )

Ανάρτηση στην  eclass

Ανάρτηση/έκθεση στην κεντρική  σάλα του σχολείου και στην τάξη

Αποστολή στους γονείς και στους μαθητές για δική τους διάχυση

Ανάρτηση θεματικών στην εφημερίδα της τάξης https://www.flipsnack.com/FEB86F7D75E/-.html  

Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου  https://www.peirserron.gr/

Ανάρτηση στο youtube https://youtu.be/JtWqYY2JoY8

 

Υλοποίηση δράσης και προγράμματος, δημιουργία παρουσίασης/βίντεο: Τσελεπή Σοφία, υπεύθυνη εκπ/κός του Β1.  

Ευχαριστώ τον κ. Αγοραστό Κωνσταντίνο εκπ/κό του Πειραματικού που βοήθησε με τις πρόβες του παραμυθιού και τη μουσικό  του σχολείου μας κ. Ματινόγλου Ελένη  για τα ηχητικά εφέ.

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Τα παιδία παίζει με ανακυκλώσιμα υλικά

Στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής υλοποιήθηκε το πρόγραμμα «Τα παιδία παίζει με ανακυκλώσιμα υλικά». Σκοπός του προγράμματος ήταν οι μαθητές και οι μαθήτριες των δύο τμημάτων της Γ΄ τάξης να ξεδιπλώσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά να κατασκευάσουν με αυτά αθλητικό υλικό το οποίο θα χρησιμοποιήσουν σε κινητικά παιχνίδια, που θα δημιουργήσουν μόνοι τους. Οι διδακτικές επιλογές της εκπαιδευτικής πρακτικής εστιάζουν σε μία ομαδοσυνεργατική - μαθητοκεντρική εκπαιδευτική διαδικασία που δίνει έμφαση στην πράξη.

 Αρχικά, μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας,  ως τεχνική διδασκαλίας εφαρμόστηκε ο καταιγισμός ιδεών (brainstorming) με συντονίστρια την εκπαιδευτικό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εξέφρασαν ελεύθερα και αυθόρμητα τις ιδέες τους για το ποια υλικά θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για την κατασκευή του αθλητικού υλικού και πώς αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί.

Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν και αξιολογήθηκαν οι ιδέες και αποφασίστηκε ποια είδη θα συλλέξουνε και τι κατασκευές θα φτιάξουν. Επειδή, ο αριθμός των υλικών που απαιτούνταν για τις κατασκευές ήταν πολύ μεγάλος, ενημερώθηκαν και οι υπόλοιπες τάξεις να βοηθήσουν στη συλλογή τους.

Όταν πια οι κατασκευές ήταν έτοιμες στήθηκαν στην αυλή και δοκιμάστηκαν στην πράξη. Έγιναν οι απαραίτητες βελτιώσεις ώστε τα παιχνίδια να τελειοποιηθούν και να προσφέρουν την μεγαλύτερη ευχαρίστηση και διασκέδαση. Τα παιχνίδια που δημιούργησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες ήταν ένας αγώνας εμποδίων και το pac man.  

Περιγραφή των παιχνιδιών μπορείτε να δείτε στο συνημμένο pdf.   

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

20 Μολυβάκια

Τα 20 Μολυβάκια https://blogs.sch.gr/20molyvakia/ είναι ο ψηφιακός τόπος της Γ1 Τάξης του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Σερρών. Στον χώρο αυτόν θα βρείτε δραστηριότητες που υλοποιούνται διαθεματικά και αφορούν στην καλλιέργεια δεξιοτήτων και στην ευαισθητοποίηση της ευρύτερης σχολικής κοινότητας  σχετικά με τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

Πειραματικό Δημ. Σχολ. Σερρών "Κων. Καραμανλής"

Την ενέργειά μου πίσω, παρακαλώ!

Το πρόγραμμα «Την ενέργειά μου πίσω, παρακαλώ!» υλοποιήθηκε με τους/τις μαθητές/τριες του Β1 κατά το σχολικό έτος 2020-21 στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων του ΙΕΠ με αξιοποίηση υλικού βιωματικών προγραμμάτων του In action for a better world και αφορά στον 7ο και 13ο Παγκόσμιο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης (7ος: φθηνή και καθαρή ενέργεια, 13ος: δράση για το κλίμα).

Βασικός σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των παιδιών της Β’ Δημοτικού για σωστές οικολογικές και περιβαλλοντικές συμπεριφορές με στόχο την εξοικονόμηση της ενέργειας του πλανήτη, τη χρήση καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας και την απόδοση μικρού οικολογικού αποτυπώματος μέσα από μια σειρά εργαστηρίων βιωματικής και ανακαλυπτικής μάθησης.

Το παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμβάλει στον εμπλουτισμό και την εξέλιξη των διδακτικών στόχων του Προγράμματος Σπουδών στον τομέα της βιωματικής, ανακαλυπτικής μάθησης όσον αφορά τη θεματική “Φροντίζω το περιβάλλον”.

Στοχεύει επίσης στην καλλιέργεια Δεξιοτήτων Μάθησης (όπως η δημιουργικότητα, η κριτική σκέψη, η συνεργασία), στην καλλιέργεια Δεξιοτήτων Ζωής (όπως η αυτομέριμνα, η ενσυναίσθηση, η ανάληψη πρωτοβουλίας, η υπευθυνότητα), στην καλλιέργεια Δεξιοτήτων του νου (όπως η κατασκευή, η ανάπτυξη οργάνωσης και στρατηγικής σκέψης), στην καλλιέργεια ψηφιακών Δεξιοτήτων με τη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ και στην υιοθέτηση στάσεων για σεβασμό στον πλανήτη μας.

Στη συνέχεια περιγράφονται αναλυτικά οι στόχοι της κάθε δραστηριότητας, η υλοποίηση της δραστηριότητας και παρουσιαζεται το εκπαιδευτικό υλικό,  τα υλικά και τα προϊόντα που δημιούργήθηκαν. 

1η Δραστηριότητα: Δέσιμο ομάδας - Παιχνίδι με τη Γη: «Ζω κι εγώ στη γη και νοιάζομαι!»

Στόχος δραστηριότητας: Να μπουν τα παιδιά στο πνεύμα της συνάντησης, να νιώσουν ως ομάδα με κοινό στόχο το ενδιαφέρον για τη γη».

   Ξεκινά συζήτηση για το τι σημαίνει ομάδα και πότε πολλοί άνθρωποι μαζί αποτελούν ομάδα. Καταλήγουμε στην παραδοχή ότι όλα εμείς τα παιδιά είμαστε η ομάδα που νοιάζεται για τη γη μας. Στη συνέχεια κάθε παιδί ζωγραφίζει τη δική του γη και γράφει σε μια καρτελίτσα/σημείωμα το μήνυμά του. Έπειτα το παρουσιάζει στην τάξη και κολλάει και τα δύο πάνω στον κοινό στόχο (μεγάλο χαρτί του μέτρου στην επιφάνεια του πίνακα) με τίτλο: «Νοιάζομαι κι εγώ για τη γη και την ενέργεια της».

2η Δραστηριότητα: Εισαγωγή στο θέμα - Παρουσίαση «Τι είναι η ενέργεια;»

Στόχος δραστηριότητας: Να δοθούν τα πρώτα ερεθίσματα και βασικές πληροφορίες σχετικά με την ενέργεια και τη θέση της στην καθημερινότητά μας.

  Μέσα από την παρουσίαση της  inactionforabetterworld δίνονται στα παιδιά οι βασικές πληροφορίες για τα είδη της ενέργειας και τη θέση της ενέργειας στην καθημερινότητά μας.

Τα παιδιά έχοντας ως κάρτες τις εικόνες της παρουσίασης, αναλαμβάνουν να γράψουν λεζάντες και σχόλια γι’ αυτές ή ζωγραφίζουν τις δικές τους σκέψεις σχετικές με το θέμα της χρήσης της ενέργειας.

https://inactionforabetterworld.com/wp-content/uploads/2020/05/%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B2-%CE%B3.pdf  (παρουσίαση Β-Γ ΔΙΑΦΑΝΕΙΕΣ). Ακολουθεί συζήτηση για το πώς επιβαρύνουμε τη γη και το κλίμα της γης από τη σπατάλη ενέργειας.

3η Δραστηριότητα: «Εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι»

Στόχος  δραστηριότητας: Να συνειδητοποιήσουν τα παιδιά ότι μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια σε όλους τους χώρους μας.

   Επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα του Πειραματικού, όπου είναι αναρτημένη μια διαδραστική εφαρμογή για την ενέργεια που ξοδεύουμε στο σπίτι. Παίζουμε την εφαρμογή και έπειτα το κάθε παιδί χρησιμοποιεί την αφίσα του σπιτιού από το υλικό της   inactionforabetterworld  και γράφει, ζωγραφίζει και κολλά τις παρατηρήσεις του για την ενέργεια που καταναλώνουμε στο σπίτι και την σπατάλη της. Επιπλέον, κάθε παιδί συμπληρώνει και άλλες περιπτώσεις στο σπίτι που καταναλώνουμε άσκοπα ενέργεια πέρα από αυτές που διακρίνονται στην αφίσα. Παίζουμε επίσης το παιχνίδι «ο τροχός του σπιτιού» από το υλικό της inactionforabetterworld.  Στο τέλος παρουσιάζονται οι απαντήσεις.

https://www.peirserron.gr/index.php/psifiaki-taxi/1093-energeia-kef-3-fysika-e-taxi-diaxeirizomai-sosta-tin-energeia-efarmogi

(ιστοσελίδα πειραματικού Σερρών) 

Δραστηριότητα: Μικρές κινήσεις κάνουν τη μεγάλη διαφορά»

Στόχος δραστηριότητας: Να ασχοληθούν περισσότερο, να πάρουν ιδέες και να συζητήσουν για μικρές κινήσεις/ενέργειες/συμπεριφορές που μπορεί να εφαρμόσει ο καθένας μας, ώστε να συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας.

   Παρουσιάζονται οι κάρτες «Μικρές κινήσεις κάνουν τη μεγάλη διαφορά» (κόκκινη, μπλε, πράσινη και καφέ: κάθε χρώμα έχει τη θεματική του) από το υλικό της  inactionforabetterworld και ακολουθεί συζήτηση με τα παιδιά για τις ενέργειες και συμπεριφορές μας, ώστε να εξοικονομήσουμε ενέργεια. Στη συνέχεια κάθε παιδί φιλοτεχνεί στο μπλοκ ζωγραφικής την πρότασή του. Τα παιδιά ετοιμάζουν τις δικές τους «μικρές κινήσεις», τις κάνουν κρεμαστές ταμπελίτσες και τις αναρτούν στην «μπουγάδα» της τάξης μας. Επίσης παρακολουθούν την προβολή των 3 βίντεο από το υλικό της  inactionforabetterworld για το πώς μπορούμε να σώσουμε τη γη.

5η Δραστηριότητα: Ομαδικό βιωματικό παιχνίδι «Κούρσα ενέργειας»

Στόχος δραστηριότητας: Να εμπεδώσουν και να επεκτείνουν τις γνώσεις από την προηγούμενη δραστηριότητα.

   Χωρίζουμε τα παιδιά σε 4 ομάδες των 5 ατόμων και τοποθετούμε τέσσερις επιδαπέδιους τάπητες σε ευθεία γραμμή που πρέπει να καλυφθούν με κάρτες/πλακάκια. Κάνουμε ερωτήσεις σωστού λάθους στα παιδιά με βάση την προηγούμενη δραστηριότητα «Μικρές κινήσεις κάνουν τη μεγάλη διαφορά». Όποιος απαντά σωστά κολλά το πλακάκι του, ενώ αν κάνει λάθος πάει στο τέλος της σειράς. Κάθε παιδί έχει στη διάθεσή του 2 πλακάκια για να απαντήσει Σ ή Λ σε δύο ερωτήσεις. Νικήτρια ομάδα είναι αυτή η ομάδα που θα απαντήσει σωστά στις περισσότερες ερωτήσεις και κατά συνέπεια θα έχει κολλήσει στον τάπητα τα περισσότερα πλακάκια.

6η Δραστηριότητα: «Ενέργεια και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ΑΠΕ»

Στόχος δραστηριότητας: Να γνωρίσουν τα παιδιά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να φτιάξουν τα δικά τους μοντέλα και εικαστικά έργα.

   Επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα  των ΑΝΕΝΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.

 Διαβάζουμε, πληροφορούμαστε, συζητάμε, ανταλλάσσουμε απόψεις, ιδέες και εμπειρίες για τα είδη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 http://www.cres.gr/kape/kidsol/MAIN.htm?fbclid=IwAR3bwig0O2E6NuCHY5ckdHclkFr4V2WiB-igylJ11FX4qMI9LDju5syfx1s

Προβάλλουμε τις κάρτες μνήμης από το υλικό της  inactionforabetterworld και συζητάμε. Καταλήγουμε σε συμπεράσματα και συνοψίζουμε, συνθέτοντας έναν  ομαδικό εννοιολογικό χάρτη μεγάλων διαστάσεων σε χαρτί του μέτρου που τον φιλοτεχνούν με σχετικές ζωγραφιές.

Ακολουθούν ατομικές εργασίες στο μπλοκ ζωγραφικής και τέλος ετοιμάζουμε ομαδικά μια μακέτα με θέμα ένα αιολικό και ένα φωτοβολταϊκό πάρκο, συνεισφέροντας το κάθε παιδί ανάλογα με τις ικανότητες του στη δημιουργία της. Δημιουργούν επίσης κατασκευές και μακέτες με ανακυκλώσιμα υλικά (βλ. βίντεο).

7η Δραστηριότητα: «Η Γη κάτω απ’ τα πόδια μας...»

Στόχος: να καταλάβουμε την έννοια του ενεργειακού αποτυπώματος.

   Στην αρχή εξηγούμε στα παιδιά τον «τάπητα με τις πατούσες». Χωρίζουμε τα παιδιά σε ομάδες και κινούνται πάνω στον τάπητα με τις πατουσίτσες τους ανάλογα με το πόσο επιβαρύνουν τη γη, ανάλογα με το ενεργειακό τους αποτύπωμα και την εξοικονόμηση ενέργειας που γίνεται σε κάθε σενάριο/μελέτη περίπτωσης. Κάθε παιδί είναι η γη και κινείται πάνω στον τάπητα ανάλογα. Για παράδειγμα στο σενάριο «Το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σκάβει το βουνό και παίρνει τον λιγνίτη» το παιδί που έχει σειρά περπατά με γρήγορα μικρά βηματάκια πάνω στον διάδρομο ή με βαριές μεγάλες πατούσες; Ποιο το ενεργειακό αποτύπωμα σε αυτή την  περίπτωση; Επόμενο σενάριο: «Στην πόλη μας οι κάτοικοί της κινούνται με ποδήλατα» κ.ο.κ. . Ανάλογες με τη σπατάλη ενέργειας και το ενεργειακό αποτύπωμα είναι και οι κινήσεις των παιδιών πάνω στον τάπητα. Νικήτρια είναι η ομάδα που όλα τα μέλη της αποδώσουν με σωστή κίνηση/βάδισμα το ενεργειακό αποτύπωμα του κάθε σεναρίου πάνω στον διάδρομο. Το πόσο δηλαδή αγκομαχεί ή όχι η γη.

8η Δραστηριότητα: «Πόσο μεγάλα είναι τα πατουσάκια μας για τον πλανήτη;»

Στόχος: Να ασχοληθούν τα παιδιά με το οικολογικό και το ενεργειακό αποτύπωμα και να υπολογίσουν το αποτύπωμα της τάξης τους.

   Κάνουμε μια εισαγωγή σχετικά με το οικολογικό και το ενεργειακό αποτύπωμα. Μοιράζουμε στα παιδιά τα φύλλα εργασίας και ταυτόχρονα τα προβάλλουμε με τον βιντεοπροτζέκτορα. Ξεκινάμε τις ερωτήσεις. Η σωστή απάντηση είναι μία ανά ερώτηση και βαθμολογείται. Στο τέλος, κάθε παιδί υπολογίζει τους βαθμούς του και βγάζουμε το αποτέλεσμα της τάξης. Υπολογίζουμε τους πλανήτες που χρειαζόμαστε έχοντας αυτές τις συνήθειες.

9η  Δραστηριότητα: Δημιουργούμε με έμπνευση το δικό μας ηχητικό παραμύθι για την ενέργεια

Στόχος: Να δημιουργήσουν τα παιδιά δικό τους προϊόν ως επέκταση των όσων έμαθαν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

   Συζητάμε για το θέμα μιας ιστορίας που θα μπορούσαμε να γράψουμε. Ορίζουμε τους ήρωες και δίνουμε τις βασικές γραμμές για το πως θα εξελιχθεί η ιστορία. Αποφασίζουμε πόσους και ποιους ήρωες θα εντάξουμε στην ιστορία, ποια θα είναι η πλοκή και οι ρόλοι. Τέλος αρχίζουμε τη διήγηση, ταυτόχρονα καταγράφω στον υπολογιστή. Προσθέτουμε ιδέες για το πώς θα ζωγραφίσουμε τις εικόνες του παραμυθιού μας και έτσι εμπλουτίζουμε την ιστορία μας. Τέλος βάζουμε τους ήχους για να γίνει η ιστορία μας ένα ηχητικό παραμύθι. Το δραματοποιούμε και το ηχογραφούμε. Μετατρέπεται σε παρουσίαση και έπειτα σε βίντεο.

10η Δραστηριότητα: Δημιουργούμε με έμπνευση και τραγουδάμε το δικό μας τραγούδι

Στόχος: Να δημιουργήσουν τα παιδιά δικό τους προϊόν ως επέκταση των όσων έμαθαν από τα συγκεκριμένα εργαστήρια.

   Συζητάμε τις ιδέες μας και γράφουμε ένα ποίημα για την ενέργεια. Το ποίημα  γίνεται τραγούδι. Το τραγούδι μας έχει τίτλο: «Την ενέργειά μου πίσω». (Έχουν ολοκληρωθεί οι πρόβες των παιδιών, με την μουσικό, εκκρεμεί ακόμη η ηχογράφηση του τραγουδιού, που διακόπηκε λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων).

«Την ενέργειά μου πίσω

 δώστε μου, παρακαλώ»

όλοι θέλουμε πλανήτη

όμορφο, παντοτινό.

 

Την ενέργεια ζητήστε,

μ’ ανανεώσιμη πηγή,

που τη γη μας θα κρατάει

όμορφη και καθαρή.

 

Χρησιμοποιήστε ήλιο,

μα και άνεμο τρελό,

τις δυνάμεις των κυμάτων

το νερό το ζωντανό.

 

Τα σκουπίδια μας να καίμε

Βιομάζα είναι αυτά

Και στο βάθος του πλανήτη

έχουμε ζεστά νερά.

 

Το αποτύπωμα στη γη μας

 να’ ναι οικολογικό

πατουσάκι να αφήσουμε

 μικρό και καθαρό

 

ΡΕΦΡΕΝ

Θέλουμε ένα πλανήτη,

όμορφο και καθαρό.

Αποτύπωμα να έχει

Πράσινο, οικολογικό

10η Δραστηριότητα Αξιολόγησης

Ρωτάμε τα παιδιά τι τους άρεσε περισσότερο και τι έμαθαν.

https://inactionforabetterworld.com/goal7-kryptolekso/   (ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ)

https://inactionforabetterworld.com/wp-content/uploads/2020/05/%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%AC-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%89-%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%8E_%CF%86%CF%8D%CE%BB%CE%BB%CE%B1-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%84%CE%AE%CF%84%CF%89%CE%BD.pdf 

   (ΠΑΖΛΣ και συζήτηση)

Τα παιδιά συναρμολογούν τα παζλς και κάνουν μια αποτίμηση-συζήτηση για το θέμα του καθενός από αυτά (επαναφορά-ανάσυρση πληροφοριών και μηνυμάτων)

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=252e689659e6  https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=3aa750bfc27f

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=05826f6ee46b  https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1d3a79bb3381 

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1a46b57de5fe

11η Δραστηριότητα Διάχυσης

Τα παιδιά καλούνται να παρουσιάσουν στην εφημερίδα της τάξης τους άρθρα σχετικά με το πρόγραμμα αυτό. Η εφημερίδα εκτυπώθηκε και μοιράστηκε στους μαθητές ως έντυπο στάλθηκε όμως και ηλεκτρονικά με τη μορφή flipbook στους γονείς των μαθητών και αναρτήθηκε στο μπλοκ της εκπαιδευτικού και στην ιστοσελίδα του σχολείου (βλ. παρακάτω: Διάχυση δράσεων) .

https://www.flipsnack.com/FEB86F7D75E/-.html  

ΔΙΑΧΥΣΗ ΔΡΑΣΕΩΝ

  • Ανάρτηση στην πλατφόρμα του ΙΕΠ
  • Διάχυση μέσω του ιστολογίου  μου https://blogs.sch.gr/stselepi   
  • Διάχυση δράσεων στα βίντεο του sch.gr:  https://video.sch.gr/  (https://video.sch.gr/asset/detail/V2hakWjfKNTsQlRrlbLrdCId/ )
  • Ανάρτηση στην  eclass
  • Ανάρτηση/έκθεση στην κεντρική  σάλα του σχολείου και στην τάξη
  • Αποστολή στους γονείς και στους μαθητές για δική τους διάχυση
  • Ανάρτηση θεματικών στην εφημερίδα της τάξης
  • Ανάρτηση στην ιστοσελίδα του σχολείου  https://www.peirserron.gr/
  • Ανάρτηση στο youtube https://youtu.be/tiizYZlTTII 

 

Εκπαιδευτικός τάξης, Προγραμματισμός, Οργάνωση, Υλοποίηση προγράμματος, Δημιουργός παρουσίασης: Τσελεπή Σοφία

 

Στο πρόγραμμα συνέβαλαν ακόμη οι εκπαιδευτικοί: Αγοραστός Κωνσταντίνος, δάσκαλος Μελέτης,       Ματινόγλου Ελένη, δασκάλα Μουσικής, Χίντζιου Βασιλική, δασκάλα Παράλληλης Στήριξης

Πλούσιο φωτογραφικό υλικό από όλες τις δράσεις υπάρχει στο επισυναπτόμενο αρχείο αλλά και στο βίντεο.

 

 

Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 68.98.593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας